top of page

Какво се крие зад критиката?

“Това, което критикуваме, всъщност показва за нас повече от това, което хвалим.”

През последните 5 години от своя опит в света на коучинга и бизнес обучението, и след създаването на успешен бизнес в областта, аз често се сблъсквах с различни форми на критиката. Заключението, до което стигнах от професионална гледна точка е, че е важно да различаваме истинската критика от неконструктивните коментари. Неконструктивните коментари, често пъти са резултат от личните емоции и ценностни системи на различните хората.


Първо и най-важно: градивна критика рядко съществува в реалната си конструктивна форма. Истинската критика, която би трябвало да приемем, всъщност е обратна връзка, която трябва да отговаря на следните три критерии:


  1. Да е изискана от наша страна: ако изрично сме изразили желание да чуем мнението на конкретен човек. Приемайте само тези коментари, които активно търсите.

  2. Компетентност на коментиращия: обратната връзка трябва да идва от човек с експертни познания в съответната област. Всеки може да изрази мнение, но не всеки разбира от въпросната тематика.

  3. Добронамереност: Този, който дава обратната връзка, трябва да е добронамерен към вас. Дори и да е експерт в дадената област, ако има скрити мотиви или желание да ви вреди, мнението му може да не е обективно.

Ако не са изпълнени горепосочените условия, то вероятността коментарите да са базирани на личните убеждения и емоционалното състояние на даващия ги е висока. Такива мнения често не носят стойност и могат да бъдат игнорирани. Когато разглеждаме критиката, често объркваме неврологичните нива на пирамидата, по която аз обучавам своите клиенти. Мнозина от нас критикуват поведението на другите с думи като "ти си лоша майка" или "ти не ставаш за предприемач". Но основната цел е да се коментира специфичното действие, а не целия човек. Например, можем да кажем "ти си чудесен, но не съм съгласен с твоето последно решение". От друга страна, е много важно да осъзнаем защо критикуваме. Какво точно искаме да променим в другия човек?


Stoyana Naceva

Аз лично, често се замислям защо критикувам другите и каква цел преследвам с това. Нашите съвети към другите често са рефлексия на това, което ние самите трябва да приложим. Пример за това е, когато попитаме хора за най-важното нещо за тях, и те отговарят с "здравето" или "парите". На практика тези отговори често отразяват това, което липсва в живота им. Подобно на това, когато дадем съвет "Винаги се поставяй на първо място", може би самите ние трябва да следваме този съвет. И другото е, че когато нещо много ни дразни в някои, обикновено този човек реализира нещо, за което ние тайно копнеем. Например, ако ви дразнят меркантилни жени в социалните мрежи, които се снимат и изкарват хиляди или милиони в инстаграм, всъщност трябва да се запитате какво е нещото, което ме дразни и кое е нещото, което аз не си разрешавам. Може би не си разрешавам да се показвам достатъчно по този начин. Каква е ценността, която тази жена реализира, която аз съм си забранил?


В цялото интервю може да чуете примерно упражнение, което Стояна споделя от своя курс:Всичко, което забелязваме в околната среда, вече го имаме в себе си. Независимо дали е нещо, на което се възхищаваме или нещо, което отричаме или нещо, на което завиждаме, ние самите го притежаваме. Хората около нас са ни огромни огледала. Всеки един е всъщност сам на тази планета, а хората са огледала, които осветяват това, което ние сами не можем да видим. И нас ни контролира това, което ние не осъзнаваме за себе си. И когато положим усилия да разберем какво точно ни дразни, каква е незадоволената потребност и какво мога да направя, за да израсна или да го приема, тогава настъпва личностното развитие.


Друг пример, който съм установила посредством своята работа е, че когато, примерно, жена критикува много други жени, това е обвързано с нейната майка, защото майката е основен фактор в нашия живот и всъщност неприемането на някакви качества в моята майка води до това, че аз не мога да приема себе си и съответно другите жени. По същия начин е и с бащата. Тъй като ние сме на 50% производно на нашата майка и 50% на нашия баща. И ако има нещо, което не приемаме в тях, осъждаме в тях, това означава, че ние не го приемаме в себе си и непрекъснато го проектираме и го осъждаме в околните. Затова казвам, че хората са огледала.


Stoyana Naecva coaching

Много е важно нашето отношение към критиката и е важно да се изгражда здравословно отношение към обратната връзка, която ние получаваме и отправяме към света. Вярата в себе си и оценката на себе си като творец, като предприемач, като собственик на бизнес, вярата в своята бизнес идея, вярата в своите действия, правилното изграждане на навици са нещата, които ще ни доведат до там, където искаме. Затова на всички читатели, зрители и почитатели им пожелавам да намерят първо правилен ментор, да намерят поне един правилен пример и най-вече да вярват в себе си да си изградят цел, да си изградят стратегия и всеки ден да правят по една крачка, независимо от това по какъв начин ги критикуват околните. Защото всеки критикува от собствената си камбанария, от неговия жизнен път и от неговите обувки. Ако желаете да участвате в курсовете, които организирам, може да се регистрирате на тези линкове: Основи на коучинг системата DIRECT CHANGE SOLUTION Мислене на победител - НЛП ЕКСПРЕС Академия за треньори и консултанти

 
Elena Koleva

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page