Зареждане...

Земеделски програми и лавандулата

Още от древността човечеството асоциира красотата с изисканите аромати. Това е дало тласък и на развитието на парфюмерията, която с напредване и усъвършенстване на техниките за извличане на етерични масла става значима в икономически план. В България от векове се отглеждат различни растения заради техните ароматни масла и извлеци, като някои от тях, като розата и лавандулата, имат емблематично значение и неотменимо български характер.

България е водещ производител на лавандулово масло още през 70-те години на двадесети век. С площи от 70 000 дка България добива 155 тона лавандулово масло и 7400 кг лавандулов конкрет. Така тя се очертава като световен лидер в индустрията. България е призната като най-голям производител и изпреварва Франция още през 2012. По данни на Министерство на земеделието и храните през 2019 г. в България са налични 18 416 хектара площи с лавандула, от които са добити 51 681 тона свеж лавандулов цвят и годишно производство от над 1300 тона лавандулово масло.

Интересът към растението и добиваното от него ароматно масло далеч не е свързан само с изтънчено обоняние. Насажденията от лавандула само в житницата на България – Добруджа, са близо 7 225 хектара. Те се нуждаят от много по-малко селскостопански обработки, не са необходими скъпи и опасни химикали за растителна защита, поддават се на косене с машина и започват да дават реколта още на втората година след засаждането. А самото лавандулово масло с български етикет има цена на международния пазар от порядъка на 60-70 евро за килограм. 

По мярка 11 „Агрекология“ от ПРСР 2014-2020 г. се отпускат по 105 лв./дка за отглеждането на лавандула. Ако стопанството е под 30 ха, за лавандула може да се получи максималния размер директно плащане – единно плащане на площ, „зелено“ и преразпределително плащане – приблизително 44 лв./дка. Младите фермери могат да получат още по 4 лв./дка. Засадилите сортове Карлово, Хемус, Дружба и Хебър могат да получат 105 лв./дка годишно по мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г. за дейност „Опазване на застрашени от изчезване местни сортове“. Тези сортове са сравнително по-нископродуктивни, но обикновено с по-високо съдържание на линалил ацетат в маслото – основната съставка, която служи за определяне на качеството на продукта. Нейното съдържание не може да е под 33%.

За автора

Стефан Савов е мениджър проекти в Euro Step Ltd. Дипломиран

магистър по Право и бакалавър по Английска филология. През

2004 г. за пръв път се среща с управлението на проекти и

оттогава то се превръща в негово призвание. Стефан има

шестнадесет години опит и експертиза в тази сфера и знае колко

много могат да донесат новите технологии на бизнеса и

обществото като цяло.

виж всички публикации

Български предприемач препоръчва