Диагноза на кожата… защо е толкова важна?!

Темата ми е провокирана от няколко съвсем скорошни събития, които за пореден път ме замислиха на тази тема. Надявам се да провокирам въпроси, които да си зададете и самите вие, а може и да разпознаете ситуация, в която сте попадали.

Това е истинска история :-)

В онлайн обучение съм (нали са много актуални). Идва момент, в който ни разделят на групи и трябва да работим по дадена задача. Решаваме да се представим един на друг, за да може да сме полезни в бъдеще. Една жена на възраст (определено лесна за разпознаване) казва, че е ‘’КОНСУЛТАНТ БЯЛА КОЗМЕТИКА’’ (впоследствие изброи и други’’специалности’’- консултант по хранене, бизнес и т.н.) и веднага ми грабна вниманието, защото такава квалификация НЕ СЪЩЕСТВУВА в никой регламентиран/ сертифициран курс или образователен център!!! Поемам дълбоко въздух, за да не избухна и избълвам всичко, което ми минава през ума. С най-спокоен тон я моля да обясни каква е тази професия и къде и как се придобива, в какво се изразява дейността и т.н. Последваха нелепи глупости, дори ми обясни т.е. диагностицира кожата ми през камерата на компютъра, на осветление от холна лампа в 20:30 ч. (почти никаква светлина). И това- без да ми зададе нито един въпрос! Не знаех дали да се смея, или да заплача! Диагнозата ще ви я спестя, тя е без значение - ясно е колко е реална. Целта беше да ми продаде продукти, защото това е поредната жертва на МЛМ бизнеса- повярвала е, че като прочете стъпките в наръчника и вече е готова за работа. Може би е участвала в друго онлайн обучение, водено от също толкова компетентна личност и копира примера. Но и това няма значение!!!

Страшен е резултатът, защото ако не разбирах нищо от този бранш и се бях впечатлила от ИЗМИСЛЕНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ, който само тази жена знае как е придобила, сега освен загубени 50-100лв., щях да имам кожа със зачервяване, обрив и може би последваща пигментация!

P.S. Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против МЛМ бизнеса, аз самата съм ползвател на различни видове продукти, разпространявани по този начин. Плаша се от ‘’КОМПЕТЕНТНИТЕ’’ НЕЗНАЕЩИ ХОРА, НЯМАЩИ НИКАКЪВ РЕАЛЕН ОПИТ!

Ето още една истинска история- в нея съм само близък наблюдател, но е много важно да я разкажа, защото тук финалът можеше да е фатален!

Всички знаем колко е важно автомобилът ни да е изправен - на всички ни се е случвало ‘’да ходим по мъките’’, защото всеки специалист говори различни неща и не знаете на кого да вярвате. Много пъти съм коментирала този проблем с близък приятел, който притежава оторизиран сервиз на известна марка автомобили и активно участва в работния процес и обученията, който се провеждат постоянно от централата. Интересно ми е неговото мнение по темата. С него имаме един любим спор - той твърди, че с добра апаратура диагностиката е 100% правилна. Аз пък му разказвам, как съм имала проблем с личния си автомобил и никоя диагностика (посетих поне 4 препоръчани места) не можа да локализира проблема, а го разреши съвсем случаен майстор, задавайки правилните въпроси. Това беше отклонение, за да ви запозная със случая като цяло - сега преминаваме към темата.

Един човек пострада здравословно - изглеждаше, че не е нещо сериоано. Отивайки на лекар (препоръчан) в добра клиника с отлична апаратура, се извършват изследвания и диагностики, изписват се лекарства и всичко би следвало да е наред, но след няколко дни човекът се влошава. По спешност е приет в болница (също препоръчана), а диагнозата е много различна и се налага спешна операция! Вече всичко е наред и тази история е в миналото, но твърдението на опериращия лекар е било, че се е стигнало до влошаването, вследствие от неправилна диагноза и неадекватно лечение!!!

Не случайно се спрях точно на този случай, който е малко стряскащ.

Иска ми се да се замислите на кого се доверявате.

Колко са адекватни действията, въпросите, уменията и т.н. на хората, на които поверявате кожата си, автомобила си, живота си?

Дали някой просто не търси поредната ‘’бърза’’ и ‘’лесна’’ печалба, без да се интересува от последствията за ВАС като ЧОВЕК?!

Надявам се с тези отклонения да съм ви замислила защо е важна диагностиката или по-точно ПРАВИЛНАТА диагностика?

Аз съм експерт в моята област и знам, че БЕЗ правилна диагноза на състоянието на кожата, ВСЯКО последващо действие е БЕЗРЕЗУЛТАТНО!!!

За да се направи такава, необходимо е да се разполага с много информация за :

-генетични предразположености;

-възраст;

-начин на живот;

-хранене;

-здравословното състояние на клиента;

-климатични особености;

-ежедневна грижа;

-хормони;

-тип нервна система;

-прием на лекарства;

-тютюнопушене и т.н.

Това са фактори, които влияят на вида на кожата.

Едва след това идва ред на:

-релеф на кожата;

-плътност;

-интензивност на омазняване;

-пигментация;

-наличие на обривни единици, капиляри, бръчки и др.

0 преглеждания0 коментари

ПОПУЛЯРНО СРЕД АБОНАТИТЕ

БЪЛГАРСКИ ПРЕДПРИЕМАЧ ПРЕПОРЪЧВА:

Получавай новини от списание "Български Предприемач"

©2020 by Списание "Български предприемач"