top of page

Интервю с Диян Стаматов, бивш заместник - министър на образованието

Време е бизнесът да влезе сериозно в образованието

Добре дошъл в първото интервю за списание "Български Предприемач" на г-н Диян Стаматов! Много съм щастлив, че именно с него поставяме началото на този проект, защото за мен образованието е в основата на всяко развитие.

Той е преподавател по биология, директор на училище, бивш заместник - министър на образованието, председател на СРСНПБ - Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България.

Подготвяйки се за Вашето представяне изникна и първият въпрос.

Очевидно, образованието заема огромна част от Вашия живот. Защо решихте да му се отдадете, особено във времена на преход и несигурност?

Благодаря за поканата! Не знаех, че това е първото интервю за новата медия, благодаря за доверието да поставим началото заедно! Що се отнася до първия въпрос - по времето, когато започнах да се занимавам с образование, също бяхме в криза и то много сериозна криза.

Образованието е мисия, която или следваш на 100%, или не се захващаш с нея. За мен това е призвание, което е изпълнено със смисъл.

Г-н Стаматов, в момента учениците са на дистанционно обучение. Има обаче много семейства с финансови затруднения. Ясно е, че не може да се помогне на всички, но има ли някакви критерии, по които работите, за да подпомогнете някои от тях?

Има много програми, които работят в тази посока. До сега не се беше случвало подобно нещо, за да се купуват таблети или лаптопи за индивидуални цели за всички ученици. Във всяко училище има компютри за образователния процес. В ситуацията, в която попаднахме, трудно може да се намери справедлив критерий, който да конкретизира дадената обстановка и да достигне до всеки един нуждаещ се. Въпреки затруднението, доста големи компании подпомогнаха немалко семейства. На много места успяха да намерят стари компютри, които се раздадоха на ученици в затруднено положение. Ако и занапред използваме дистанционното обучение като част от самия образователен процес, разумно е да има национална програма, която да подпомага социално слабите деца.

Искате ли да прочетете повече?

Абонирайте се за bem.bg, за да продължите да четете тази изключителна публикация.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comentários

Não foi possível carregar comentários
Parece que houve um problema técnico. Tente reconectar ou atualizar a página.
bottom of page