top of page

Как да разпознаем фалшива информация?

Голяма част от информацията, на която попадаме, особено когато сме онлайн може да изглежда напълно достоверна, но често се случва това да не е така. Под „фалшиви новини“ разбираме най-често новини, публикации и други материали, които са създадени и се разпространяват с цел умишлено дезинформиране, провокация и измама. Обикновено те се създават, за да повлияят на възгледите на хората, да прокарват политически послания и да предизвикват объркване.


Проблемът с фалшивите новини се задълбочи през последните години, благодарение на развитието на интернет и социалните мрежи – имаме голяма свобода и достъп до информация, но няма ефективна регулация, която да ни предпази от фалшива и подвеждаща информация. Всеки от нас трябва да бъде бдителен и внимателен за всичко, на което попада, но често това се оказва трудна задача, заради когнитивното претоварване, което е резултат от диначиния начин на живот и многото информация и други стимули, с които сме затрупани ежедневно.


Нека разгледаме съвсем накратко някои примери за фалшиви новини и публикации.


Кликбейт (Clickbait)

Кликбейт е термин, описващ уеб съдържание, което цели генерирането на приходи от онлайн реклама, правейки компромис с качеството и точността на предоставяната информация. Такива примери наблюдаваме често в областта на здравеопазването - диети за отслабване, за подмладяване, против болки и други.


Сатира и шеги

Този тип новини и послания могат да бъдат подвеждащи и да оказват влияние. Често се случва читателите да не разберат шегата и да извадят историята от контекста. Допълнителен „ефект“ е, че те сами започват да я разпространяват в социалните мрежи, като по този начин се превръщат в „съучастници“ на авторите на фалшиви новини.


Пропагандни новини

Новини, които се създават, за да подведат умишлено публиката, да популяризират определена гледна точка или конкретна политическа кауза.


Новини с подвеждащи заглавия

Това са новините, които имат подвеждащи заглавия, а целта е бързо да бъде разпространена определена информация, както и да се трупа трафик в сайтовете. Случва се да не са напълно неверни. Те често са „изкривени“ с помощта на подвеждащи заглавия и кратки сензационни послания, за да предизвикат така наречения „вайръл“ ефект.


Добре познатите ни „жълти“ новини

Източници, които разпространяват слухове, клюки и най-различни непроверени твърдения.


Как да разпознаем фалшива информация?

Международната федерация на библиотекарските асоциации и институции (IFLA) предлага 8 начина за различаване на фалшивите новини в Интернет.

● Проверете източника на новината – кой е сайтът, ясен ли е собственикът му, публикувал ли е други фалшиви новини и т.н.

● Не се ограничавайте със заглавието – често то самото е сензационно, но информацията в статията не отговаря на него.

● Проверете автора, ако е посочен – дали е действителен или измислен; ако няма автор, това често се прави, за да се избяга от отговорност.

● Източници – проверете какви източници са цитирани в самата статия, дали заслужават доверие и дали не са използвани превратно.

● Проверете датата на публикацията – често стари новини се пускат като нови, дори и вече да не са актуални.

● Шега ли е? – възможно е публикуваната информация да е сатира, добре е да се провери авторът.

● Проверка за обективност – дали това, което знаете по дадена тема, не влияе върху преценката ви за него?

● Попитайте експертите – потърсете експерт по темата, за да ви каже дали информацията е вярна или не, както и дали тълкуването й не е тенденциозно.0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page