Зареждане...

Coworking space - да или не

Coworking space - да или не

“Коуъркингът” е идеален формат за наемане на помещения за хора, които нямат възможност да плащат много за работното пространство. В днешно време високите цени изключват голям поток от наематели. От няколко години популярността на коуъркинг пространствата започна да расте. Доста хора обаче не изключват, че търсенето на такъв тип е временно явление. В момента има активен положителен растеж. Собствениците на помещения до преди три-четири години не приемаха насериозно търсенето.

 

Един от плюсовете е, че големите качествени коуъркинг пространства се превръщат в своеобразен магнит за други по-класически наематели. По един или друг начин те са свързани с търговци, адвокати, счетоводители и др. Тази услуга може да се използва за всичко, което се сетите - от наемане на зала за обща работа до провеждане на големи конференции. 

 

Собствениците на бизнес центрове и различни помещения биха могли да спечелят, защото решавайки да създадат коуъркинг пространства, те мислят и за своето бъдеще. В края на краищата, рано или късно бизнесът на работещите ще се развие, ще започне да печели и когато се нуждаят от собствен офис, те ще станат пълноправни наематели на същото отдаващо се под наем пространство. 

 

Наблюденията сочат, че основната целева група на бизнес коуъркинг пространствата обаче са на свободна практика и стартиращи предприемачи, които тепърва сформират екип или все още нямат големи клиенти за наемане на отделен офис. Тоест тази услуга е идеален формат за наемане на помещения за хора, които нямат възможност да плащат много за работното пространство. 

 

Коуъркингът е пазарна тенденция, която набира скорост. Не трябва да се забравя и че ограничава определена бизнес ниша и тези предлагащи се пространства трябва да отговарят на редица изисквания - паркинг, метро, ресторанти с обедни менюта. 

Въпреки прогресивността на коуъркинг пространствата, не всички собственици на имоти са готови да дадат своето място.

За автора

Списание Български Предприемач

виж всички публикации

Български предприемач препоръчва