top of page
  • Снимка на автораAMPECO

Българска платформа за управление на зарядна инфраструктура за електромобили

Настоящата публикация не е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и AMPECO с цел развитие на мисията на фондацията


Най-големите предизвикателства свързани с навлизането на електромобилите са пробега на батериите и инфраструктурата на зарядните станции. Един от победителите в Startup Business Awards 2021 на списание "Български предприемач" са AMPECO. Днес те ни споделят тяхното решение на единия от тези казуси:


Здравейте, аз съм Орлин и съм съосновател на AMPECO. Ние сме млада, иновативна технологична компания. Екипът ни от близо 50 колеги разработва платформа за управление на зарядна инфраструктура за електромобили. Самият аз съм сериен предприемач, стартирах първата си компания, когато бях едва 17-годишен. Интересното е, че я продадох само година по-късно. И оттогава съм основал няколко собствени стартъпа, но и съм помогнал на десетки други като ангел инвеститор и ментор.
Каква е същността на Вашата дейност и защо решихте да се занимавате с нея?


Ние разработваме иновативна платформа, която помага на клиентите ни да управляват зарядна инфраструктура за електромобили. Така ги улесняваме да предоставят услуги за зареждане на крайни потребители или да инсталират зарядни станции и да ги монетизират. Започнахме да се занимаваме с нея, защото видяхме, че в електрическата мобилност има много нерешени проблеми, а потенциалът на индустрията е огромен.


Защо в България?


AMPECO има шестима основатели – професионалисти с различен профил, но една визия. Да, нашата цел е да създаваме безупречен продукт, но е важно да го правим тук в България. Първо, защото обичаме страната си, и второ, защото нивото на колегите, с които работим, наистина е международно. Вътрешно сме си поставили и още една цел – да запалим екипа ни по предприемачеството. Ние, основателите, имаме голям опит в сферата и искаме да „овластим“ и вдъхновим колегите да тръгнат по нашите стъпки. Ако успеем да го постигнем, това ще е голяма победа за нас.


Защо участвахте в Startup Business Awards?


Основахме AMPECO през 2018 г. с идеята да създаваме безупречен продукт за нашите клиенти в целия свят и да изграждаме силен екип тук в България. Вярвам, че сме на прав път и развитието ни е много последователно в положителна посока. В момента имаме клиенти на шест континента! И все пак, ние сме млада компания. Съответно за нас е важно да получаваме външен поглед и оценка дали наистина вървим напред. Затова и решихме да участваме в Startup Business Awards.


Какво е чувството да си победител?


Да си победител винаги е чудесно чувство, а в случая на Startup Business Awards признанието идва от много уважавано жури. Най-важното обаче наистина е чувството, което наградата дава, че като екип ние постоянно напредваме – за нас това признание е безценно.


Как се справиха Вашите клиенти, партньори и Вие с новата КОВИД19 реалност?


Както и за всички за нас пандемията първоначално беше голямо предизвикателство. Точно бяхме започнали да набираме скорост с AMPECO, чакахме първия си инвестиционен рунд и светът спря. Въпреки това ние решихме да продължим още по-ударно напред и това се отплати. Цялостно пандемията пък се отрази положително на индустрията, защото форсира инвестициите в иновативни бизнеси, oсобено тези, насочени към декарбонизацията на икономиката.


Какво планирате в близко бъдеще?


2022-а ще бъде много вълнуваща за нас – планираме да привлечем много нови колеги, да разширим позициите си на американския пазар, което не се е отдало на много български компании до момента. Като цяло стъпка по стъпка вървим натам да се докажем като водещ глобален доставчик на интелигентен софтуер за зарядни станции.


Какво е посланието Ви към читателите на списанието?


Посланието ми към тях е да си поставят високи цели и да влагат цялата си енергия да ги постигат – примерът на AMPECO доказва, че пробивът в глобалния бизнес е възможен и от България!Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Секси през 2022

bottom of page