top of page

Българската бизнес жена за пример: Тридесет години трансформация и успех

От деня на промените през 1989 г. и падането на Желязната завеса, България претърпя сериозни социално-икономически промени, които се отразиха и на бизнес средата в страната. Докато преди това жените често бяха ограничени в професионалните си амбиции, последните 30 години са забележителни с растящото си присъствие и влияние в бизнеса. Статистическите данни показват, че дялът на жените на ръководни позиции в българските компании е силно нараснал, достигайки почти 30% през последните години.

Едновременно с това, българските бизнес жени не са просто числа в статистиките. Те са истински примери за преодоляване на стереотипи, иновации и лидерство. От собственици на малки предприятия до изпълнителни директори на мултинационални корпорации, българските жени доказват, че с правилния подход и упоритост, успехът е напълно постижим.

Тази статия има за цел да разгледа успешния пример на българските бизнес дами към успеха, като се фокусира на конкретни примери. Чрез този преглед, ще покажем как българската бизнес жена става все по-важен двигател на икономическия растеж и социалното развитие на страната.

Следете ни, за да научите повече за жените, които формират съвременния бизнес ландшафт в България и участват активно в промяната на обществените норми и очаквания.


Силата на българската бизнес жена

Българките са известни със своята емоционална и психологическа устойчивост. Това са качества необходими за бързо променящата се среда на съвременния бизнес. Българките предприемачи държат на коректното общуване и отстояват това, което са обещали. А и са много добри в уреждането на дадена задача, да се изпълни - качествено и на време. Те често се отличават с висока степен на емпатия и социално-емоционална интелигентност, което ги прави отлични ръководители и мениджъри.


Със своите разнообразни умения и интереси, българките са винаги готови да предложат нови и вдъхновяващи подходи за решаване на възникналите проблеми в бизнеса. Със своята грижа, която полагат в семейството, те пренасят тази отговорност и към своя бизнес. Те не само предизвикват противоположния пол с интересни идеи, но и разбиват стереотипите и бариерите, които все още съществуват в патриархалния свят на бизнеса.


Ето и няколко примера за успешни българки, които са част от списание “Български Предприемач”:


Стояна Нацева

Стояна Нацева

Стояна успява да създаде Академия “Щастлив Живот” преди само 5 години. А през този период тя получава множество награди и признания не само в България, а и на световно ниво. Обученията, които тя създава са помогнали на хиляди жени да намерят баланса в своя живот и пътя към своето щастие.Александра Карпузова

Александра Карпузова

Александра първоначално започва своя трудов стаж в чужбина, но след няколко години тя взима смелото решение да се върне в България и да създаде свой собствен бизнес, в който да практикува наученото. The Fever Lab, е успешна интериорна агенция, която оперира само от 3 години и вече си е партнирала с брандове като Green Deli.Недка Янева

Недка Янева

С богат опит над 15 години в счетоводството, Недка избира посоката да развива свой собствен бизнес в сферата на финансите със своя собствена фирма “Активи Одит Консулт”. Нейната любов към числата е страстта, която я съпроводи всеки ден. Освен на българския пазар тя се фокусира върху съдействието на чужденци при развитие на бизнес в България. Тя успешно комбинира семейния живот заедно с този на успешен предприемач.Силвина Вълчева

Силвина Вълчева

Силвина е представител на второ поколение бизнес дама в семейната компания “Selina Jewellry”, създадена от нейната майка Румяна преди повече от 20 години. Преди да започне работа там, Силвина е била изправена пред избора да продължи развитието си в Щатите, където е завършила финанси и психология. Но тя избира пътя на семейния бизнес и бъдещето си в България. Тя ежедневно прилага своите знания и иновативни решения в тази бизнес среда.Върбина Начева

Върбина Начева

От малка мечтата й е била да се занимава с фигурно пързаляне, като дори е била част от националния отбор на България. Но след като получава насоката от семейството си за развитие в образователната среда, тя взема със себе си всички важни качества и умения от леда и ги преобръща в успешен бизнес в лицето на “Ава Партньори”. Водена от подкрепата на нейното семейство, тя избира да продължи развитието си в сферата счетоводно-консултантските дейности.Ася Косаджиева

Ася Косаджиева

Като представител на младото предприемачество, Ася е само на 26 години и вече има свой собствен бизнес “Athr.” в сферата на HR и набирането на персонал. Тя силно вярва, че постоянството води човек към успех. Поставя си ясни цели и ги покорява в подкрепа на собственото си развитие и това на своите бизнес партньори.Сияна Младенова

Сияна Младенова

Вдъхновяващата лична история на Сияна започва със смъртта на майка й, която е била успешен предприемач. Сияна е работила 12 години като банков служител, но решава, че с малкото наследство, което е успяла да получи, ще промени своя живот. С много труд и упоритост, Сияна в момента има 4 образователни центъра и много други проекти, които поддържат ежедневието й динамично, но тя не спира да се развива. Сияна вярва, че винаги има начин да се постигне нещо, стига да визуализираш ежедневно мечтата си.


Ани Чакърова

Ани Чакърова

Ани е отличителна бизнес дама, която се занимава с международна спедиция и митническо посредничество. Но освен задълженията към своя бизнес тя е президент на Soroptimist България, която е най-голямата организация за жени в България. В своите задължения Ани винаги подхожда отговорно и с грижа за другите жени.


Аделина Стефанова

Аделина Стефанова

Аделина е само на 28 години и вече е управляващ партньор в STEAM NET Bulgaria и мениджър връзки с обществеността (PR). Тя е любопитен и търсещ човек и лично и доставя удоволствие да се обогатява и развива по различни начини. Тя вижда себе си в лицето на PR, защото чрез тази професия може по удовлетворяващ начин да развива своите умения и интереси. А отделно от това, работата й с различни бизнеси подхранва нейното естествено любопитство за различни теми.

Десислава Макулова

Десислава Макулова

Десислава има повече от 10 години опит в телефонното обслужване на промоционални, маркетингови кампании, студени обаждания, технически съпорт и други. От последните 5 години е и собственик на телефонен център Ди Ем Джи Консулт. Това, което зарежда Деси и я кара да се чувства доволна и успешна, е когато клиентите й са доволни. Тя се чувства удовлетворена от това, което прави и знае, че компанията, която управлява е на прав път с успешни проекти, доволни екипи и партньори.

Фрина Лазарова

Фрина Лазарова

Фрина е управител на BestCo Trade cash and carry – бутикова компания с над 25-годишен опит в дистрибуцията на високоалкохолни продукти, вино и шоколадови предложения. Тя силно вярва в създаването на положителни обстоятелства за успех и никога не се отказва да върви напред. За нея отговорността към работата и партньорите е ключов за повишаването на доверие и за разрешаването на потенциални проблеми.

Кристина Кирилова

Кристина Кирилова

Кристина има магистърска степен по международен мениджмънт на хотелиерството от Cesar Ritz Colleges. След образованието си, тя натрупва опит в различни 5 звездни вериги, проучвайки позиции в почти всички отдели. Кристина не крие страстта си към индустрията и постигането на съвършенство в обслужването на клиенти, към пътуванията по света и опознаването на хората и техните обичаи. В момента тя е регионален мениджър за Swiss Education Group, с мисия да вдъхнови младите студенти да поемат по пътя на бизнеса и хотелиерството и да преследват мечтите си.

Людмила Михайловска

Людмила Михайловска

От любов към природата и туризма, Людмила създава свой собствен магазин за екипировка в град София преди 19 години. От тогава бизнесът се е развил и в онлайн пространството и на още една локация. Нейните приоритети са обвързани с щастието на нейните клиенти. Заедно с мъжа си управляват екипа си и продължават да се разрастват.

Даниела Вълчева

Даниела Вълчева

Даниела се занимава с естетика и красота през последните 6 години и е собственик на едно от най-популярните естетични центрове в България Vintage Dolls. Тя се занимава със собствен бизнес още на 21 години. Първите й няколко бизнеса са фалирали, защото са й липсвали знания и вяра. Но това в никой случай не я е я изплашило или спряло да продължи напред. За нея успеха крие много труд и лишения, но тя го приема като нейната лична мисия.Ива Павлова

Ива Павлова

Ива е основател на технологичната компания за Смарт визитки Smartcards.tech. Съосновател на списание „Български Предприемач“ (BEM.BG). Автор на бизнес наръчника „Първо впечатление - защо на някои им се получава, а на други не?“. Носител на наградата „Бизнес дама на годината“ в категория Млад Предприемач до 28 години през 2020 г. Ива Павлова е учредител и член на управителния съвет на фондация „Започни млад“, стимулираща предприемачеството сред млади хора до 29г. и собственик на магазин за бельо La Petite Lingerie.


Присъствието на успешни българки предприемачи е не просто източник на гордост, но и знак за зряща и динамична нация, която може да се адаптира и развива. Съчетанието на женските качества в симбиоза с модерната бизнес среда показват, че България има много какво да предложи на световно ниво. Когато българките предприемачи получават подкрепа и успяват в това, с което са се заели, цялата страна преуспява.

 
Елена КолеваПодобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page