top of page

Какви може да са причините за понижена ефективност на фотоволтаичните централи?



При решението за инвестиция във фотоволтаична централа се обръща най-голямо внимание на нейната мощност. Все пак това определя колко електроенергия ще бъде произведена. Другото оборудване, както и системи и сензори, позволяващи наблюдение и анализ на работата на електроцентралата, често биват подценявани. Соларната система ще се използва в продължение на няколко десетилетия. Различни повреди и мониторинг с лошо качество могат да окажат значително влияние върху ефективността на производството на електроенергия.


Становище и анализ


Експертни данни показват, че соларните централи рядко достигат декларирания си максимален капацитет. Ефективността на слънчевата електроцентрала се влияе от много фактори - прах, мръсотия, цветен прашец, сенки от дървета, повреда на различни части, конектори и кабели. За най-добра възвръщаемост на инвестицията е важно точното идентифициране на проблемите и отстраняването им навреме. Всичко това обикновено се включва в услугата за наблюдение на слънчевата централа, с изключение на физически ремонти и подмяна на оборудване.


Обещанията на производителите и реалността


Инверторите на някои производители имат интегрирани решения за мониторинг. Те ви позволяват да видите количеството произведена електроенергия и няколко други параметъра. Познавачите на спецификата на слънчевите централи обаче много добре разбират, че това е малка част от цялото. Познаването само на един или няколко параметъра пречи цялостната оценка на ефективността на електроцентралата. Сложно е, да се забележат повлияващите фактори, както и да се предвидят възможни повреди или загуба на енергия поради небрежност.


Стандартните инструменти за мониторинг следят няколко параметъра, свързани с енергията и мощността. Тези данни обикновено се актуализират веднъж на всеки 15 минути. За по-добро проследяване учени са разработили и инструмент за мониторинг, улавящ средно 25 параметъра. Данните се актуализират на всеки 10 секунди. Десет пъти повече информация позволява изключително точно наблюдение и реакции на проблеми в реално време.


Някои проверки показват, че соларните централи рядко достигат декларирания си максимален капацитет. Това е така, поради тестване и определяне на тяхната максимална мощност в лабораторни условия. Те рядко се постигат в реалността. Отношението на производителите оказва голямо влияние: в много случаи документацията на евтино оборудване, произведено извън Европейския съюз (ЕС), показва максималната мощност. Тя може да бъде постигната при идеални условия, докато производителите от ЕС изчисляват минималната сума електричество за производство при идеални условия. На практика е почти невъзможно да се видят в действителност стойностите, декларирани от евтините производители. Все пак европейските електроцентрали могат да постигнат дори по-висока производителност.


Значение на детайла


Ефективността на две идентични слънчеви електроцентрали, инсталирани на различни места, може да се различава значително. Това се дължи не само на облачност, сезони, посока или ъгъл на покрива и много други причини.


Изследвания показват, че при покриване на малка площ от слънчевия панел от падащи листа, мръсотия или сянката на дърво или храст – общата ефективност на електроцентралата значително намалява. В някои случаи дори една десета от покритата площ може да намали общото производство с до 30%. Следователно периодичното почистване на соларните модули, подрязването на околната растителност и такъв тип поддръжка играят решаваща роля.


Някои проблеми се забелязват и решават с повече усърдие. Фотоволтаичните централи имат оборудване, конектори и други компоненти, които могат да се повредят или да доведат до неочаквано прекъсване. В резултат производството на електроенергия може да бъде намалено или дори напълно спряно. Често срещан проблем при соларните централи е нагряването на системите. Те обикновено са в затворени кутии, предпазващи от дъжд, сняг и други фактори на околната среда. Това крие и риск от прегряване.


Популярна информация


На пазара е обичайно работният капацитет на соларната система да се изчислява, благодарение на сензор за слънчева радиация. Той показва дали слънчевата централа произвежда електричество толкова, колкото метеорологичните условия позволяват. Този сензор обаче не винаги може точно да отразява реалните метеорологични условия. Той често не работи с пълен капацитет поради прах и мръсотия. Затова собствениците на соларни инсталации не винаги могат да проверят дали електричеството се произвежда ефективно. За по-точно проследяване на работата на електроцентралата, вече е разработена нова система за мониторинг, която не изисква сензор за слънчева радиация. Ефективността на слънчевата централа се сравнява с работата на близките електроцентрали. Например, в слънчеви дни една централа произвежда по-малко електроенергия от други в същия регион. Това е сигнал, че не работи на пълен капацитет.


Слънчевите електроцентрали навлизат в нов етап. Бързо развиващото се оборудване за мониторинг ще позволи на електроцентралата да произвежда електроенергия по-ефективно.


Компанията ни ВВТ Инженеринг ЕООД е специализирана както в цялостното консултиране и изграждане на фотоволтаични централи, така и в тяхната поддръжка. Разполагаме с мобилни екипи, които могат да обезпечат сигурността на вашата фотоволтаична централа през всички сезони. Компанията ни е и официален представител на доказани производители на фотоволтаични панели, инвертори, батерии и системи за мониторинг.


За повече индивидуална консултация, можете да попълните структурирана заявка в сайта ни, след което наш представител ще се свърже с вас.



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page