top of page

Виното, което завладява сърцата и небцата

Когато се наслаждаваме на вкусна и пикантна храна, или си приготвяме някое предизвикателно вегетарианско ястие, често се чудим дали има вино, което би паснало на всяка храна. Чудесната новина е, че такова вино съществува, и то се нарича Ризлинг.


Ризлингът е кралят на белите сортове. Това вино прави Германия горда със своята винена традиция. Неговата история е дълга и загадъчна, но никой не може да оспори неговата уникалност. Неговият нос се характеризира със забележителните петролни нотки, като разнообразието включва бензин, газ, керосин и дори разтопен найлон, допълнени със силно изразен меден аромат. Това прави Ризлинга лесно разпознаваем и много разнообразен.


сорт ризлинг

Въпреки че едно неясно родословно дърво обгръща произхода му, Ризлингът се радва на популярност още от дългото време на Средновековието. Той е един от най-старите документирани сортове в света, разпознат и упоменат още през 1435 г. През годините, Ризлингът става предпочитано вино на германската аристокрация, която го носи по време на своите завоевания.


Славата на Ризлинга продължава да расте, особено за вината от Рейн и Мозел в Германия, както и за местната вариация във Франция, по-точно в региона Елзас. Но към този момент, Ризлинг се отглежда и по цял свят, с особено интересни примери от Австрия и Австралия. България също е благословена със специални условия за отглеждане на този чудесен сорт.


Великолепното на Ризлинга е, че може да се получат различни стилове вина - от сухи и полу-сухи, през пенливи, до сладки вина, включително айсвайн, произведен от грозде, обрано след като е замръзнало на лозата. Но най-доброто е, че той е универсален и перфектно съчетава с много храни. Високите киселини и захари го правят идеален партньор на силно подправени ястия от различни кухни - от източните до латиноамериканската. Той е също толкова чудесен избор и за българската зима, когато се наслаждаваме на киселото зеле.


Ризлингът е един от сортовете, които отглеждаме в нашите собствени лозя в с. Блъсково. След внимателен анализ на почвата и климатичните условия, се оказа, че разполагаме с много подходящ тероар: в близост до воден басейн, с хладен климат и температурни разлики между деня и нощта, което позволява разгръщането на ароматния профил на сорта, но и с достатъчно часове слънцегреене и топлина.


Ризлингът е сорт, който поставя предизвикателства пред енолозите, но и дава несравнимо поле за изява и творчество. Освен обичайния свеж ризлинг, в Salla estate залагаме и на отлежал в дъбови бъчви ризлинг. Виното е с много сложен, многопластов нос и интензивен послевкус. Макар, че България не е сред традиционните производители на ризлинг, спечеленият сребърен медал Concours Mondial De Bruxelles 2018 е истинска чест за нас и енологът на избата Анелия Христакиева.Ризлингът не е просто вино, той е история, страст и вкус, съчетани в една чаша. Нека отдадем почит на този благороден сорт и да му се наслаждаваме винаги, когато искаме да вдъхновим сетивата си с нещо истински изключително.

 
главен редакторПодобни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page