Защо 95% от стартъпите се провалят?Много хора възприемат тази дума като стартиращ бизнес, проект, който започва и търси своето развитие и мащаби.

Аз ще ви дам още един поглед върху тази дума. Поглед, който съм развил през последните 19 години както като активен предприемач, така и като страничен наблюдател или консултант на стотици и дори хиляди стартиращи проекти.

Самото словосъчетание “Стартъп” се състои от две думи “Старт” и “Нагоре”. С други думи това е проект, който е създаден да се развива и разширява. За мен това е процес, който засяга много области от развитието на човека/хората, които го предприемат. Те се наричат предприемачи именно, заради това си действие.

Свързан ли е само с бизнеса? Общоприетото мнение е, да. Дали наистина е така? Историята показва, че, не.

Айнщайн, (Предприемачи в исторически план)...


Защо е толкова важен стартъпа? Ще ви отговоря по следния начин:

Apple; Tesla; Microsoft; Хенри Мoудсли; Хенри Форд…


Ако го нямаше стартъпа нямаше да имаме нещата, които приемаме за даденост днес.

Ще обърна вниманието ви на Хенри Мoудсли.

Това е британски инженер, който, между 1770 и 1798 г., заедно с британският създадел на инструменти Джеси Рамсден и американският изобретател Дейвид Уилкинс патентоват режещи стругове за направа на винтове и шпилки.


Металните болтове и винтове се появяват за първи път в Европа през 1400 г. Въпреки това те стават често употребяван крепежен елемент едва през 18-и век, когато са създадени и машините, които да могат да ги произвеждат. Това откритие променя хода на историята. Индустриализацията процъфтява с чудовищни темпове благодарение на тази наглед простовата иновация.

Откритието на масовото производство на болта и гайката променя света. Какво щяхме да правим без това откритие? Можете ли да си представите, с какво бихте го заменили в мебелите си, колите, кутиите на компютрите и общо взето почти навсякъде около вас?


Да стартираш нещо ново е истинско геройство. Нямаш необходимите познания, нямаш никакви гаранции, нямаш почва под краката си, но имаш нещо много важно - визия, вяра.


Именно визията и вярата движат света напред, затова има мит, според който предприемачите движат света напред. Не защото са по-умни или по-кадърни, а защото имат визия и вяра… и лудост да започнат нещо “невъзможно”.

Днес бях поканен като лектор в институт за предприемачество и иновации на млади хора, които искат бъдат предприемачи. Дамата, която отправи поканата каза нещо много интересно:

Голяма част от стартъпите не виждат бял свят.

Аз допълвам:

Защото “белия свят” не вижда голяма част от стартъпите.

Стартирал съм над 10 различни проекта и знам, колко е трудно да отделиш бюджет за маркетинг още в началото. Фейсбук вече е необосновано скъп, Инстаграм също. LinkedIn не отстъпва, като там дори имаш минимален бюджет на ден ако искаш да пуснеш реклама - 10 долара.

Малко стартъпи могат да отделят по 10 долара на ден за реклама. Това са 300 долара на месец или 3600 долара на година (приблизително 6300 лв).

Ето това е основната причина стартъпите да остават невидими.


И както Virgin Atlantic на Ричард Брансън е създадена от реална нужда, така и ние, в списание “Български предприемач” решихме да създадем Startup Business Awards 2021. За да направим стартъпите видими, достъпни и така да подкрепим предприемачите в България да променят света по свой начин.


Това ще бъде един конкурс на стартъпа, в който ние, като издание ще предоставим на 34 стартъпа от различни категории по една едногодишна рекламна рубрика, в която те да покажат своята полезност на белия свят и да спечелят симпатизанти и клиенти.

Стартъп компаниите ще получат възможност да споделят своите идеи и постижения с обществото. Отличените ще получат обществено признание и мотивация за нови висоти. Те са вдъхновение за онези, които тепърва тръгват по пътя на предприемачеството.


Ние вярваме истински в хората, които са достатъчно луди, за да си вярват, че могат да променят светове, защото те могат. И ние сме техния глас пред света, когато правят първите си крачки по пътя към успеха.


Влез и разгледай конкурса от ТУК


От редакцията.


ПОПУЛЯРНО СРЕД АБОНАТИТЕ

БЪЛГАРСКИ ПРЕДПРИЕМАЧ ПРЕПОРЪЧВА:

Получавай новини от списание "Български Предприемач"

©2020 by Списание "Български предприемач"