top of page

Каква е цената, за да си сред най-добрите

Настоящата публикация не е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и Soroptimist с цел развитие на мисията на фондацията.


Ще ви запознаем с две дами и една организация. Седнете удобно, хванете се здраво за нещо, защото следващите две истории ще ви разтърсят.


ПЪРВА ЧАСТ

Др. Джеймс Бери е известен, за времето си, военен хирург, който оперира през 19 Век. Д-р Бери се проявил не само като талантлив хирург, но и като общественик - станал инициатор на множество реформи във връзка с проблеми като борбата с епидемиите, водоснабдяването и хигиенизирането на бита, снабдяването с лекарства. Лекарят записва името си като хирурга, който извършва първата операция цезарово сечение в Африка, благодарение на което спасява живота на майка и дете. Колегите на д-р Бери не го обичали, защото той /тя/ имал раздразнителен характер. А може би, и от професионална завист. Така или иначе, д-р Бери живеел усамотено, почти без приятели. Не поддържал външността си, говорел на висок глас и имал "странни" маниери. Често влизал в конфликт с началниците си. След една такава разправия, без предупреждение тръгнал към Лондон. Когато след това началникът му го попитал защо е проявил това своеволие, Бери отвърнал, че трябвало спешно да се види с... фризьора си?!? - Този отговор му коства понижение в длъжността - от генерален директор по военна медицина, го свалили на длъжността щабен лекар. След време талантът на Бери отново го издига на върха, но той си остава все така непредсказуем в поведението, и в края на кариерата отново му се налага да подаде оставка.

/На снимката в ляво Др. Бери със своя чернокож асистент/


В обществото хората шушукали, че докторът има връзка с градския губернатор на Кейптаун, но това по-скоро било намек за хомосексуални наклонности. Джеймс Бери, който спасява стотици човешки животи в Африка, умира от дизентерия през 1865 г.

И с неговата смърт започва историята на Маргарет Ан Балкли.

Какво е общото между двамата? Те са един и същ човек. При аутопсията на тялото на Др. Бери се разбира, че докторът е... жена. Пъзелът бавно започнал да се нарежда. Джеймс Бери е роден/а/ в Ирландия, под името Маргарет Ан Балкли. От малка тя искала да стане лекар, но считала, че на онова време на жените-лекари се гледа несериозно и обикновено ги предпочитат за медицински сестри. Тогава Маргарет се решила на отчаян ход - постъпва да следва в Единбургския университет под името Джеймс Бери. Освен родителите й и верните слуги на семейството, никой друг не бил посветен в тайната, която тя запазва до края на дните си. По този саможертвен начин Маргарет става първата жена военен-хирург.

От уважение погребват Маргарет - Джеймс с името, с което са го познавали всички - д-р Джеймс Бери. Няма съмнение, че Маргарет пожертвала истинската си самоличност, както и личния си живот, в името на любовта си към професията - искала да работи като хирург, а по нейно време това било изключително мъжка привилегия.


ВТОРА ЧАСТ

Сюзън Ноёл е родена на 19 януари 1878 г. в Лаон, Франция. Тя е единственото дете на заможно семейство. На деветнадесет годишна възраст се омъжва за Анри Пертат, който е лекар и с девет години по-възрастен от нея. През 1905 г. тя започва да ходи на уроци по медицина, за да работи със съпруга си. Тя се справя добре в обучението си и през 1912 г. преминава "Internat des Hospitaux de Paris" след раждането на дъщеря си.

Сюзън е четвъртата от шестдесет и седем ученика, издържала този изпит. През 1919 г. първият й съпруг Анри Пертат умира и Ноёл се жени за колега по дерматология Андре Ноёл. Бракът им е краткотраен. След смъртта на дъщеря си Андре Ноёл се хвърля в река Сена пред очите на Сюзън.

Тези събития не спират младия хирург и тя се превръща в изтъкнат пластичен хирург и е удостоена с Почетния легион от Министерството на външните работи за това, че е „лекар с необичайни умения“.

През 1923 г. вниманието й е привлечено от Soroptimism - движение на жените професионалисти, създадено две години по-рано в САЩ. Година по-късно През 1924 тя създава първия европейски клуб в Париж. След това тя открива представителства в десет други европейски столици и през 1930 г. става първият президент на Европейската федерация, пътувайки по света в подкрепа на сороптимизма до края на живота си. След нейната смърт в рамките на SIE е създаден фонд на нейно име. Основната цел на този фонд е да покрие разходите за продължаващо обучение за жени-лекари, членове и приближени до Сороптимист, които специализират и повишават квалификацията си в областта на пластичната и реконструктивна хирургия. Всяка година стипендията помага на млади специалисти от средите на международната организация Сороптимист, по-точно от европейските страни, да усъвършенстват знанията и практичните си умения.


Защо ви разказахме тези две истории? Защото днес, 2021 година, почти не съществуват “мъжки” и “женски” професии. Това е благодарение на жените от тези истории и на организации като “Soroptimism”, които са създадени с цел подкрепа на професионалното развитие на жените с таланти.


В следващите броеве ще ви запознаем и с представителите на тази 100 годишна организация в България.

А дотогава, продължавайте да развивате своите таланти и да ги реализирате успешно.
Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page