top of page
  • Снимка на автораSMARTITY.COM

Гумичка или къртач, какво предпочиташ?

Всеки избор, който правим за своя живот изисква правилен подход и подходящ момент. Въпреки, че няма грешно решение, не винаги е лесно да променим посоката. Точно това е и от огромно значение и при взимането на решение за нашият дом, където прекарваме не малка част от времето си. Ако се вълнувате от темата за функционалностите на умният дом, със сигурност сте чували и за Смартити. Темата на това интервю е фокусирана именно върху правилният подход и време за интегриране на умен дом. Та, на въпроса кога е правилният момент да въведем система за умен дом в нашето жилище и защо това е от значение, ще ни отговори Здравко Донков.


“Често ни питат това и всъщност защо това е важно. А ние винаги отговаряме - колкото по-рано, толкова по-добре. Звучи малко изтъркано и неясно, но идеалният момент, в който да почнете да се интересувате за това какво може да дадат системи за автоматизация в дома ви, във вилата, в апартамента, в къщата, е още когато имате идеята за това нещо. Това е важно, за да можете да прецените кои от всичките функционалности бихте ползвали сега или в бъдеще. Кои от тях е хубаво да бъдат заложени. Когато ви нахвърляме идеи, които да обмислите, това разбира се отнема време. Да видите дали е вашето, дали ще го използвате, дали е практично за вас, дали е достатъчно икономично и достатъчно комфортно като решение за вас. Затова е нужно да си дадете време.


Ако имате идеята, че искате да живете в 300 кв. апартамент или в вила на два етажа или в къща в планината. Идеята я имате. Знаете какво искате да имате там като ежедневие, като усещане в този ваш дом. Можем да обсъдим някои идеи. Но си дайте време да видите и да визирате вашите идеи. Когато сте закупили имота, вече малко или много искате да е готов в определн срок с архитекти, с дизайнери, с различни специалности. И малко или много това пренатоварване не играе добре за вас. Това не ви дава достатъчно време да обмислите нещата. Така че колкото по-рано, толкова по-добре.Има ли момент, когато е вече прекалено късно?


“Никога не е прекалено късно, но ако е на по-късен етап, това е свързано с допълнителни средства, допълнително време, допълнителни нерви. Поради спецификата на специални системи за автоматизация, с които ние работим в по-професионалната им част, това е свързано с специфично окабеляване. Или промяна на типовото стандартно окабеляване, което едно жилище има. Съответно, това може да бъде направено и по-късен етап, но както всички се досещат, това е свързано със ремонтни дейности, когато жилището не може да бъде ползвано. Не е невъзможно, но е късно и свързано с много неудобства. А всъщност, ако говорим за този по-късен етап, в който може би клиентът не е предвидил, че ще има нужда от нещо такова, или в последния момент е разбрал, че има такава опция, клиентът преминава през два етапа: Или да коментираме няколко решения в частта на Internet of Things, свързани термостати, свързани ключове, свързани щори, които дават някакъв вид управление и добавен комфорт и икономия на функциите в дома ви, но те не са изцяло умен дом. Но това от друга страна ви спестява големите ремонтни дейности. Това е решение, да, компромисно е, но не е в нашия тип предлагани решения, но те хипотетично съществуват. Те са добри до някакви граници и затова искам и тях да ги спомена. Но другият път е наистина да се види какъв е компромисът, който собствените сте биха направили с ремонтни дейности, с прокладане на нови кабели, с промяна на окабеляването и други детайли в дома им. Така че въпрос на преценка е. Но във всички случаи в зависимостта, колкото по-късно, толкова по-трудно, по-скъпо, е универсално правило. Тук е ключов момента, дали ще правим корекция с молив на ниво строеж или ответния удар е къртач.”


В нашата работа с клиенти, когато правим проект, идвате след седмица, искате да го променим тотално, това не ни коства нищо, от гледна точка на ремонти и дейности. Във времето това ни коства повече мислене, глъвопусканите, за да можем да направим нещата заедно с клиентите, за да им вършат работа, но в никакъв случай това ни коства онези средства и нерви. Когато гоним срокове, разправяме се с бригади, с майстори, искаме час по-скоро да влезем в новото си жилище. Така че, да, винаги е по-хубаво да имаме гумичка отколкото да имаме картач.


Какъв е съветът на Здравко към читателите на списанието? Съветът ми е свързан с най-често задаваните ни въпроси: Това е скъпо ли е? - И да, учудващо евтино е. Учудващо достъпно е да се инсталират системи за автоматизация. От малки инсталации до напълно автоматизирани резиденции, затворени комплекси. Този отговор винаги изненадва нашите клиенти. Може би, защото очакват нужда от голям бюджет за подобна система. Вторият въпрос е надеждно ли е? - Да, надежно е. Това, което ние правим като протокол и като електроника, е вече на повече от 30 години като история на протокола. За сравнение мога да кажа, че телевизорите в дома ви са технология, в крайния случай от 5 години, а и по-малко. Но вие вярвате на това, което ви се предлага в магазина като телевизор. Така че да, надежно е, да, то ще работи, то не зависи от атмосферното налягане или от настроението на някой, от който трябва да ви пусне щорите в даден момент. Надежно е и е учудващо ефективно.

 

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page