top of page

Как любовта към животните създава успешен бизнес в България

Здравей, радвам се, че най-накрая успяхме да се срещнем. Разкажи на нашите читатели как и защо започна да се занимаваш с това, което правиш.

Завърших ветеринарна медицина 1987 година. Три години работих на участък ветеринарен на село. 1990-та година напуснах държавната работа и започнах на частно.

Първата ми фирма създадох юли 1990. Тогава отглеждахме кокошки носачки и отворихме своевременно ветеринарна амбулатория. Тогава беше първата за времето си. Нямаше законова наредба, която да каже как точно да стане. В последствие излязоха закони, нормативни документи, но като начало беше много интересно.


В последствие започнахме да търгуваме с лекарства, защото пазарът го налагаше. И започнахме да отваряме аптеки.


След това започнахме да предлагаме от големите разфасовки лекарства, по-малки, отново защото пазарът го налагаше. Оттам започнахме и производство, отворихме малък цех в село до Шумен.


2000 година цехът започна да работи, произвеждахме биоциди – отрови за мишки, препарати против комари, бълхи и други. Разширихме дейността. Тогава се регламентира производството на ветеринарномедицински продукти, търговията. Промениха се някой неща. Аптеките ги намалихме и започнахме с производство.


2002-2003 година започнахме да изграждаме сгради в Шумен, напуснахме селото. Изградихме цех за лекарства, цех за допълващи фуражи, цех за производство на храни за кучета и котки, още един цех за производство на биоциди.


Спечелихме 4 европейски програми, с които закупихме машини.


Започнахме да търсим пазари навън. Имаме регистрирани 20 продукта за соколи в Дубай, партньори имаме в Албания, Македония, Босна, Грузия. Сега в Черна гора преговаряме. Имаме подадени документи за регистрация в Египет, в Пакистан.


В момента сме представители на една турска фирма за производство на кучешки храни.


Можеш ли да направиш един анализ и да сравниш условията за стартиране на бизнес през 90-те и сега?

Според мен зависи от човека как поглежда на нещата. Винаги има възможности. Тогава имаше и много лесни, и много трудни неща. Тогава никой не искаше частен бизнес, а предпочиташе държавната работа, защото беше сигурна. Не отпускаха кредити, престъпността беше по-висока.


Сега банките отпускат кредити, по всяко време можеш да имаш пари. Всичко е регулирано. Има интернет, информация отвсякъде.


Винаги има възможности, стига да имаш идея и хъс.


Вашите продукти могат ли да се намерят в зоомагазини?

Да, разбира се, особено във Варна. А лекарствата се продават в специализирани складове и магазини.


Кое е най-голямото предизвикателство с което сте се сблъсквали във вашата дейност?

Да започнеш да правиш лекарства е трудно и трудно те допускат. Много трудности видяхме от страна на колеги, на проверяващи тогава, докато вземем лиценз и т.н. Въпреки всичко намерихме успешни консултанти, успяхме да си подготвим документите както трябва. Излязоха европейските правила и всичко стана много точно регламентирано.


Кой е продуктът, с който се гордееш най-много?

Имам един продукт, казва се ектолоцил. Той е може би най-продавания ни продукт. Той е комбинация от инсектицид, антибиотик и кортизон.


Сега особено напоследък конското чудо серията също е доста продавана. Серията включва шампоани с масла. Освен, че измиват имат и подхранващ ефект. Освен тях има кремове например за уморени крака, за болки в ставите или сухожилията. Различни серуми против косопад, за омекотяване на кожата.


Какво ще научат хората от вас, особено тези с домашни любимци?

Ще научат за различните ни и нови продукти за домашни любимци. Съвети с нашите консултанти от различни клиники.


Какво е посланието ти към нашите читатели?

Да си обичат животните и да се грижат за тях. Любов към животните.Целият разговор можете да гледате тук:


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page