Зареждане...

Човек, когато няма мечти, той е умрял човек...

Човек, когато няма мечти, той е умрял човек...

Кой Ви насочи към спорта? 

 

Всичко започнало с това, че моите родители са ме завели на цирк. Изключително много съм се впечатлил от акробатите и от техните умения. След този случай буквално в спалнята на майка ми и баща ми, на леглото съм започнал да скачам и да се опитвам да правя номера като тези, които съм видял. После дядо ми направил лост, на който самостоятелно да изпробвам различни неща. След това съм се разболял и майка ми решила да ме запише на спорт, за да ми укрепне имунната система. И тъй като е било зима, за да не е по стадиони или някаква активност навън – тя ме е записала на акробатика. 

 

Какво Ви даде спорта? 

Всичко за което дори не съм си мечтал. 

 

 

Важно ли е децата да спортуват от ранна възраст дори и да не е с цел да станат професионални спортисти? 

Обездвижването води до редица здравословни проблеми, но едно от най-голямото предизвикателство на днешния ден е как да опазим децата си от наркотичните вещества и електронната зависимост - с тези модерни устройства и телефони, които са им постоянно в ръцете. Според мен, спортът наистина е най-доброто средство да се пребориш с тези проблеми. Вместо да играеш на футбол, или на бокс пред екрана, може да ги практикуваш в залите, в днешно време най-страшното в наркотичните вещества, особено при подрастващите е, че човек губи желание за живот, няма вече мечти и попада в една друга среда, където останалите също нямат мечти и мотивация да постигнат целите си. Човек, когато няма мечти, той е умрял човек...

 

Каква е магията на цирка? 

Магията на цирка е като всяка любов, дава ти криле и само тогава можеш да надскачаш себе си.

 

 

Какво е усещането да си сред най-добрите в света? 

Да работиш заедно с най-добрите e огромна чест и голямо удоволствие. 

 

Разкажете ни защо създадохте Вашата фондация? 

Първо, идеята дойде преди десет години, когато Община Ямбол имаха идея за Коледно тържество. Свързаха се с мен и ми предложи да наградя деца от Ямбол, които са постигнали успехи в образованието и в спорта. Разбира се, веднага приех, взех подаръци на децата, но поради финансови причини събитието така и не се състоя. Въпреки това остана възможността да раздам наградите и грамотите, но при липса на събитие, камери, публика ми беше ясно, че тези деца няма как нито да ги впечатлим, нито да ги вдъхновим, за да продължават да правят това, в което са най-добри. И от там дойде идеята да се направи събитие. 

Разбира се, "Нощ на звездите" няма нищо общо с първоначалната идея: нямаше циркови номера – съвсем друг тип инициатива беше. И за да може всичко да минава по нормален и официално установен начин беше създадена и фондацията "Енчо Керязов". 

Идеята е много благородна и привлича много свестни хора, които ми помагат. Прилагам едно единствено правило, което спазвах много стриктно като артист и сега го спазвам още от първата „Нощ на звездите”: Никога не лъжи публиката! Напротив, давай повече, отколкото зрителите очакват.

 

Тази година издадохте авторска книга. Какво можем да намерим в нея? 

„Обичай смело“ е история, посветена на любовта ми към цирковото изкуство и преследването на мечтите.  Моята формула за постигане на мечти, които за пръв погледна изглеждат нереални.

Книгата припомня колко е важно да не спираме да гоним онова, на което усещаме, че принадлежим. Колкото и изненади да поднася животът, ако имаме необходимото търпение, накрая винаги ще се озовем при голямата любов, с мисълта за която сме заспивали и сме се будили дълги години.

 

 

Сега сте поел ново предизвикателство - политиката? По-лесно ли е то или по-трудно? 

Не знам дали е по-трудна. Всяка една работа, когато човек иска да я върши както трябва, е трудна. Но тук естеството е много различно. Аз винаги съм се занимавал с общественополезен труд, защото фондацията, която основах в подкрепа на даровити деца, работи в тази посока, същото е и в Клуба по спортен батут. Фондация „Енчо Керязов“ има Управителен съвет, в който влизат известни българи, доказали се в своята област като Маги Халваджиян, Нешка Робева, Христо Мутафчиев, Красимир Стойчев. Но важните решения в крайна сметка ги вземам аз и отговорността пада изцяло върху моите плещи. Но тук, в работата на заместник-кмет, когато вземаш важните решения за гражданите, за огромен кръг от хора, отговорността е много голяма и човек трябва много добре да обмисля всяко едно свое решение. 

Има разлика от цирка и политиката,защото в цирка, когато направиш някаква грешка ти си плащаш тази цена, докато в политиката - правиш грешен ход и го плащат тези, които са потърпевши и които са те избрали. Общото е, че по един и същи начин публиката те определя колко дълго ще стоиш на сцената, кога да излезеш и кога да се прибереш.

 

Какво послание ще оставите на читателите на списание "Български Предприемач"? 

Сега когато нашата сила и воля за живот са подложени на изпитание. Пожелавам на вашите читатели да бъдат на първо място да бъдат отговорни граждани. Уверен съм, че ще излезем по-силни след тази ситуация. Препятствията са винаги мощен мотиватор за амбициозните хора. Пожелавам ви успех и творческо вдъхновение!

 

 

За автора

Автор на "Предприемачът", "Победителят", "Преговаряй с мен"

Сериен предприемач, Управляващ партньор в SmartCards.tech

Бизнес консултант с 18 годишен опит в България

виж всички публикации

Български предприемач препоръчва