Списание "Бългаски предприемач"

31 май 20203 мин.

Ползи на дистанционната работа

Актуализирано: 5 мар 2022

Все повече търсещи работа отдавна са привлечени към отдалечените работни места, защото това осигурява гъвкавост, т.е. по-голям личен и професионален контрол върху личния живот и кариерата. Работещите от разстояние могат да преценят как, кога и къде искат да работят. Това обикновено спестява средства, изразходвани за ежедневен транспорт, бизнес облекло и храна. И все пак, някои фирми се колебаят дали да позволят Home Office. По време на пандемията трябваше да работим отдалечено. Home Office стана задължитен, а много компании трябваше да преструктурират работната си култура. Преди вируса малцина осъзнаваха, че отдалечената работа на служителите предоставя някои реални предимства за бизнеса. Вече дори и професионалистите на ниво CEO осъзнават, че работата от вкъщи е неизбежна.


 
Какви предимства има отдалечената работа?

Работата от разстояние позволява по-добър баланс между професионалния и личния живот
 

За много фирми дистанционната работа би била почти невъзможна. Без подходящата технология, служителят трябва да отиде в офиса, за да свърши работата си. Но много компании не си дават сметка, че спестяването на време, което в противен случай би било изразходвано за дълги пътувания, позволява на служителите да имат повече свободно време за себе си, което би подобрило продуктивността.

Отдалечената работа насърчава благосъстоянието на служителите
 

Без бързане на обяд и без дълги часове, прекарани в офиса далеч от семейството. Работата от разстояние може да подобри здравето на служителите, като намали стреса и ограничи заразяването от други потенциално болни колеги.

Работата от разстояние спестява на компаниите корпоративни разходи
 

Наличието на по-малко служители в офиса също намалява разходите за бизнес. Как? Неизползваните бюра и огромните празни офис пространства костват на компанията пропилени средства. По-ефективното използване на работното пространство е ключов момент в спестяването на разходи за фирмата.

По-голям достъп до кандидати

Премахването на географските препятствия, отделящи работодателите от най-добрите кандидати, би довело до по-добри и разнообразни работни кадри. Отдалечената работа позволява на наемащите да избират между възможно най-много специалисти и топ таланти от различни краища на света. Ние от Mercatus успяваме успешно да покрием нишата от липса на професионални IT специалисти в България. За целта намираме подходящите кадри за българските IT компании от Украйна и Русия, като има възможност за работа, както от разстояние, така и за цялостен relocation. Ние можем да създадем вашия екип от професионалисти, като ви спестяваме допълнителни разходи и време.
 

Повишена продуктивност

“Отдалечените работници са по-мързеливи” - това е мит. Проучвания сочат, че работещите от вкъщи се оказват по-продуктивни от служителите, които работят от физически офис. На какво се дължи това? Повишената продуктивност сред отдалечените работници е свързана с автономността, която получават и сведените до минимум разсейващи фактори на работното място.

Подобрена удовлетвореност и задържане на служителите

Онлайн проучване на Mom Corps установи, че 42% от служителите биха намалили заплатите си, за сметка на това да имат по-гъвкави възможности за работа от своите работодатели. Изненадващо е, че работещите на възраст от 18 до 34 години, биха били готови да пожертват повече от 10% от заплатите си, за да постигнат професионалната гъвкавост, която предоставя Home Office.

Докладът на Owl Labs от 2019 г. показа, че отдалечените работници са с 13% по-склонни да останат на работните си места за по-продължителен период.

Какво трябва да се има предвид, преди да преминете към дистанционна работа

Отдалечената работа предлага увеличена гъвкавост и автономност за служителите, както и повишена производителност на работниците и спестяване на разходи за работодателите. Но преди да се впуснат в света на отдалечената работа, предприятията трябва да разгледат текущата си офис култура, размера на екипите и бизнес целите си.

Трябва да си зададем следните въпроси:

Съществува ли технология за провеждане на видеоконференции, за да се улесни безпроблемната отдалечена работа?

Създадени ли са програми, които ангажират отдалечени служители във фирмената култура и ги карат да се чувстват ангажирани в ежедневния бизнес?

От друга страна служителите би следвало да си зададат въпросите:
 

Мога ли да се развивам като отдалечен работник?

Ще мога ли да структурирам дните си ефективно?

“ ИЗНЕСЕНИ УСЛУГИ” са решение на редица проблеми. Услугите могат да бъдат абсолютно гъвкави спрямо вашия бизнес и да стабилизират положението в компанията ви.

За нас е истинско удоволствие да споделяме с вас ценна информация, която натрупваме след всеки нов клиент/ проект и успешно квалифицирани човешки ресурси, приспособили се към компании от почти всеки един бранш.
 

Бъдещото на Home Office е във вашите ръце. Време е работодателите и служителите да приемат новия свят на работа и да обмислят ползите от дистанционната работа.

    0