top of page

"В човешките мисли е скрито много повече злато, отколкото в недрата на земята"

Настоящата публикация е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и MINIBOSS BUSINESS SCHOOL и BIGBOSS BUSINESS SCHOOL с цел развитие на мисията на фондацията.

„В човешките мисли е скрито много повече злато, отколкото в недрата на земята.“

- Наполеон Хил


Днес повече от всякога важи с пълна сила казаното от Наполеон Хил. Зависимостта на благосъстоянието на човечеството от природните ресурси се измества все повече към технологиите и познанието.

Нека разгледаме един пример - в Арабския свят, „черното злато“, производство на горива, неизчерпаем източник на финансови средства. Кое домакинство няма кола, даже две? И така години наред процъфтяваща империя, „поливана“ от приходите от продажба на нефт. Изведнъж нечий велик ум измисля електрическата кола. Към онзи момент – това е новост, експеримент, но както всяка иновация, мощно изтласквана на върха от технологичното развитие и здраво работещия човешки ум, скоро ще завладее света. Пазарът на нефт ще се преструктурира и може би печалбите ще са по-различни от преди.


Какво се случва? Богатството на земните недра се измества от това на човешката мисъл.

Всяко богатство може да се окаже преходно, с изключение на това заключено в човешкия потенциал. Стремежът за трупане на богатство под най-различна форма пари, злато, имоти и други, винаги е бил двигателна сила в човешката цивилизация. Обаче както повечето ресурси, така и златото е изчерпаем ресурс. То се разграбва и в даден момент ще свърши. И тогава какво?


Как ще трупаме богатство, за да живеем в благоденствие?

Лесно е! Ще накараме златото да заблести с друга сила. Къде златото е неизчерпаемо, как можем да трупаме богатство по-друг начин? Отговорите са ясни. Важно е да сме готови да пуснем сондата вътре в нас. Там е изворът на изобилието и е непресушим. Единствените възвръщаеми ресурси са вътре в нас. И колкото повече ги развиваме и влагаме, толкова повече стават те.


Кои са тези вътрешни ресурси, които на практика струват колкото златото?

Tова са приложимите знания и умения. Колкото повече се учим и развиваме умения, толкова по-голяма е вероятността да си осигурим благополучие.

Отдавна теоретичните знания от общообразователните програми не покриват изискванията на практика. Все повече светът има нужда от практици, които не само знаят какво, а и как да го правят. Никой, никога не ни предаде знания как да се адаптираме към променящия се свят, без страх и сътресения. Никъде не прочетохме, че трябва да се учим на гъвкавост и комбинативност, за да преодоляваме житейските препятствия. Същевременно светът се изменя, а хората трудно се приспособяват към тези промени.


Все още има ли някой да вярва, че да бъдеш Предприемач не е задължително условие за оцеляване?

Развитието на уменията да бъдеш наблюдател, изледовател и откривател и то „от и на“ практика е ключов ресурс за създаване на условия за качествен живот. Да мислиш иновативно, да създаваш новости и точно „ТИ“ да бъдеш промяната, дори само в собствения си живот. Способността да се приспособяваш и да действаш в условия на непредвидимост винаги ще те изкарат победител на финала.


Всичко се цени, когато се появи нуждата. За човек умиращ от жажда, водата е по-скъпа от злато.

Тази аналогия прекрасно обяснява ситуацията в световен мащаб към момента. Сега са нужни на всеки предприемаческите знания и умения, защото сега те са водата за прежаднелия. Те са златото. Уменията какво и как да се прави на практика в случващия се живот са извора, от който да пием, за да не се доведем до „обезводняване“.


"Кой съм аз?" се превръща в изключително важен въпрос.

Обучението в предприемачество от ранна възраст е важно, защото полага основите на самоувереността, развива способността за поемане рискове и поемане на отговорност.

Целта на MINIBOSS BUSINESS SCHOOL и BIGBOSS BUSINESS SCHOOL е да подкрепи децата да изградят увереност в себе си, като не ги предпазва от „провали“, а ги подкрепя да се учат от грешките си, да се изправят и да продължат напред за следващия опит. Важно е децата да търсят, да знаят какво искат и да могат да правят избори за своето бъдеще и развитие и да са щастливи.

Много педагогически експерти смятат, че учениците трябва да развият поне "четири K": Критично мислене, Комуникация, Колаборация (сътрудничество) и Креативност (творчество).

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL и BIGBOSS BUSINESS SCHOOL дават възможност на детето да пробва различни дейности, на различни мениджърски нива, за да направи основния професионален избор в живота си. В школите детето открива и развива своите осем основни интелекта (MINIBOSS 8Q), което е основа за щастлив мироглед, широко възприемане на света и успех.MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL е стълба за развитие.

BE A BOSS! Присъедини се към нас!

Научете повече за нас, като се запишете за събеседване на контактите по долу.

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL и BIGBOSS BUSINESS SCHOOL

гр. София, ул. Искър 19, офис 6

гр. Варна, ул. Братя Шкорпил 26а, офис 16-17

+359 883 77 88 90

bulgaria.miniboss@gmail.com

https://varna1.miniboss-school.com/

https://www.facebook.com/miniboss.varna

https://www.facebook.com/bigboss.sofiaМисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Commentaires


bottom of page