Стойне Василев

30 ное 20204 мин.

Какво предизвиква движението на фондовите пазари?

Актуализирано: 5 мар 2022

Дори да не се интересуваме от икономика, често виждаме в новинарския поток, че цената на една акция (като Tesla, например) се е повишила с 40% за последния месец, а друга е паднала с 15% за същия период. Простото обяснение на тези пазарни движения е, че те зависят от търсенето и предлагането. Когато инвеститорите желаещи да закупят дадена акция са повече от тези, които продават, нейната цена върви нагоре и обратно. Важният въпрос е какво кара хората на фондовите борси по света да са от едната или от другата страна на сделката. В тази статия ще ви представя основните фактори, които влияят върху цените на акциите на фондовите пазари.

Пазарни настроения

Пазарните настроения се влияят най-вече от субективните очаквания на участниците на пазара и не винаги са базирани на солидни факти и данни. В началото на този век имаше масова еуфория, свързана с т.нар. dot.com компании, което изстреля техните цени до небесата. Очакванията бяха, че всяка фирма, която продава онлайн има потенциален пазар от стотици милиони потребители, т.е. всички хора, които имаха интернет това време. Разбира се, реалността се оказа различна и последва един от най-големите спадове на технологичния индекс NASDAQ, който не можа да се възстанови през следващите 15 години.

Подобни очаквания има сега и към компаниите, които произвеждат електрически автомобили като Tesla, NIO, Nikola и други. Цените на техните акции се повишиха със стотици проценти през последните години, въпреки че финансовите им резултати не са толкова добри. Какво ще се случи с този сегмент от пазара на акции, само времето ще покаже.

Всички тези психологически фактори на фондовите пазари се изследват от един нов дял на финансите – поведенчески финанси. Един от водещите учени в тази сфера е Даниъл Канеман, който спечели Нобеловата награда за икономика през 2002 година. В неговата книга „Мисленето“ той разкрива връзката между ирационалното поведение на инвеститорите и движението на цените на акциите на много публични компании. Друго ценно четиво в тази насока е „Психология на инвестирането“ на Джон Р. Нофсингър.

Икономически фактори

Фондовият пазар е неразривно свързан с реалната икономика на съответната страна (въпреки че през 2020 година това не изглежда точно така) и всичко, което се случва в нея се отразява на движението на акциите. Един от факторите, които най-силно влияе върху икономиката на една държава и компаниите в нея е нивото на лихвените проценти. Когато те сe намаляват, цените на акциите тръгват нагоре. Обяснението е, че ниските лихвени проценти по кредитите насърчават хората да теглят заеми и да си купуват къщи, коли, техника, мебели и други стоки, както и да потребяват повече услуги, да пътуват повече и т.н. Всичко това води до повишено потребление и увеличаване на приходите на компаниите, както и на техните печалби. Когато лихвите по кредитите се увеличават, домакинствата и бизнеса ограничават своите покупки, а на тези, които имат вече заеми, им остава по-малко разполагаем доход.

Нивото на безработица е друг важен показател, който определя до голяма степен накъде ще тръгнат цените на акциите на публичните компании на съответната борса. Когато повече хора имат работа, това означава по-голям съвкупен доход в обществото, повече покупки и по-добри данни за икономиката и за отделните дружества. Това веднага се забелязва от инвеститорите и те започват да инвестират повече на фондовите пазари.

Данни за компанията

Освен общите настроения и икономическите показатели, много силно влияние върху движението на отделните акции оказват и новините за самата компанията. Най-често до ръст или спад се стига след излизането на нейните тримесечни или годишни отчети. Ако приходите в тях са по-големи от очакваните, то цените на акциите ѝ тръгват нагоре. И обратно, ако реалните приходи са по-ниски от тези, които са прогнозирани от финансовите анализатори, то акциите се понижават. Ако тази положителна или негативна тенденция продължи за по-дълъг период от време, инвеститорите си създават мнение за тази компания и то ще определи движението на нейните акции в бъдеще.

Новите продукти (или подобрения на старите) са един от факторите, които водят до възходящо движение в акциите на дадена компания. През 21 век иновациите се създават със скоростта на светлината и много фирми изкарват на пазара нови модели на техните продукти буквално на няколко месеца, като това важи за повечето производители на автомобили, мобилни телефони, лаптопи, телевизори и друга техника. Това води до голям натиск върху техническите и дизайнерските екипи на тези компании и нерядко има проблеми с новите им модели.

Добрите новини за една компания водят до повишаването на цените на нейните акции, но лошите вести обикновено водят до растеж за нейните конкуренти. Всеки по-голям или по-малък провал в една фирма се използва умело от останалите участници в нейния бранш и те извличат дивиденти от това.

Държавата и нейните органи също влияят върху движението на фондовите пазари. Ако създадат ограничения или нови възможности за компаниите от даден сектор, това ще се отрази върху техните акции. Лошото е, когато държавата целенасочено се опитва да задушава някои фирми или цели сегменти от икономиката, а фаворизира други. Това води до изкривяване на пазара и последиците могат да са катастрофални. Това се случи с КТБ, която беше публична компания и се търгуваше на Българска фондова борса. Има немалко такива примери и в развитите западни страни.

Това бяха основните фактори, които оказват влияние върху движенията в цените на акциите на фондовите борси по света. За да изберем най-подходящите инвестиции за нас е добре да ги проучим в дълбочина, за да намалим неприятните изненади до минимум. Успех!

    0