top of page

Какво е важно да знаем при проектирането на фотоволтаични централи?




Проектирането на фотоволтаична централа изисква експертни технически познания и опит. Има много фактори, които трябва да се вземат предвид, за да се постигне възможно най-добрият баланс между производителност и цена. Във ВВТ Инженеринг правим подробни проучвания и консултации с нашите клиенти за всеки от обектите, за да можем да постигнем максимално ефективен резултат.

Нашият екип от специалисти в областта на енергетиката и възобновяема енергия притежава техническото ноу-хау и опита, необходими за проектиране на малки и големи фотоволтаични централи за бизнеса, които постигат перфектния баланс между спестяване на разходи и качество за възможно най-голям добив на енергия.

Откъде да започнем?

Всеки детайл, свързан с проектирането на фотоволтаична централа трябва да бъде внимателно обмислен, така че първоначалните решения, взети с мисъл за спестяване на разходи, да не доведат до повече разходи за поддръжка и намалена производителност по-късно през жизнения цикъл на системата. Като цяло решенията относно оформлението и потенциала за засенчване, ъгъла на наклона, ориентацията на панела и конфигурацията на фотоволтаичния модул са най-критичните за постигане на оптимален баланс между цена и добив на енергия.

Нека разгледаме важните фактори тук поотделно:

Оформление и засенчване

Специфичните условия на обекта често дават информация за общите решения за оформление като разстояние между редовете и цялостното подреждане на масивите от слънчева енергия. Оформлението винаги трябва да бъде проектирано по такъв начин, че да се намали максимално минаването на кабела, което от своя страна намалява факторите за загуба на енергия. Трябва да се запази място и за достъп до поддръжка.



Реализирана фотоволтаична централа за Direct Services (Дайрект Сървисиз ООД), кв. Враждебана в гр. София. Инсталирана мощност 30kW. Изпълнение с фотоволтаични панели Longi 445W и инвертор Kostal PIKO CI 30. Централата е за собствени нужди и продажба. През делничните дни 100% от произведената енергия се консумира в производствто на фирмата, през уикенда 10% се продават.


Ъгъл на наклона

Всяко място ще има свой собствен идеален ъгъл на наклон, който максимизира степента на достъп до слънчева светлина въз основа на географската ширина на обекта. За панели с фиксиран наклон може да се наложи да се коригира оптималният ъгъл поради фактори като замърсяване на панела, засенчване и сезонно разпределение на облъчването.

Конфигурация на фотоволтаичен модул

Конфигурацията на фотоволтаични модули се отнася до това дали отделните панели са монтирани в пейзажна или портретна ориентация, както и как са свързани един с друг във всеки низ. И двете ориентации имат предимства по отношение на намаляването на засенчването в различни ситуации.

Разстояние между отделните редове фотоволтаични панели

Идеалното разстояние между редовете ще бъде компромис между намаляването на засенчването между редовете, намаляването на окабеляването, доколкото е възможно, поддържането на ниски загуби на енергия и поддържането на общата площ на електроцентралата в разумни граници.

Ориентация

Желателно е панелите да бъдат ориентирани в посока на най-силната слънчева радиация. Това се определя индивидуално за всеки обект според местонахождението му, както и други фактори, които ще разгледаме в следващите статии.



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page