top of page

Изложба на световно ниво в България


Здравейте на всички наши читатели! Днес темата е много интересна. Ще Ви разсажем с Данаил Пенев, наш партньор, сериен предприемач, мениджър на Tracking.bg, за една много интересна инициатива.


Какво ново има при Вас и защо забавихме това интервю толкова много, какво се случи?


Относно тези проекти, които искаме да реализираме, те имат и своята бизнес насоченост. От гледна точка на концепцията, която сме създали, това е проект, който хората, които ни познават, или с които сме говорили, са наясно, че ние от години го подготвяме. По една или друга причина обаче, основно заради Ковид кризата, това не можа да се реализира досега.


Малко предистория – като цяло аз съм от семейство на художници, артисти. Родителите ми се занимават с изкуство. Майка ми е художник. Имаме галерия в град Варна, където правим и курсове. За съжаление обаче, аз никога не съм бил човек на изкуството. И затова когато стартираме бизнеса с галерията с майка ми във Варна, по щастлива случайност, успях да вляза в кръгове на хора, които се занимават и развиват тази дейност на доста високи нива. Оказват много сериозно въздействие върху хората посредством изкуството, което, съответно, генерира и своите приходи, и има бизнес страна.


Благодарение на моето запознанство с наш колекционер и партньор, който притежава тези изложби и картини, се роди тази интересна концепция, тъй като той се занимава с изкуство, това е неговият основен бизнес. Той е колекционер и арт дилър на много високи нива. Занимава се с картини и изкуство за милиони. Притежава много интересни и значими колекции, които реализира в държави по света.


По една или друга причина, това нещо досега не е могло да се реализира в България, имало е доста тежки бюрократични фактори, недоброжелатели и т. н. Направихме една концепция преди Ковид кризата за тази голяма изложба, която искахме да реализираме – да се докара изложба на Пикасо или Ван Гог, което не е правено досега в България от такъв ранг.


Коства не малък ресурс, финансов, времеви и т.н. Вие сте организирали доста големи събития, знаете какво усилие изисква. Това е почти същото, като има няколко по-специфични проблеми или задачи, които се налага да решим.


Ние организирахме на 90% събитието, когато дойде Ковид. Нашите партньори, спонсори и всички, въвлечени в концепцията, и идеята да реализираме тези събития, се поотдръпнаха. И ние се отдръпнахме, защото разходите в един момент изглеждаха много сериозни. Ние нямахме сезон, нямаше лято, ограничения, затваряния и т.н.


След това този проект си поотлежа известно време, докато течаха ограниченията, страха на хората да се събират на места и т.н. Но след тази ситуация най-после дойде нашето време. Ковид изглежда поотшумя, можем да започнем отново.


Сега пък, за съжаление, се случи тази ситуация с Украйна и Русия, която може и да окаже някакво влияние върху нашите планове, защото, все пак, ситуацията е твърде динамична и нищо не се знае. Но ние сме твърдо решени този проект да го реализираме.


За какво точно става въпрос – искаме да променим цялостната концепция, разбиране и индустрия, свързана с представянето на изкуство. Да привлечем пътуващи изложби на много сериозни автори в България, в периоди, когато има по-силен туристически поток в няколко града. Нашата концепция е свързана не само с младите хора. Искаме да привлечем хора, които искат да научат нови неща, свързани с изкуството, да се запознаят с компетентни в областта хора. И след това, като видят, че има такъв тип изложба, да отидат да се тагнат.


Целта ни е да привлечем и хора, които търсят една среда с хора с възможности, защото високите етажи на изкуството, са местата, където говорим за хора с много пари. Огромни корпорации инвестират в изкуство всяка година. Не се чувствам толкова компетентен, за да разкажа за това в детайли, но хората, които ще присъстват и ще бъдат във ВИП билета, ще имат възможност да чуят за тези неща лично от нашия партньор и колекционер - господин Томас Емерлинг, който ще направи за тях частна презентация, нетуъркинг, ВИП вечеря.


Това е за тези хора, които имат интерес и свободни средства, или пък не им е ясно как се случват нещата в инвестирането в изкуство, защо е изгодно да се инвестира в него, в кое изкуство е хубаво да инвестираме, каква е разликата и т.н.


Ние искаме това събитие да стане традиция и всяка година да имаме 1-2 много сериозни пътуващи изложби, които ще бъдат много мащабни събития. В други държави има пресконференции, откриване от кметове, коктейли, така се случват нещата и са работещи. За съжаление до момента в България беше трудно да се реализира подобно нещо, благодарение на общината и държавата. Може би тепърва ще бъде прескочено това препятствие, което, например, в други държави, не се реализира от хора като нас, а от самата държава. Затова е и малко по-различно, по-стегнато и свързано само с една изложба.


Докато при нас цялостната концепция е друга, адаптирана към нашата среда. Ние ще включваме кетъринг, коктейли, презентации, тийм билдинг за по-големите ни партньори и спонсори, които ще могат да изпращат служителите си на такъв тип събития. Както казах и не малка значимост има и нетуъркинг частта, която ще бъде свързана с обединяване на сериозни хора от различни места, които ще дойдат и ще видят страхотна презентация, ще създадат полезни контакти.


Лично аз от това събитие искам просто да направя нещо, което да остане, да се запомни и да даде началото на една добра ежегодна традиция в държавата. Исками се да променим цялостната индустрия, но без да се разделяме на хора на изкуството и на обикновени хора. Да премахнем, ако има, какъвто и да е стереотип, който разделя хората.


Аз много Ви подкрепям в това! Ще Ви подкрепя и с едно мое вярване: “Качеството на едно общество се определя от нивото на културата му”. И защо говорим от гледна точка на предприемачеството и бизнес формата - защото вярвам, че предприемачите вдигат своето качество, когато увеличават своята култура, запознават се с изкуството и неговата история. Вие казахте ВИП билети! Разкажете малко по-конкретно за това? И имате ли вече конкретна дата и програма?


Изложбите ще бъдат по 1 месец в София, който е задължителен град. Вторият град, който сме избрали, за момента е Варна, защото ние сме варненци. Насочили сме се към тези два града, където събитията ще се реализират в периодите от август и септември. Тоест, изложбата ще бъде по 1 месец във всеки град.


Колко произведения на изкуството ще можем да видим на тази изложба?


Ако присъствате на всички, които сме предвидили, ще видите страшно много произведения. Отделно ще имате възможността и ще получите покани за другите частни изложби в други държави, частни галерии по света и в Европа.


Това, което лично аз съм изпитал не е толкова да гледам картини, а цялостното събитие и преживяване, което се създава.


Първото, което ще направим е 100 рисунки на Ван Гог. Това са графики, за които малко хора са чували и виждали.


Това оригинали ли ще са?


Оригинали са. Тук навлизаме малко в по-художническата част на въпроса. Това са 100 хелиогравюри, които са направени след оригиналните от 1905. Тоест, дават се права, където могат да се направят ограничен брой серии, които се правят със същата матрица и има два пъти продадени права. Никой не знае къде са правата за едната колекция, нито къде е тя. Няма как да бъде видяна.


А единствената, която е пътуваща и може да бъде видяна, е тази, която ние ще докараме в България. Това е единствена частна пътуваща колекция от 100 рисунки на Ван Гог.


Като въпрос за оригиналност – била е изложба на годината в някои държави, била е в замъци в доста държави, с голяма посещаемост.


За съжаление, ние искахме да стартираме с една изложба на Пикасо, страхотна колекция, но там имахме малко бюрократични въпроси и спънки за разрешаване, и предвид краткия срок, в който трябваше да го организираме, не се получи. Поне засега, но това задължително ще се случи, надявам се още следващата година.


Рисунките няма да може да се купуват, нали?


Не, не са експонати за продажба. Това са музейни произведения.


След това смятаме да правим изложби на Рембранд, на Дюрер, на Салвадор Дали, въобще страхотно разнообразие. Нашият партньор, на когото ние самите сме ексклузивен партньор за България, притежава над 3000 произведения на изкуството, негови лични. Имаме огромен потенциал за развитие, за запознаване на хората с изкуството.


Звучи много интересен човек. Ще можем ли да направим общ разговор и с него?


Ще се радвам да го направим. Задължително всички, които са с ВИП билети на събитието, ще имат този достъп, ще могат да се срещнат и да разговарят с човек, който е на такова високо ниво в бизнеса, в изкуството. Той е почетен гражданин.


Колко вида билети ще има и какви ще са цените? Избрахте ли си някаква локация?


Билетите ще бъдат абсолютно достъпни, защото нашата цел не е да го направим за една шепа хора. Редовният билет ще бъде по-евтин, отколкото да гледаш премиера на кино.


Все пак, другата част – ВИП билетите, ще предоставят възможност на човек да се докосне, да седне, да вечеря, с такъв тип хора. Тук ще трябва да имаме едно сериозно сито, защото искаме хората да са само отбрани. Хора, които ние да си изберем и Томас да ги одобри. Там цената няма да е толкова достъпна и ниска, ще бъде от порядъка на 1000 лева, може би.


Какъв е капацитета? Колко души ще могат да присъстват на това събитие?


Събитието ще продължи цял месец и ще могат да минат много хора. Предполага се, че на откриването, след пресконференциите и шумотевицата, която ще се вдигне, ще бъде най-натоварено.


Колкото повече хора минат, толкова по-добре за нас. Така повече хора ще имат възможност да се докоснат – ученици, студенти, хора, които искат да бъдат вдъхновени от изкуството в тази му форма. Хора, които нямат големи възможности. Ние ще работим с много партньори.


Страхотно е, че ще имат достъп до такава изложба, която не е ясно след колко време ще се върне отново в България, за да могат да я видят хората. Това ще даде възможност и на младите. Това е безценно!


Изключително ще се радваме да превърнем всичко това в традиция. Първият проект винаги е най-труден. След това ще видим как ще се стекат обстоятелствата. Според мен ще успеем да го реализираме, но пак е въпрос на време да видим как ще се случат нещата.


Търсим си, съответно, и партньори от всякакъв тип, които да участват в проекта, спонсори, които да харесват каузата и цялостната идея на тези събития.


Искате ли да покажем нещо, да загатнем малко? А другото да оставим за следващия път?


За мен, като съорганизатор, е по-важна цялостната концепция на това събитие. Ако искате можем да покажем набързо двете – за самата изложба и другата, която е концептуална на световните изложби.


За световните изложби – имаме част от възможните изложби, които бихме могли да направим с частната колекция на г-н Емерлинг: Рембранд, Дюрер, Салвадор Дали, Матис, Ван Гог, Миро и много други.


Изложбите ще бъдат с минимална продължителност от две седмици, но периода, на който сме се спряли, е един месец.


Също загатваме за допълнителните, съпътстващи събития, които ще бъдат презентации за изкуството, лично от него, придружени с гала вечеря, кетъринг, откриване от водещ, нетуъркинг, запознанства, много изненади и интересни неща.


Рекламата ще бъде много мащабна, тъй като ще е едно от знаковите и значими събития. Със сигурност ще се разбере и ще се чуе. Това е концепцията, която ще се стремим да следваме.


За Ван Гог – детайлите все още не са описани, тъй като преговаряме с няколко места, където искаме да ги направим. Със сигурност ще се разберем с някое от тях. Веднага ще стане ясно, след като го приключим.


Имаме няколко разговора с генерален спонсор. Говорим за по-мащабни компании, които да застанат много плътно зад самата концепция. Това също ще се разбере. Винаги сме отворени за още, които биха имали интерес да се включат, под една или друга форма.


Написани са загатващо дати, кога и къде. Съвсем лека статистика за тази изложба – постигнала е средна посещаемост от 35.000 души в Европа. Ще имаме професионални водещи, тийм билдинг активности.


Наблегнали сме също и на рекламната част, която ще бъде по-интересна на компаниите, които искат да ни бъдат партньори. Всички компании, които се включат под някаква форма в събитието, ще получат много повече от това, което ще инвестират в проекта и в рекламата. Така сме направили пакетите, че буквално всеки един спонсор, който се включи, в същия момент получава позитиви на по-голяма стойност от това, с което се включва.


Това е концепцията на изложбата, която ще започне в България. Очакват ни много интересни неща.


Това е наистина много интересно. В следващия разговор ще внесем и повече конкретика. Честно казано, имам голямо желание да дойда и да се докосна. Според мен си заслужава да се посети! Духовната храна е също толкова важна, колкото и финансите, към които се стремим, освен това ще запознаем нашите читатели кога могат да го очакват. Знаете ли вече къде ще се проведе, конкретно в София и във Варна?


Да речем, че вече знаем, но докато не сме готови на 100%, не мога да издавам.


Ще се радвам да направим и едно интервю заедно с Вашия партньор. Ще бъде много интересно и полезно.


Предвид неговите графици и събитията, е доста трудно да се свържете с него. Но ще коментирам с него и Ви съдействам за този разговор.


За финал да кажем нещо, което да вдъхнови младите хора да имат по-голям интерес към културата и към изкуството.


Това, което мога да кажа е, че изкуството е нещо, което може да те отдели от текущата реалност и да те вкара в много по-хубав, приятен свят, да те разтовари от напрежението, да ти се даде различна гледна точка и да ти помогне после да стъпиш обратно здраво на крака. Аз това го осъзнах малко по-късно в живота, но по-добре късно, отколкото никога.


Това е нещото, което искам да кажа на хората. Да обръщат повече внимание на изкуството, защото то е един начин да извисяваме по-висши ценности, отколкото са парите, имането и т.н. Ако се потопят в живота на някои художници, и видят техните ценности и нрави, това със сигурност някак ще им повлияе. Те са хора от друг свят. Тях не ги влекат толкова парите, имат съвсем други амбиции. Това дава една много интересна гледна точка, която според мен би била полезна, особено за съвременния материалистичен свят.0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page