top of page
  • Снимка на автораSMARTITY.COM

Възможностите за инвеститори в недвижими имоти

Интересът към жилищната автоматизация сред инвеститорите в недвижими имоти нараства през последните години. Функциите, които те основно търсят, включват управление на осветлението и на ОВК-инсталациите. Като допълнителни удобства към имота, тези системи придава стойност и привлекателност на имотите, което ги прави и по-желани от крайните клиенти.


Някои инвеститори реализират автоматизацията още в началото на проектите си, докато други инвеститори решават да запазят стандартните електроинсталации, като смятат, че това може да отблъсне някои от по-консервативните клиенти. Техническото предизвикателство тук е да се комбинира автоматизацията със стандартните функции на ел инсталации. Но решения за това вече има и сме ги приложили в поне 5 проекта само тази година.


Инвеститорите могат да предложат автоматизация на клиентите, които имат интерес за това, както и да запазят стандартните инсталации за останалата част. Това предоставя гъвкавост и отговаря на различните нужди на клиентите. Често забелязваме при наши клиенти, че първите проекти се изпълняват в комбиниран вариант, докато при следващите проекти инвеститорите избират пълна автоматизация на имота, като вече са убедени в полезността им.


Жилищната автоматизация придава на имотите и жилищните кооперации редица качества, които са от изключителна важност както за инвеститорите, така и за крайните клиенти. Трите основни предимства на жилищната автоматизация са комфортът, сигурността и икономията на разходите. За инвеститорите, тези предимства са от съществено значение. Те имат възможността да се отличават и да предлагат нещо ново на пазара. Жилищната автоматизация придава стойност и комфорт на имотите, което прави проектите им по-привлекателни за потенциалните купувачи. Инвеститорите демонстрират, че предлагат нещо различно, нещо което добавя стойност на клиентите им.


От гледна точка на крайните клиенти, които закупуват имоти, жилищната автоматизация представлява готовност за управление и контрол на техните домове. Това им дава възможността да се насладят на комфорт, сигурност и икономии, без да е необходимо да правят нови инсталации в своите домове. Особено интересно е, че мнозина от клиентите, които купуват този тип имоти, също така ангажират дизайнери, които да преработят интериора на жилищата им. Това означава, че инсталациите за жилищната автоматизация се вграждат в основата на проектите, без да се изхвърлят кабели или да се правят радикални промени. Напротив, те служат като основа, върху която се надграждат с всички нови функции на автоматизацията, които клиентите желаят. Това представлява добавена стойност за крайните клиенти и е важен аргумент за инвеститорите.


Относно новите тенденции в жилищната автоматизация, важно е да се отбележи, че все повече продукти от областта на "Интернет на нещата" (IoT) се забелязват и стават достъпни за крайните клиенти. Тези продукти могат да бъдат самостоятелно интегрирани в домашната компютърна мрежа. При наличност, клиентите имат възможността да добавят такива продукти към добре проектирана система за автоматизация и да надграждат системата си с нови функционалности. Това предоставя възможност за персонализация и гъвкавост, като намалява зависимостта от специализирани технически познания и ремонти. Възможността за добавяне на мобилна камера за наблюдение или модул, който да управлява осветлението или други елементи, е особено привлекателна за клиентите. Все повече такива продукти стават достъпни и се улеснява използването им от различни типове потребители.


Какъв бюджет е нужен за жилищната автоматизация?


Всяка инвестиция за жилищната автоматизация, зависи и от конкретния имот. Например, за системите за отопление, вентилация и климатизация (ОВК), както и за други системи, цените могат да варират. Един пример е комплекс от къщички, където беше инсталирана система за автоматизация на осветлението и отоплението. Тази система беше добавена и предоставяше възможности за управление на осветителните кръгове. На инвеститора му бяха нужни от 2 до 3 хиляди лева за автоматизацията на къщичките, като това представляваше пренебрежимо малък процент от общата цена на имотите. Той успя да използва автоматизацията като маркетингов инструмент, за да се отличи от другите проекти на пазара и това му донесе значително по-висока печалба.


В допълнение по отношение на сигурността, автоматизацията предлага различни възможности, като детекция на течове на вода или газ, напомняне за затворени прозорци и врати и други. Повишеният комфорт включва по-лесно управление на осветлението, щорите, пердетата и отоплението, както и автоматично изключване на електрониката при напускане на дома. Икономията на разходи се постига като с тези услуги се намаляват месечните сметки за отопление и охлаждане.


Защо автоматизация и защо сега?


Клиентите, които закупуват имоти, търсят практически решения, които да ги направят по-удобни или да предоставят допълнителни функционалности, особено ако имотът ще бъде отдаван под наем. Пазарът е готов за автоматизация, но правилното представяне и обяснение на предимствата е от съществено значение. Когато хората разберат ползите от тази услуга и как тя може да бъде полезна за тях, желанието им да си купят имот с пълна функционалност е наистина голям.

 


Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page