Зареждане...

Държавата ще субсидира тютюнопроизводителите с милиони поне още 2 години

Държавата ще субсидира тютюнопроизводителите с милиони поне още 2 години

Държавата ще субсидира тютюнопроизводителите с милиони поне още 2 години

 

България трябваше да спре субсидирането на тютюнопроизводството още преди десет години. Финансирането на този отрасъл с пари от държавния бюджет ще продължи поне още две години - 2021 и 2022 г. Земеделското министерство е поискало и получава одобрение от ЕС да изплаща средствата в рамките на близо 79 млн. лв годишно.

Земеделското министерство планира да изплати субсидиите за тютюн в началото на февруари следващата година. Производителите в бранша получават още и средства по директните плащания на площ, а през тази година са и допустим кандидат за подпомагане по мерките за коронавируса в земеделието. За тях бяха пренасочени неусвоени средства от програмата за развитие на селските райони.

Парите за тютюн се изплащат на исторически принцип на бивши производители с цел пренасочването им към друг вид земеделие. Този процес обаче така и не се случва изцяло, а не се и контролира. Същевременно тези субсидии изкривяват и самия сектор на тютюнопроизводството, защото производители, стартирали такъв бизнес след 2009 г., не получават подпомагане от държавата.

Наблюдава се и удължаване на схемите за подпомагане. България трябваше да спре субсидирането на ненасърчаваното от ЕС тютюнопроизводство още с присъединяването си в съюза през 2007 г., но няколко пъти поиска и получи разрешение да удължи подпомагането до 2010 г., с мотив, че става въпрос за земеделци в икономически изостанали региони.

 

За автора

Списание Български Предприемач

виж всички публикации

Български предприемач препоръчва