Интервю с един успешен предприемач, който е все още ученик - Стефан Попов

Един от най-младите предприемачи в България, Стефан Попов е роден и живее град София. завършва в училище СГСАГ "Христо Ботев" със специалност Строителство и архитектура.

Наравно с учението Стефан развива и редица бизнес проекти, както и се превръща в инвеститор, като вече има инвестиции в редица чужди проекти.

Неговата основна дейност е онлайн търговия и инвестиции

И сега той ще ни разкаже, как се става предприемач на 16 и, защо е полезно това за всеки един млад човек:

Здравей, Стефан! :)

Как така реши на 16 години да ставаш предприемач? Не беше ли по-модерно и актуално да гониш гаджетата в дискотеките?

Не исках просто да съм младеж, който върви по течението и живее за момента. Така доста хора и в напреднала възраст живеят по този начин. Винаги съм мислил дългосрочно. Затова осъзнах,че за да постигна дългосрочните ми цели, трябва да започна от рано. И това и направих. От тогава досега доста напредвам, благодарение на този начин на мислене. Гаджетата и дискотеките все още са актуални, но не им давам голям фокус.

И реши да се занимаваш с търговия? Беше ли ти трудно и изобщо станали по-лесно в последствие?

Да, реших, понеже търговията ме влече, и семейството ми се занимава с търговия. От там реших че мога и аз да стартирам моят бизнес.

Разкажи ни за твоите проекти.

В сферата на онлайн търговията основно се занимавам с дропшипинг, като доставчик. Също така съм стартирал и няколко онлайн магазина, които впоследствие някои работят, други ги продадох. Иначе инвестирам в най-различни сфери, според възможностите и риска, който мога да си позволя за да получа максимална възвращаемост и сигурност.Получи ли подкрепа от родителите си?

Да, в голяма степен, особено в бизнеса ми.

Кой е най-важният урок, който си научил от предприемачеството досега?

Научих, че сам няма да мога да се справя. Зад всеки успешен човек, стоят дузина партньори, ментори и служители, които са помогнали да стане така.

И сега накъде?

Сега съм 12 клас, последна година. Ще си следвам ученето и ще завърша средното си образование. Бизнесът и инвестициите ще са инструмента, с който ще започна моя живот с доста добър старт, с който ще реализирам доста бързо моите основни цели.

Възнамеряваш ли да запишеш висше образование и каква специалност? Защо избра точно нея?

Да, възнамерявам. Мисля да се насоча към строителните специалности, понеже в бъдеще искам да се занимавам със строителна дейност

Образованието и възпитанието важни ли са за предприемачеството?

Формалното е важно до 7 клас, понеже матурите тогава определят в какво училище ще учиш и в каква училищна среда ще попаднеш. А в гимназията вече се ориентираш накъде да се насочиш. Но също е доста важно за предприемачеството да имаш добра семейна среда. Тези неща дават доста добър старт.

Важна ли е средата, за да си предприемач?

Да, определено е доста важна. Аз я промених и поради тази причина успявам.

Какъв съвет ще дадеш на 17 годишните днес?

Да комбинират забавленията, ученето и да започнат да работят. С парите, които изкарват е хубаво да ги инвестират в себе си и после да започват да се реализират в посоката, в която искат.

Какво те вдъхновява в бизнеса?

Вдъхновява ме, че с бизнеса, може да се реализираш хобито си целите и идеите, стига да са добре осмислени и се реализират с правилна стратегия и екип.

Благодаря ти Стефан! Ти си един от вдъхновителите примери, заради които създадохме това списание. Успехи!ПОПУЛЯРНО СРЕД АБОНАТИТЕ

БЪЛГАРСКИ ПРЕДПРИЕМАЧ ПРЕПОРЪЧВА:

Получавай новини от списание "Български Предприемач"

©2020 by Списание "Български предприемач"