Защо не трябва да ставаш предприемач


В Американската декларацията за независимост пише: „Всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие.“

Защо обаче големия процент от хората възприемат тези думи като да създадеш собствен бизнес, да си независим от шефове, да разполагаш с времето си и да си много богат и да живееш живота на мечтите ти?

Да бъдеш собственик на бизнес те прави още по-зависим - от пазара, от държавата, от образованието, от служителите, от икономическата обстановка вече и от КОВИД 19.

Когато създадеш бизнес нямаш повече свободно време, обратното, ти си на педала 24/7 или изхвърчаш от бизнеса.

Да правиш бизнес е най-трудния начин да изкарваш пари. Ако искаш сигурен начин, отиди да работиш на заплата.

Животът на мечтите ти?

Повечето хора не мечтаят да ръководят собствен бизнес, те мечтаят да харчат парите на успешния бизнес. Това е често срещана грешка.

И, ако сега някой умник с много опит в теоретичното бизнес развитие за големи компании тръгне да обяснява, как бизнесът зависи на 100% само от теб самия, защото така пише в мотивационните книги, ще му дам един пресен пример с една могъща компания, погълната от истинската „американска мечта“...

През 1908 г. в гр. Флинт, щата Мичиган в автомобилната индустрия е основана нова компания. След не особено силни първи 10 години, компанията претърпява трусове, които обаче преодолява със смяната на своето CEO (два пъти) и в началото на 80-те години е в своя пик. В своя пик тази компания доставя 50% от автомобилите в щатите, има над 330 000 служители и е на 9-то място от 100-те топ транснационални компании.

Към средата на 2009 година нейните активи са за 82,29 млрд. долара, а дълговете - 172,81 млрд. долара. Хиляди служители губят работата си, защото това е годината, в която "Дженеръл Моторс" фалира и федералното правителство на САЩ придобива основния контрол над този динозавър на промишлеността. До тук с абсолютната независимост на „бизнес романтиците“ с идеалистичните халюцинации.

Целта на тази статия е да ти дам моя отговор на въпроса: Защо да искаш да се занимаваш с бизнес и как да бъдеш успешен в него?

Още докато провеждах консултации и някой дойде при мен и ми каже, че иска да създаде бизнес всеки път му задавах въпроса - защо. Отговорите, които съм чувал са много и различни, някои го искат за пари, други за свобода, за слава, за повече свободно време, за уважение, за самостоятелност, защото е модерно (сега всеки се нарича предприемач) и още куп други причини, заради които хората вярват, че искат собствен бизнес. В 90% от случаите аз им казвах, че не съм за тях и, защото те не искат да се занимават с бизнес.

Ако искаш пари и сега тепърва ще започваш бизнес трябва да знаеш, че те очакват месеци или дори години на безпаричие.

Ако искаш свобода (това най-често е от работодателя) се приготви за най-лошия шеф който някога си имал – ти самият и това е човек, с когото, ако не се справиш - фалираш.

Ако искаш слава може и да я получиш, но тя може и да не е точно това, което си очаквал: най-лошия бизнесмен, най-некадърния бизнесмен, най-тъпия бизнесмен и още и още...

Ако искаш повече свободно време, е това е лесно, вземи си отпуск и охлади страстите.

Ако искаш уважение можеш да го получиш, дори и да си чистач някъде, то не се отнася до това какво работиш, а какъв си ти 😉

Самостоятелност... обикновено много „самостоятелни“ хора искат да правят бизнес с пари от родителите си, ако искаш да си самостоятелен не прави бизнес, а излез на квартира и си изкарвай сам парите.

Ако искаш да си модерен, си купи нещо лъскаво (не на изплащане).

И така, ако нито една от тези причини не са достатъчно силни, за да започнеш бизнес, тогава коя би била?

От време на време съм срещал хора, които наистина искат да стартират бизнес. Когато се видим започват толкова страстно да ми разказват за решението, което техния продукт намира. Толкова са концентрирани върху проблемите на другите, че палят и мен и тогава аз започвах да работя за тях, поне за час. Любовта им към това, което искат да правят зарежда и заразява. И всички те имат нещо общо и то е, че в даден етап от разговора ни те използват думата „служа“. Това е ключът към успешния старт, твоя бизнес трябва да може да служи на хората, а не да ги смуче. Много хора тръгват с идеята да правят пари, създават бизнес и стават пиявици, но не такива, които лекуват, а големи, тлъсти, мазни пиявици смучещи обороти от възможно най-много клиенти. Няма връзка с клиента, няма подход, има само реклами с продажби и занижени цени, за да зарибят пазара и да се отърват от боклука, който наричат продукт или услуга. (хейта ще го оставя за една друга статия)

Разбира се, има и факти, които могат да ти помогнат да разбереш в някакъв етап от живота си, искаш ли собствен бизнес или не. Това са основните мотиви, които могат да задвижат мотора:

  1. Лични мотиви – това са мечтите. Човек трябва да мечтае за мечтите, иначе умира, умира емоционално и започва да преживя. Ако си много далеч от мечтите си трябва да направиш нещо по въпроса. Ако единственото нещо, което те мотивира да ходиш на работа е страха, че няма да можеш да си плащаш сметките, заема и нещата на изплащане, значи трябва да направиш промяна и то вътрешно. Трябва да се върнеш към мечтите си, към това, което те кара да искаш да живееш, а не да креташ като пламък на вятър, в постоянно непостоянство.

  2. Финансови мотиви – бюджет. Колко добре знаеш как да бюджетираш финансите си? Как да инвестираш, как изобщо да има какво да инвестираш или инвестициите за теб са нещо екзотично, което расте веднъж годишно в амазонската джунгла и не се внася в България? „Ако имаш малко пари започни бизнес, ако нямаш никакви пари започни бизнес веднага“ – Хенри Форд. Парите никога не са били проблема или решението в бизнеса, проблема или решението винаги ще бъдеш ти.

  3. Дребничките гадни мотиви – срам. Срамът е нещо, от което много често бягаме или се отказваме или дори отричаме. Естествено колкото и да сме го отричали, вечер, когато си легнем с единствения човек, с който винаги си спим, със себе си, той, срамът ляга до нас. Но той може да е много полезен и ние не трябва да го потискаме. Той ни носи болка, а болката е истинска и ни кара да действаме. Когато има силна болка, има промяна. Ако седите на стол вкъщи, който е изкривен или обелен и все пак ви върши работа, вие ще се нагодите според него и ще продължавате да го използвате. Ако обаче от този стол щръкне пирон и ви се забие в гъза веднага ще вземете мерки, или ще го поправите изцяло или ще го смените с нов. Така е и с всичко в живота ни. Имаме нужда от малкото гадно пиронче забито отзад, за да се ядосаме, да станем и да действаме.

Как да избегнем бизнеса да ни „убие“ ритуално?

Много лесно - Ти можеш да получиш повече от колкото имаш, защото можеш да бъдеш повече от колкото си.

Разбира се, можем да обърнем израза и да кажем:

Ако не промениш това, което си, ти винаги ще имаш това, което си получил.

Най-важният въпрос в бизнеса е не, какво ще получиш, а в какво се превръщаш.

Ако не сте достатъчно вдъхновени, няма да имате достатъчно успех и бизнеса ще убие времето ви, връзките ви, самочувствието ви и всичко, което обичате и имате. Ще бъдете сянка. Колкото и да не ви се вярва бляна към парите не дава това вдъхновение, от което имате нужда, за да създадете успешен бизнес, трябва нещо много по-голямо от вас самите, трябва да умеете да служите.

Толкова е просто (тази толкова култова фраза), няма определени формули, които да действат въпреки всичко и във всяка ситуация. Икономиката се променя, пазарите се променят, нуждите се променят и ако сте готови за тези промени, вие ще успеете.

Нека ви кажа кога още ще ви помогне вдъхновението. Представете си един човек, който има земя. Той сее семената, полива ги, пази ги, грижи се за тях, става в 5 и работи цял ден, не спира, изключителен човек. Реколтата обещава да бъде топ качество и точно когато комбайните ще започват да жънат, буря. Цялата реколта е унищожена и този човек, който е правил всичко както трябва, трудил се е, не е показал мързел или невежество губи всичко. Това представлява света, в който живеем. Така е и в бизнеса, може да направиш всичко както трябва, да четеш, да прилагаш, да не спиш и пак да загубиш. Това е момента,в който единствено вдъхновението може да те върне обратно в играта. Ако единствената ти причина да си започнал бизнеса само заради парите ще се откажеш от страх да не загубиш повече, да не задлъжнееш повече ти си роб на парите.

Ако мога да обобщя в едно изречение, кой е пътят към успешния старт на един бизнес, то то би звучало така:

Започни вдъхновен да служиш на хората срещу подходящата цена и нито стотинка по-малко.


ПОПУЛЯРНО СРЕД АБОНАТИТЕ

БЪЛГАРСКИ ПРЕДПРИЕМАЧ ПРЕПОРЪЧВА:

Получавай новини от списание "Български Предприемач"

©2020 by Списание "Български предприемач"