top of page

Второ поколение бизнес дама в света на бижутерията

С удоволствие приветстваме Силвина Вълчева, която е наследник на Selina Jewellery. Нейната история е била на кръстопът, когато завършва своето образование в чужбина. Но тя избира да продължи бизнеса на своето семейство и заедно да покорят нови пътища в света на бижутерията. Ето какво ни разказва тя, за своя свят и бизнес:


Казвам се Силвина и съм второ поколение наследник в семейна компания, създадена от моята майка Румяна преди повече от 20 г. Брандът ни е Selina Jewellery. Занимаваме се с внос и продажба на бижута от благородни метали (злато и сребро), скъпоценни и полускъпоценни камъни. Партнираме си с производители от над 7 държави и се гордеем с широкото портфолио от колекции, което предлагаме.


 Силвина Вълчева, която е наследник на бижутерия Selina Jewellery.
Силвина Вълчева, която е наследник на бижутерия Selina Jewellery.

Във фирмата отговарям за цялостния маркетинг, връзки с клиенти и онлайн отдела, макар по образование да съм финансист. Завършила съм финанси и психология в Щатския университет на Ню Йорк. 


В края на образованието си виждах две възможности пред себе си - да търся професионално развитие в Щатите или да се прибера в България и да се включа в семейния бизнес. Събрах куфарите и се прибрах с глава пълна с теория и много идеи. Сблъсъкът на теорията с тогавашната бизнес действителност в България беше толкова голям, че за кратко се разколебах дали съм взела правилното решение. Приземих се и започнах отначало, учейки местните закони на бизнеса на терен. И до днес попивам от опита на майка ми, която с усет, аналитичност и решителност решава казуси и действа поне два хода напред. 


През последните 5 години в бизнеса активно се включи и брат ми Стоян. Интересът му към новите технологии и иновации помогна да внедрим интересни решения, както във физическите магазини, така и в маркетинга. Работата ни е страст и си признавам, че превръщаме всяка семейна сбирка в бизнес оперативка. Страхотно е, че освен семейната, има още една връзка, която да ни обединява толкова силно.


 Силвина Вълчева, която е наследник на бижутерия Selina Jewellery.

Кои са факторите, носещи успех на вашия бизнес?

 

Създадохме сплотен, обучен, отдаден екип. Стремим се да предоставяме отлично обслужване на нашите клиенти, персонализирайки тяхното преживяване както офлайн, така и онлайн. Прецизната селекция на колекциите и дългогодишното партньорство с утвърдени световни производители също е фактор, който ни носи конкурентно предимство и успех.

 

Какво ви мотивира да продължавате напред с бизнеса си?

 

Майка ми обича да се шегува, че бизнесът е третото ѝ дете. Стартирала го с 500лв назаем и с очите си видях с каква преданост го отглежда. Днес не си представям, че бих могла да работя с толкова отдаденост и страст в друга сфера, в друга компания. Не ми е нужда друга мотивация, за да продължавам. По-скоро ми е нужно повече време, за да постигам всички смели идеи, които имам, свързани с бизнеса.

 

Какви са предизвикателствата, които срещате в тази сфера на бизнеса? 

 

Агресивната конкуренция на местно и глобално ниво в комбинация с малкия локален пазар безспорно ни държат в кондиция.


Напоследък наблюдаваме един тренд на честа промяна в потребителските предпочитания и  желанието за персонализация на бижутата, което се оказва предизвикателство за бижутерските фирми, особено за тези без собствено производство, каквато сме и ние.

 

Ценовата волатилност на суровините също е фактор . Цените на основните материали - злато, сребро, родий, диаманти и др., търпят колебания на борсовите пазари. Това се отразява на доставната цена на крайния продукт и създава предизвикателства при ценообразуването.

 

Развитието на онлайн магазина ни ни предостави нови възможности за продажби, но също така доведе до необходимост от допълнителни инвестиции и професионални умения в сферата на онлайн маркетинга, киберсигурността, управлението и синхронизирането на инвентара във физическите магазини и онлайн, както и организиране на логистиката.

 

Предизвикателствата са много и точно това прави бизнесът интересен, държи ни непрекъснато нащрек и ни учи да бъдем иновативни, адаптивни и съсредоточени върху качеството на своите продукти и услуги. 


 Силвина Вълчева, която е наследник на бижутерия Selina Jewellery.

  

Какъв е вашия призив към нашите читатели?

 

Да се осмелят да бъдат различни (това е и мотото на нашата компания). В живота и в бизнеса има редица установени процеси и практики, които водят до стабилност и сигурност, но чудесата се случват тогава, когато в подходящ момент нарушиш статуквото.  


И нека влагат сърце във всичко, което правят. Това поддържа вътрешната мотивация и носи резултати.


Потопете се в света на бижутата заедно с Selina Jewellery.

 
Елена Колева списание "Български предприемач"
Елена Колева списание "Български предприемач"


0 коментара

Comments


bottom of page