top of page

Бъдещото на образователната система

Здравейте, Стефан, радвам се да се видим отново. Тази статия ще бъде на тема мета вселена. Нека първо обясним на нашите читатели какво е технически мета вселена.

Мета вселена е понятие, което съществува отдавна. Много от нас са играли онлайн видеоигри, където човек има аватар или група от единици, които контролира. Светът е виртуален, тоест не съществува някъде физически. Може да отразява някаква физическа действителност, може да е изцяло измислен. И там различни играчи си взаимодействат по някакъв начин. Това е и основната ни визия за мета вселената. Тоест, всеки един човек има някакъв двуизмерен или триизмерен аватар, който контролира. Все един човек, чрез компютърно устройство или очила за виртуална реалност, се пренася в тази виртуална среда и си взаимодейства с други хора.

Тази мета вселена може да се използва буквално за всичко, което може да се прави и в реалния свят.

Например, имам колекция от картини. Купил съм си едно парче виртуална земя в мета вселената, нареждам своите картини така, че други хора да ги гледат. Идеята е действията, които правим на живо, да можем да ги правим и в мета света.

Мета профилът няма ли да попречи на социалните ни умения в реалния живот?

Не смятам, че комуникацията в мета света ще отмени реалната комуникация. По-скоро го виждаме като едно допълнение. Както това, че има автомобили, не означава, че хората са спрели да ходят.

Мета светът за някои хора може да е предимство, като например, за човек в инвалидна количка – дотолкова, доколкото той да не се чувства толкова изолиран.

Това няма ли да е бягство от реалността?

Може би някои хора точно от това имат нужда. Аз започнах да правя видеоигри, защото в тях можеш да правиш всичко, което не е позволено в реалния свят.

А мислите ли, че няма да има точно такива регулации?

Според мен мета вселената не трябва да се възприема сериозно. Казвам моите виждания, както и тези на екипа, с който работя. Разбира се, винаги има алтернативни гледни точки.

И точно това е идеята на виртуалния свят, видео игрите, всички тези триизмерни технологии – да правиш неща, които са недопустими или даже немислими, да си избиеш комплексите един вид на едно място, където няма да навредиш на никого. Въпросът тук е дали психически ще нанесеш някаква вреда. Това, според мен, зависи от всеки човек. Трябва да се забавляваш, а не това да ти носи напрежение.

Как да се направи това разделение чисто на съзнателно ниво между мета вселена и реалния живот? Защото вероятно много деца биха използвали тази мета вселена.

Според мен дисциплина и възпитание са ключовите елементи. Трудно е на родителите да възпитават децата си в някакви рамки как да взаимодействат със света, но също така и на самодисциплина.

Идеята е, ако нямаш определени години или разрешение от родител, да не можеш да се присъединиш към мета вселената. Не, че няма да има хора, които го правят нелегално, но достъпа до компютърни устройства е регулиран.

Очаквате ли тази мета вселена да се развие още повече? 3D очила, виртуален свят, триизмерно усещане?

Трудно ми е да отговоря еднозначно на този въпрос. 3D очилата не са налични от вчера като технология, но цената им все още е твърде висока за средния потребител.

Единият проблем е достъпността. Другият е интернет връзката, защото е нужна доста стабилна такава.

Ако техническите ограничения са преодолени, тогава наистина зависи от манталитета и от това колко бързо ще успеят хората да възприемат тази алтернатива на всекидневно извършваните действия.

В крайна сметка, виждаме мета вселената, като един малко по-добър инструмент за взаимодействане между хората.

Каква е ролята на Tri Soft в мета вселената?

Имаме партньори, с които искаме да изградим, образно казано, острови, които да са част от някоя мета вселена.

До момента имаме разработени няколко тренажора за отбранителната индустрия, които във виртуална среда подготвят кадри за управление на бойни машини. Това е прототипната разработка, върху която работим в момента.

Как точно виждате мета вселената в образованието? Имате ли проекти, които да ползвате в образованието?

В момента вече съществуват платформи, които могат да се използват за образование и не само, като например Second Life, където сега е възможно да се провеждат онлайн обучения.

Нашето виждане за обучението ли? Забелязали сме, че колкото по-реалистично е създадено то, толкова по-истинско е и самото преживяване за човешкия мозък. В този ред на мисли смятам, че презентационните умения могат много по-добре да се осъществят, особено в момента, в ситуация на пандемия. След време, когато ти се наложи да го направиш физически, мозъка ти вече е свикнал и си изградил основните умения, можеш да говориш по-свободно пред широка аудитория.

Какво послание искате да отправите към хората за мета вселената?

Съветвам хората да се образоват, да видят, да опитат какво е преживяването в една такава мета вселена и след това да преценят дали това е подходящо за тях, семействата или децата им.

Можем ли да се свързваме с вас за обратна връзка, за съвети?

Да, разбира се.

Има ли начин частния бизнес да се включи като инвеститор към вас?

Да, отворени сме към разговори.


Целият разговор можете да гледате тук:

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page