top of page

Азиатското кафе, което стана хит на лято 2022

Днес ви посрещаме с една тема, която интересува всички от момента, в който отворят очи, а именно кафето и по-специално ще говорим за азиатското кафе, което стана хит на лято 2022. Нашият гост е Борислава Киркова от Office-Friends. Тя ще ни разкаже малко повече за кафето, което вече познаваме от предишните ѝ статии, но най-новото кафе, което те предлагат е азиатско. Здравей, Борислава. Добре дошла!


Здравей, Ива. Добре заварила!


Разкажи ни малко повече какво е това азиатско кафе, което стана хит на лято 2022?


Азиатското ни кафе e Trung Nguyen. Това е най-продаваната марка кафе във Виетнам и номер две в Китай.Казвам го още от самото начало, за да разберете какъв е мащабът на разпространение на това кафе и защо ние го наричаме азиатско. Нашето азиатско кафе е произведено във Виетнам и се отличава с това, че след смилането на кафето са добавени естествени какаови масла, затова то е по-известно и като шоколадовото кафе.


Ние сме опитвали от това шоколадово кафе на една дегустация и всички бяха много впечатлени. Всъщност дори на рождения ден на списанието тази година всеки един гост получи пакет от това кафе в подаръчните чанти. Каква е разликата между виетнамското кафе и това, което на нас ни е познато и пием всеки ден - еспресото?


Разликата е като тази между Изтока и Запада, между бързото и бавното. Западът се характеризира със забързаното си ежедневие. Думата еспресо идва от това да си направиш кафето мигновено - за няколко секунди да имаш най-хубавия екстракт от него. Докато азиатците наричат самия начин и технологията на правене на кафе и чай - дзен кафе.Да правиш кафето е цяло преживяване - това да гледаш капка по капка как се извличат всички екстракти от кафето. Това е разликата между забързания живот на запад и забавянето на живота на изток . На изток са привърженици на така наречения slow living и slow foods, а това е всичко, което става бавно и по този начин ти помага да забавиш хода, да излезеш от ежедневието и да влезеш в работния процес, както и обратно.


Ще ви разкажа нещо любопитно. Отдел Маркетинг на компанията Trung Nguyen, за която ние сме ексклузивни представители за Източна Европа, се намира на 7-и етаж в сградата. Влизайки в отдела се оказваш пред правоъгълник от пясък с малки камъни, по които трябва да минеш много бавно. По този начин всъщност забавяш темпото от забързаното отвън ежедневие, и бавно с всяка крачка по тези камъчета навлизаш в атмосферата на работния процес. Процесът в края на работния ден е същия: излизайки от офиса по същият начин вече бавно оставяш работата и можеш да се посветиш на личния си живот, на близки, на семейство, на хобита и на всичко, което е извън нея.

Това означава, че виатнамското кафе не е на капсули. Има ли специална машина с която се прави?


Виетнамското кафе е тип филтърно кафе. То е смляно и както казах вече, допълнително обогатено с естествени какаови масла. То се прави с така наречения виетнамски филтър, който е за единична доза, т.е.върху всяка чаша може да бъде направено кафе. Като цяло може да бъде направено във всяка една машина за филтърно кафе - шварц машина, френска преса, кубинска кафеварка.


Как се пие това кафе през лятото?


60% от кафето във Виетнам се пие студено, защото там е много горещо почти през цялата година. Това, което правят те е да го пият с лед и кондензирано мляко. Когато хората харесват по-сладко кафе, слагат повече кондензирано мляко, а когато предпочитат да е студена напитка, която да ги ободри и разхлади едновременно, го пият с много лед.

Друго типично за Виетнам е така нареченото кафе с яйчен жълтък. Това на пръв поглед е доста нестандартна комбинация, за която мнозина предполагат, че няма да им се понрави. Но.. изненадващо за всички, кафето с яйчен жълтък става абсолютен феномен точно заради вкуса си. През 40-те години на миналия век, когато млякото е било кът, започнали да го заменят с яйчен жълтък като изобщо не предполагали, че то ще стане такъв хит и вече всички ще го свързват с Виетнам.

Историята на кафето във Виетнам е дълга. Тя има френски корени, тъй като те дълго време са били френска колония, но развитието и усъвършенстването на кафе културата е изцяло плод на виетнамците. Добавянето на масла също произлиза от това, че в миналото по-бедните виетнамци не са имали възможност да си купят кафе. Те са пържили суровото кафе в тиган, добавяйки различни масла и оттам е дошъл характерният аромат. В случая нашето кафе е с аромат и вкус на шоколад заради какаовото масло, но те са го пържили във всякакъв вид масла. Към днешна дата кафето вече не се пържи в тиган, а се добавят естествени масла в промишленото производство на кафе. Виетнам е втората страна по производство на зелено кафе в света, което също е много интересен факт за тази страна. Ние се шегуваме в кафените среди, че всъщност най-хубавото италианско кафе е виетнамското, защото голяма част от зеленото кафе от Виетнам отива в Италия, където вече се смесват и създават различните блендове и рецепти.


Къде можем да опитаме това виетнамско шоколадово кафе? В кои заведения се предлага и къде вие правите дегустации?


В София може да се опита на две места. Едното е Уиски бар Ренесанс. Там си имаме вече фенове, които го търсят всеки ден. Ваня от Ренесанс го е адаптирала в различни рецепти за лятото, включително във фрапе с шоколадово кафе и кондензирано мляко. Тя експериментира и създава различни коктейли на кафена основа, които много скоро ще могат да бъдат опитани на специално събитие в уиски бар Ренесанс. Второто място е Freddo Food & Sweets и се намира в кв. Бояна срещу Боянското ханче. Там кафето се приготвя в оригинален виетнамския филтър и човек може да види как се приготвя пред него, докато разговаря с приятели или се наслаждава на спокойствието.

И няма как да не попитам, тъй като сме бизнес списание, а в офисите една от основните движещи сили е кафето, доставяте ли такова кафе по офисите и правите ли дегустации по офиси или по тиймбилдинги?


Да. В офисите също имаме любители на виетнамското кафе. Те са се оборудвали с професионални филтърни кани, при които кафето се приготвя много по-бързо в сравнение с единичния филтър. В тези кани за 5-10 минути може да направят от 4 до 8 кафета. Офисите го предпочитат и като заготовки за студена консумация, направено сутрин и оставено в хладилника. След това само добавят лед, който подчертава още повече характерния шоколадов аромат на кафето. Що се отнася до дегустации това е една от популярните ни услуги. Много често я поръчват за тиймбилдинги, за по-специални мениджърски срещи или за срещи с клиенти, на които клиенти ни и съответно домакини искат да бъдат малко по-интересни, нетрадиционни и да покажат нещо, което не е толкова познато в България.


Колко силно е виетнамското кафе? Каква степен на събуждане има след него?


Като всяко кафе виетнамското кафе също има различна сила. Много хора се подлъгват поради цвета на филтърното кафе, че то е много по-слабо, изхождайки от шварц кафето или американото, което наистина е много по-слабо кафе. Всъщност виетнамското кафе може да бъде много силно и затова то често се разрежда. Виетнамците го пият постоянно и навсякъде, затова слагат и толкова много лед, за да не предозират с кофеин. Има различни кафета, както 100% робуста така и с няколко вида арабики, голяма част от които не се срещат в конвенционалните кафета с арабики. Арабика и робуста са двата вида кафе, които са много популярни, докато във Виетнам се отглежда още няколко други вида кафе, които се съдържат в нашето виетнамско кафе и те не са толкова познати на европейския пазар.


Ще очакваме с нетърпение да обявите кога е следващата дегустация и къде, за да споделим и да присъстваме, защото ние от списанието много харесваме шоколадовото кафе и сме го пили неведнъж.


Следващата дегустация ще бъде в Ловеч, по покана на Lithium Shop, които искат да зарадват клиентите си и да удължат лятното им преживяване с шоколадови нотки от Азия, подготвяйки ги за есенното почистване. Датата е 10.9.2022г. между 10:00-14:00ч. пред магазина на ул. Акад. Анастас Иширков 11.


Като за финал на интервюто какво ще ни разкажете, което пропуснахме да кажем.


Ще ви разкажа още нещо любопитно, за което се сетих, когато говорихме за арабиката. Във Виетнам голяма част от кафето, което ние доставяме, съдържа Culi Arabica, Culi Robusta и Arabica Se, а se на виетнамски означава врабче. По-различното при него е това, че докато в повечето случаи в кафената черешка има две зърна или плодчета, при Arabica Se има само по едно и целият аромат и сладост на кафето са съсредоточени само в това зрънце. То се суши 100 дни на слънце, докато повечето видове кафе се изсушават механично. Arabica Se се суши само на слънце по ‘’honey’’ метод. Това спомага повече аромати и захари да останат вътре в зърното и за това то е толкова силно и толкова ароматно.Благодаря ти много. Пожелаваме ти една прекрасна седмица и до скоро.


Благодаря, хубава седмица и на вас!0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Кафе с кауза

コメント


bottom of page