Зареждане...

САЩ затварят и последната вратичка в безмилостното си преследване на Huawei

САЩ затварят и последната вратичка в безмилостното си преследване на Huawei

Според досегашните правила Huawei все пак можеше да купува чипове, които не са направени конкретно за нея. Сега тази вратичка се затваря и изключва възможността фирмата да купува от компании като Samsung, Intel, Qualcomm и други.

 

Хуавей е китайска международна корпорация, най-големият производител на комуникационна техника в света, благодарение на високото си качество и ниските цени телекомуникационните устройства на Huawei са популярни в целия свят

Но не и в Америка , откъдето китайският гигант е прогонен поради (недоказан) страх, че те могат да бъдат използвани от шпиони в Пекин за подслушване на американци.

Миналата година Министерството на търговията в САЩ забрани на американски фирми да продават произведени в Америка чипове на Huawei, които са основна част от световната индустрия за полупроводници.

След като още преди година лиши Huawei от възможност за директно сътрудничество с американски компании, Вашингтон вече ще изисква и всеки производител на чипове по света, който използва технологии и оборудване от САЩ и някои западни страни, да спазва условията по лиценз, който забранява сътрудничество с китайците.

Какво следва?

В момента се реализира възможно най-лошият сценарий за китайската компания – на практика никой производител с американско оборудване не иска да работи с тях под страх от санкции. Според MSNBC опциите са ограничени – съвместими с настоящите устройства и операционна система са чиповете на китайците Unisoc, тайванците от Mediatek и корейците от Samsung.

Unisoc произвеждат слаби процесори за скромни устройства от най-нисък клас, Mediatek също разчитат на TSMC като подизпълнител и може да не поемат риска да разгневят САЩ, а Samsung са основен конкурент на Huawei и е малко вероятно да влязат в ролята на спасител.

Секретарят по  търговия Уилбър Рос пък коментира пред Fox Business, че новите правила ясно посочват, че е забранено на Huawei да използва американски софтуер или производствени технологии без лиценз. "Очаквайте още много от този президент, който ще защитава страната от опитите на Китай да открадне нашите богатства и просперитет", коментира пред CNBC търговският съветник на Белия дом Питър Наваро.

Вече няма да се издава и удължение на временния лиценз. Вместо това американските компании ще трябва да подават заявки за лиценз за всяка дейност, която искат да извършват с и за Huawei. 

Малка вратичка

За автора

Списание Български Предприемач

виж всички публикации

Български предприемач препоръчва