Зареждане...

Учете децата да се движат

Учените са установили, че един от най-опасните фактори за преждевременна смърт е обездвижването. Резултатите показали, че при жените, прекарващи по 6 часа на ден в седнало положение, риска от преждевременна смърт е с 37% по-голям, отколкото при активните дами. При мъжете този процент бил 17. За тези които прекарват ежедневно по осем и повече часа без да се движат активно, риска от фатален сърдечно-съдов инцидент се повишава до 94% за нежния пол и до 48% за силния.

 Движението по своето въздействие е в състояние да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят въздействието на движението, защото има едновременен и синергичен ефект върху:

- кръвоносна система и сърце.  Активното движение повлиява особено благоприятно върху работата на сърцето и процесите на производство на кръв в организма. Намалява кръвното налягане и значително нараства броя на червените клетки, които пренасят допълнителни количества кислород в мускулите и органите. Кръвните клетки подобряват своята еластичност и оптимално нагаждат формата си към тесните капилярни съдове, което стимулира обмяната на веществата между кръвта и тъканите.

 

- функцията на жлезите. Щитовидната жлеза освобождава големи количества от хормоните тироксин и йодторонин, които засилват обмяната на веществата, а енергийният оборот се повишава дори в период на покой. Задстомашната жлеза, отделя равномерни количества инсулин, при което се повишава числото на инсулиновите рецептори и те се сенсибилизират. В резултат клетките получават по-голямо количество глюкоза, а нивото на кръвната захар се понижава - т. е., спортуването се превръща в идеална превантивна мярка срещу диабет тип 2.

За автора

Десислава Николова е основател на благотворителен проект „Подари щастие“ и автор на бестселъра „Щастлива и красива бременност като моята“. 100% от средствата събрани от подажбата на книгата се използват за закупуване техника за недоносени бебчета. Подареното щастие вече е на стотици недоносените бебчета в 9 държавни болници по цялата страна. Тя е и жената, номинирана за Жена на 2020 година, в категория „Жените, които вдъхновяват“.

С книгата и проекта целта й е да повлия позитивно на негатинвта статистика, че: всяка 3 двойка трудно зачева, всяка 4 жена абортира, а всяко 10-то дете се ражда недоносено. 

Тя е щастлива жена, съпруга и майка на 5 годишния Никола.

виж всички публикации

Български предприемач препоръчва