top of page

Как да се предпазим от психически срив по време на световна пандемия?

"Всичко е в главата." Тази популярна фраза отдавна се е превърнала в клише, но такова, което работи. Едни от най-успешните предприемачи в световен мащаб споделят, че успеха е пряко свързан с умението да се справяш с напрежението. А напрежението за предприемачите в момента е огромно. В желанието си да бъдем полезни на българските предприемачи, а и на хората, които управляват хора и процеси, ние поканихме Ирина Кирякова, която споделя безценни съвети в сферата на психологията вече над 6 месеца в списанието. (Коя е тя и всички нейни материали можете да намерите в края на това интервю)

Тя разработва модели, които да помогнат на хората със собствен бизнес и на ръководни позиции да се справят с напрежението и да овладеят емоциите си по начин, по който да съхранят не само бизнеса, но и себе си. Ето какво споделя тя:


Според твоите наблюдения, коя сфера от живота на предприемачите пострада най-много през последната една година?

Естествено професионалната! Много е трудно да предприемаш, каквото и да е без яснота за бъдещето. В момента целият свят няма ясна идея за бъдещето и е принуден да мисли на къси отсечки. Пандемията ще се отразява тепърва и съм убедена, че множество процеси ще се разместят. Всяка голяма криза носи промяна – на всички нива. Кризата, обаче, както знаем от китайския йероглиф е едновременно и шанс.

Другата сфера са взаимоотношенията, макар двете да са много свързани. Отново отражението е в две посоки – при някой доведе до развитие и подобрение, при други извади конфликтите и проблемите на повърхността, което също е форма на развитие и растеж.


Вече има достатъчно примери за фалирали бизнеси, но и за оцелели такива. На какво се дължи разликата? Кои предприемачи, и чрез кои свои качества, успяха да се адаптират и да запазят своята дейност?

От една страна има доза шанс – представете си, че сте отворили туристическа агенция, в която сте инвестирали не малко средства през февруари 2020 – тотален крах. Това е шанс, не е предвидимо. Представете си, от друга страна, че сте решили да отворите магазин за дезинфектанти. Със сигурност всеки предприемач си прави проучването и преценява ситуацията, но има и доза риск – винаги. Тук има значение каква доза е бил риска.

От друга страна хората, които са борбени, образовани/в широк смисъл/, трудолюбиви и осъзнати имат много по-голям шанс да се справят. Моите наблюдения са, че успяват именно тези хора, чиито качества изброих, но ми се иска да ги разгледам едно по едно:


Борбени – това означава, че са склонни да търсят повече решения, отколкото да се тревожат за проблемите. Фокусът им е в това какво може да се направи, а не колко е трудно.

Образовани – във всяка сфера има тънкости, специфика. Няма как да откриваш топлата вода, когато другите отдавна я ползват и да си конкурентно способен на тях. Тук има малко една особеност, която наблюдавам. Много хора решават да правят бизнес, защото са видели, че някой друг е направил успешно, но те нямат неговата подготовка. Изобщо, много хора се хвърлят без да са учили да градят, но това е проблем, това е като да строиш къща без да си сложил арматурата. Българите бяха изключително успешни, именно заради образоваността си. За съжаление тази тенденция върви все по-надолу.

Трудолюбиви – изключително важна характеристика. По мои наблюдения осемдесет и пет процента от предприемачите се провалят, поради липса на усилия. Забележете думата в нашия език – усилие/у-силата – при силата/, това е да се свържеш със силата и да обичаш трудностите, да си готов да растеш, чрез тях.

Осъзнати – също ключов фактор. Да си осъзнат предприемач означава, че имаш визия и идея защо искаш да реализираш даден бизнес. Ако успехът е самоцел рядко е траен. Хората успяват като резултат, а не като цел. Когато имаш идея, която вярваш, че е ценна и полезна за обществото, когато тръгваш с намерението да дадеш, обикновено получаваш. Осъзнатостта дава и още нещо, дава способност човек да се учи от грешките си, да разширява опита си и това го прави все по-успешен.


Много често, когато човек попадне във въртележката на належащите проблеми не може да погледне голямата картинка и това го ограничава. Осъзнават ли, според теб, истинските си проблеми предприемачите, които всекидневно потушават пожарите в бизнеса си?

Тези, които притежават горните характеристики да. Осъзнатостта, за която говорих е точно това, в някакъв смисъл, да виждаш по-голямата картина. Образованието/тук имам предвид всяка форма на учене, не само академичната/ е също възможност да обхванеш по-голямата картина, да заемеш метапозиция. То е в основата на добрата самооценка, която ти казва какво можеш и какво не можеш. От хората, с които работя повечето са със самостоятелен бизнес, нито един не се е сринал, не защото сферите им не са засегнати, а именно защото от години работят върху себе си, осъзнати са за силните и слабите си страни, фокусирани са върху решенията, вярват в пътя и са наясно в добра степен с вселенските принципи и механизми.

Коя би била най-ефективната подкрепа за един човек в толкова динамична и на моменти враждебна ситуация?

Поощрението да инвестира в себе си и да се фокусира върху малките стъпки и пътя, отмествайки за момент целта. Също така, стимулиране на сътрудничеството – онази стара притча за Хан Кубрат и пръчките, които са силни, когато са заедно. Съединението прави силата – пише го на една сграда. Съдържанието на тази сграда още не го осъзнава!

Обективната информация помага ли за излизане от труден период? Как?

Обективната информация дава яснота, а да начертаем пътя си е възможно само, ако осъзнаваме отправната си точка. Затова и критиците ни са много ценни, когато са добронамерени. Преди време споделих с мой много добър приятел една бизнес идея, той ми зададе няколко въпроса и после ми подсказа, че посоката ми е погрешна. „Разсейваш се, силата ти е другаде, Ирина! Фокусирай се в силата си, вместо да се чудиш какви други неща да правиш!“ – беше прав. Благодарна съм му! Много е важно да има кой да ви окрилява, но и кой да ви приземява!

Какво означава думата "сигурност"?

Връзка със способностите ни, яснота и вяра.


Имаш ли съвет или препоръка към нашите читатели?

Да инвестират в себе си – на всички нива, да търсят подкрепа, да укрепват вярата си и да опознават границите си! И… да предприемат действия, вместо да се тревожат!Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page