Зареждане...

Спри да си хабиш парите си за тези 7 неща

Спри да си хабиш парите си за тези 7 неща

Стив Адкок е финансов експерт, който води блогове за това как да постигне финансова независимост. Бивш разработчик на софтуер, Стив се пенсионира на 35-годишна възраст.

През 2016 г. Стив напуска шестцифрената си работа в разработването на софтуер. Съпругата му Кортни, която по това време е на 31 години, се пенсионира година по-късно.

Ето какво разказва 38-годишният американски пенсионер: 

Стигането до там не беше лесно. Винаги допринасяхме за годишния лимит за нашите пенсионни спестовни планове и инвестирахме тонове пари на фондовия пазар. Всъщност цялата заплата на Кортни отиваше направо в нашия инвестиционен портфейл.

Голяма част от нашия успех беше свързан с намаляне на разходите. В началото беше трудно, тъй като подобно на повечето не бях пестелив тип. След като се отказах от лошите си навици за харчене, спестяванията ни при пенсиониране започнаха да растат нагоре.

Доклад от 2019 г. на Ladder, животозастрахователна компания проучва  защо американците се борят да спестят за пенсия, установява, че средностатистическият възрастен харчи 1497 $ на месец за несъществени неща. Това са приблизително 18 000 долара годишно за неща, без които можем да се справим - което е объркващо, като се има предвид как 78% от американските работници на пълен работен ден живеят от заплата до заплата.

Въпреки че намаляването на разходите е само част от решението за спестяване за ранно пенсиониране, това е много ефективно начало. Ето седем безсмислени неща, които този 38-годишен пенсионер смята, че американците трябва да спрат да пилеят трудно спечелените си пари:

Хранене навън
Според проучване от 2019 г. на повече от 2000 американци, 69% казват, че харчат парите си за вечеря. И разбираемо - хубаво е да излезете от къщи и някой друг да ви готви.

Но тази практика се оказва не толкова икономична.

За автора

Списание Български Предприемач

виж всички публикации

Български предприемач препоръчва