Борил Богоев

31 май 20207 мин.

Как да си направим професионален уебсайт – бързо, лесно, евтино

Актуализирано: 5 мар 2022

Направете своя уебсайт с минимален бюджет, запазвайки професионален вид, функционалности и пълен контрол над всичко.

УЕБСАЙТЪТ – ВАШИЯТ ВИРТУАЛЕН ОФИС

Помня времето, когато да имаш сайт беше екзотика. Нещо „ново“ и дори „странно“. После дойде моментът, в който „се говореше“, че сайтът е задължителен за всяка фирма /бизнес. А сега живеем в едно още по-вълнуващо време, когато да имаш сайт е като да имаш четка за зъби. Практически е немислимо да притежаваш какъвто и да било бизнес и да нямаш уебсайт. Защо? Ето няколко причини:

Причина 1: Уебсайтът е винаги онлайн и работи за вас и вашия бизнес 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Той работи като ваш PR специалист, продавач, секретарка и бизнес партньор, взети заедно.

Причина 2: Уебсайтът е вашият офис в Интернет, домът на вашия бизнес в Мрежата. Без сайт, няма да има къде да разкажете, по адекватен и контролиран начин – за себе си, бизнеса си и за начините, по които правите света по-добър.

Причина 3: Наличието на добре оптимизиран уебсайт позволява на Google да ви открива по-лесно и да ви „води“ нови посетители и клиенти.

Причина 4: В съвременния свят вашите потенциални клиенти, партньори и служители търсят информация за вас първо в Интернет, а не в градската библиотека и вестник „24 часа“. Ако ви няма онлайн, значи ви няма никъде (поне в очите на важните за вас хора). Ако в Интернет не пише хубави неща за вас, лоша става и вашата репутация.

Причина 5: Уебсайтът е вашият глас, мястото, където имате пълен контрол над информацията, която се публикува. Така можете да комуникирате „официално“ с вашата аудитория.

С други думи, ако искате да правите бизнес (дори той да няма нищо общо с Интернет), няма как да избягате от създаването на уебсайт. А и няма да искате.

Има обаче един проблем…
 

ПРОБЛЕМЪТ

От една страна, за нас, като собственици на бизнес, е изключително важно да имаме възможно най-представителен, добре изглеждащ, функционален и работещ уебсайт. От друга страна обаче, специалистите, с които си струва да се работи, обикновено изискват доста солени суми, за да ви направят качествен сайт. В зависимост от типа и сложността, той може да ви струва между 2000 и 20 000 лв. (а дори и повече). За представителен уебсайт на бизнес, обикновено цената е 2000-3000 лв.

Разбира се, винаги можете да се поддадете на някоя от „изгодните“ оферти за по 200-300 лв, но както казваше един човек, когото много уважавам: „Когато си поръчаш сайт за 200 лв, получаваш сайт за 200 лв“.

Остава само още една значима опция и тя е да си направим сайта сами. И тук повечето „нормални“ хора се стъписват. Всичко изглежда толкова сложно технически. Думи като „домейн“, „хостинг“, „FTP“, „WordPress“, „система“ силно плашат и отказват много хора.

Когато направих първия си уебсайт (за моя тогавашен работодател), годината беше 1999. По онова време се наложи аз да напиша на HTML всяка една страница и елемент на сайта, да си подготвя всички изображения, да „навържа“ линковете и да покажа на света моето произведение. Трудоемка и пипкава работа.

През последните 16 години, всичко това е практически забравено. Не че не можете да го направите, в случай, че искате. Никой не ви забранява да си „напишете“ сайта на HTML, но ще бъде глупаво, ако го направите по този начин. С инструментите, които имаме в момента, създаването на уебсайт е толкова сложно, колкото и да проверявате имейла си или да „цъкате“ във Facebook. Да, има някои нови термини, които трябва да се овладеят, но със сигурност не е необходимо да сте „закоравял“ програмист.

Така че, от перспективата на моя опит, бих ви препоръчал следното:

  1. Ако разполагате с бюджет – поръчайте сайта си при професионалист.

  2. Ако не разполагате с такъв– не се хвърляйте на „изгодни“ оферти. Направете сайта си сами и няма да съжалявате. А когато бизнесът ви започне да печели достатъчно
     

МОЯТ „ТАНЦ“ С УЕБСАЙТОВЕТЕ

Като заговорихме за моя опит, нека да разкажа малко по-подробно за него… Както споменах, направих първия си уебсайт през 1999 г. След това професионалният ми път тръгна в такава посока, че започнах професионално да се занимавам с уеб дизайн и разработка (програмиране). Учех се в движение. Постепенно овладях HTML, CSS, PHP. Започнах да създавам уеб системи и интерфейси, сайтове и специализирани страници за свои клиенти и за тогавашния ми работодател.

Мога с гордост да кажа, че мое дело бяха първите версии на сайтовете на „Еврофутбол“, НЗОК, Afghanistan International Bank и много други. През годините създадох над 200 сайта и уеб базирани системи. Включително и много сайтове за мои стартиращи начинания и бизнеси.

През всичките тези години преминах през множество начини на работа, научих се да програмирам, правих сайтове с Joomla, Drupal и други системи, които вече не съществуват. В един момент обаче се появи WordPress. При нейното раждане, това беше система за лични блогове – доста „бъгава“, доста орязана, доста странна, на фона на богатата на възможности (за онова време) Joomla. Тествах WordPress, видя ми се твърде ограничена и не я използвах, но продължих да я държа под око.

В един момент, следейки развитието на различните платформи за управление на съдържанието, установих че WordPress преживява нещо като бум, растеж, усъвършенстване. Оказа се, че вече е изпреварила (поне според мен) Joomla и е новият стандарт при изграждането на сайтове и блогове. Мисля, че това се случи около 2007 г.

След няколко сайта, направени с тогавашната версия на WordPress, реших, че минавам на тази система. Мигрирах много мои клиенти, както и своите собствени сайтове. Joomla остана зад гърба ми и дойде ерата на WordPress.
 

КАКВО Е WORDPRESS И ЗАЩО Е ВАЖНО ДА Я ПОЗНАВАМЕ?

WordPress е т.нар. „платформа за управление на съдържанието„. Тя е система. Нещо, което инсталирате и то ви позволява да управлявате всеки – малък или голям аспект на сайта си.

Искате да смените картинка? Готово! Искате да създадете нова страница или да редактирате стара? Няма проблем. Искате да напишете статия в блога си? Лесна работа. Искате да направите форма за регистрация? Разполагате с десетки възможности за това. Искате да продавате през сайта си? Фасулска работа.

Въобще, WordPress е така търсеният от мен през 1999 г., а и не само от мен, универсален инструмент за изграждане на красиви, функционални и професионални уебсайтове. При това, работейки по един лесен и интуитивен начин.

С други думи:

  1. Ако искате да си направите уебсайт, най-бързият, евтин и лесен начин се нарича WordPress.

  2. WordPress не е програма за изстрелване на совалки. Всеки човек може да се обучи да я използва (става лесно и бързо) и да създава и управлява сайтове с нейна помощ.

Въпреки популярността на WordPress, продължавам да срещам мои клиенти и курсисти, които имат трудности в разбирането на основни концепции при изграждането на съвременни уебсайтове. Имам и много запитвания за създаването на обучение, което да преведе студентите стъпка по стъпка, през целия процес по създаването на уебсайт.

Е, ако ме познавате, знаете, че малко ми трябва. Отговорът ми никак не е неочакван. Създадох онлайн курс.
 

ПРЕДСТАВЯМ ВИ…

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ПРОФЕСИОНАЛЕН УЕБСАЙТ – БЪРЗО, ЛЕСНО, ЕВТИНО

Какво ще научите (и ще може да приложите в своя бизнес) от този курс:

  1. Ще знаете всичко, което ви е необхдимо за домейните и тяхното управление и ще можете да го правите с лекота.

  2. Ще можете да боравите с хостинг акаунт и дори ще знаете какво е това.

  3. Ще научите всичко, което трябва да знаете за WordPress, ще умеете да инсталирате и настройвате системата.

  4. Ще разберете как да се снабдите с професионален дизайн за сайта си и ще можете да го инсталирате и настроите.

  5. Ще сте в състояние да изградите структурата на сайта си – страници, категории и рубрики, начална страница.

  6. Ще можете да създавате и управлявате менюта, widgets, footer елементи във вашия уебсайт.

  7. Ще имате възможност да създавате и редактирате съдържание в сайта си – страници, статии, изображения.

  8. Ще знаете какво са WordPress plugins и ще можете да ги инсталирате и настройвате.

Без да скромнича излишно, бих казал, че ако искате сами да си направите уебсайт, това е курсът, който ви е необходим – стъпка по стъпка.

УЧЕБНИ МОДУЛИ


 

Курсът съдържа учебни модули (теми), представени по-долу. Във всеки от тях има видео презентация, демонстрация и ако е необходимо, материали за изтегляне и задачи за самостоятелна работа.

КОГА И КАК ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ КУРСът?

“Как да си направим професионален уебсайт – бързо, лесно, евтино“ е онлайн видео курс и е достъпен за курсистите по всяко време и от всяка точка на света с връзка към Интернет.

Тъй като курсът е онлайн, ще може да се обучавате когато и където ви е удобно и да отделяте толкова време, с колкото разполагате. Така ще можете да напредвате със собствено темпо.

Достъпът до курсът не е ограничен във времето – веднъж закупен си остава ваш завинаги.

МЕТОДИКА НА ОБУЧЕНИЕ

Обучението в курса е онлайн. Не се налага лично присъствие на определено място. Основните учебни материали във всеки модул (може да варират в зависимост от нуждите и предназначението на модула) са:

  1. Текстови описания

  2. Видео презентации

  3. Видео демонстрации (където се налага)

  4. Задачи за самостоятелна работа

  5. Материали за изтегляне

  6. Линкове към други полезни материали онлайн

Постарал съм се да заложа правилното съотношение между текст и видео, теория и демонстрации (наблягам на демонстрацията и практиката), така че да имате максимални резултати за минимално време.

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН ТОЗИ КУРС?

Ако имате (или искате да имате) онлайн бизнес, ако сте собственик на съществуващ офлайн бизнес и искате да излезете онлайн, ако сте консултант или представител на друга свободна професия, но не разполагате с бюджет от 1000-5000 лв за изработка на уебсайт (или просто не искате да ги похарчите за това). Този курс е точно за вас!

Ще научите какво трябва да се направи, ще видите как се прави и ще направите свой собствен уебсайт с помощта на системата WordPress.

Гарантирам ви, че ще бъде бързо, лесно и евтино.


 


 

Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.


 

    0