Стефан Савов

31 юли 20204 мин.

Програма „Развитие на бизнеса, иновациите и МСП, България”

Актуализирано: 5 мар 2022

Настоящата публикация не е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и Euro Step Ltd. с цел развитие на мисията на фондацията.

Безспорно е, че животът ни се промени с главоломна скорост в рамките на броени месеци. Много от навиците ни се промениха – от начина, по който работим, пазаруваме, пътуваме, прекарваме свободното си време до здравеопазването и образованието ни. COVID-19 е виновникът за това. Или може би трябва да благодарим на съдбата, че с тази пандемия даде рязък тласък на процеси, които иначе се точеха с мудната скорост, характерна за зоната на комфорта?

Предприемачът обаче не вирее в зоната на комфорта – неговата роля в света е да трансформира всичко около себе си.

Събрахме няколко възможности за финансиране, които да подпомогнат Българския Предприемач в тази му роля:


 

Програма „Развитие на бизнеса, иновациите и МСП, България”

  • Втора покана за набиране на индивидуални проекти

Програмата ще финансира инициативи, предложени от български предприятия в рамките на програмната област „Иновации за зелена индустрия”. Целта е да се финансира разработването и прилагането на иновативни зелени технологии / продукти, процеси и решения.

Очакваният резултат от проектите, финансирани в рамките на настоящата покана, е повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия в рамките на програмната област „Иновации за зелена индустрия” под формата на растеж на оборота и нетната печалба и създаването на работни места. Очаква се проектите да допринесат и за развитието и прилагането на иновативни технологии, процеси и решения, както и за намаляване на емисиите на CO2 и по-енергийно ефективни производствени процеси.

  • Допустими кандидати са български предприятия – микро, малки и средни фирми са с приоритет, но могат да участват и големи;

  • Размер на безвъзмездната финансова помощ – от 200 000 до 1 000 000 евро

  • Процент на финансиране – в зависимост от категорията на предприятието и неговото местоположение – от 25% до 85% (при режим на държавни помощи “de minimis”)

  • Допустими разходи: заплати и осигуровки, покупка на оборудване и други;

  • Допустими дейности:

    • Развитие, изпълнение и инвестиране в иновативни екологосъобразни технологии;

    • Разработване на „зелени” стоки и услуги;

    • Разработване и внедряване на „зелени производствени процеси”


 

  • Краен срок за кандидатстване: 30 септември 2020 г, сряда, 13:00 ч.


 

 

Ваучерна схема за ИКТ в малки и средни предприятия


 

  • BG16RFOP002-2.083 „ Ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии (ИКТ) на малките и средни предприятия”


 

  • Основна цел: Повишаване капацитета на българските малки и средни предприятия (МСП) за конкурентен и устойчив на динамично развиващите се пазари бизнес чрез предоставяне на услуги, свързани с използването на информационни и комуникационни технологии.

  • Видове ваучери:

    • Тип 1 - за web-базирани ИКТ услуги - платформи, web-сайтове и/или мобилни приложения – на стойност до 5 000 лв. без ДДС

    • Тип 2, група 1 – за ИКТ услуги за дигитален маркетинг;

    • Тип 2, група 2 - ИКТ услуги за оптимизиране на управленски, производствени и логистични процеси – на стойност до 20 000 лв. без ДДС;

    • Тип 2, група 3 - ИКТ услуги за осигуряване на кибер и информационна сигурност на продукта и/или услугата и/или процесите – на стойност до 20 000 лв. без ДДС;

  • Допустими кандидати: Юридически лица или еднолични търговци, регистрирани съгласно Търговския закон, които са микро-, малки- или средни предприятия по смисъла на чл. 3 и чл. 4 от ЗМСП и развиват своята основна икономическа дейност в една от следните групи дейности:


 

Високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства:Интензивни на знание услуги:Нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства:С20 „Производство на химични продукти“J58 „Издателска дейност“С10 „Производство на хранителни продукти“C21 „Производството на лекарствени вещества и продукти“J59 „Производството на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ С11 „Производство на напитки“C26 „Производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти“J60 „Радио- и телевизионна дейност“С13 „Производство на текстил и изделия от текстил, без облекло“С27 „Производство на електрически съоръжения“J61 „Далекосъобщения“С14 „Производство на облекло“С28 „Производство на машини и оборудване, с общо и специално предназначение“J62 „Дейности в областта на информационните технологии“С15 „Обработка на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм“С29 „Производство на автомобили, ремаркета и полуремаркета“J63 „Информационни услуги“С16 „Производство на дървен материал и изделия от дървен материал и корк, без мебели; производство на изделия от слама и материали за плетене“С30 „Производство на превозни средства, без автомобили“М72 „Научноизследователска и развойна дейност“С17 „Производство на хартия, картон и изделия от хартия и картон“С18 „Печатна дейност и възпроизвеждане на записани носители“С19 „Производство на кокс и рафинирани нефтопродукти“С22 „Производство на изделия от каучук и пластмаси“С23 „Производство на изделия от други неметални минерални суровини“С24 „Производство на основни метали“С25 „Производство на метални изделия, без машини и оборудване“С31 „Производство на мебели“С32 „Производство, некласифицирано другаде“С33 „Ремонт и инсталиране на машини и оборудване“.


 

  • Кандидатите избират доставчик от предварително одобрени списъци на страницата на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (ИАНМСП) и сключват с него предварителен договор за предвидената услуга по проекта. След изпълнението му бенефициентът предава на доставчика ваучера и Оперативната програма разплаща стойността му.

  • Общ размер на безвъзмездната помощ: 9 775 672,98 лв.

  • Краен срок за кандидатстване: 30.09.2020 г., 16.30 часа


 

Готови сме да помогнем

След като вземете решение да се възползвате от актуалните възможности и програми за финансиране, ни пишете и ще ви съдействаме за подготовка на Вашия проект. В директен разговор можем да вникнем много по-детайлно във Вашите нужди и да постигнем Вашите цели.

За автора:

Стефан Савов е мениджър проекти в Euro Step Ltd. Дипломиран магистър по Право и бакалавър по Английска филология. През 2004 г. за пръв път се среща с управлението на проекти и оттогава то се превръща в негово призвание. Стефан има шестнадесет години опит и експертиза в тази сфера и знае колко много могат да донесат новите технологии на бизнеса и обществото като цяло.

Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

    1