top of page

Как образователният туризъм може да ни подготви за следващата учебна година?


По идея на г-жа Виолина Марчева – класен ръководител на 3-ти "Д" клас от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, град Варна, създадохме едно образователно приключение в направление "Човекът и обществото", с цел децата да усвоят трайно наученото през изминалата година, да провокираме интерес и желание за още и да се подготвят за новата учебна година.


Виолина Марчева е пример за съвременен будител. Заредена и мотивирана да научи децата и да изгради достойни и качествени личности. Тя провокира и мен как да създам добавена стойност към това пътуване в историята на България, като заедно го превърнахме в незабравимо изживяване за нейните ученици и моите малки туристи.


Подкрепа: релизирането на тази идея се осъществи чрез силната подкрепа от г-жа Дарина Димитрова – директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, град Варна. ЧОВЕК, който умело мотивира и насърчава своите колеги към инициативност и екипна работа в трудовата дейност на институцията „УЧИЛИЩЕ“.


Тема на екскурзията с образователна цел: „Старите столици на България“. Планът на пътуването включва посещение на Плиска, Велики Преслав и Велико Търново – последователността на посещаваните локации/обекти е съобразена с хронология на събитията от Историята на нашата държава.


Предварителна подготовка:

  • Подготовка на децата: г-жа Марчева подготви за децата дневник за предстоящото тематично пътуване с провокиращи въпроси: „Какво ще ми бъде интересно да разбера?“ – с даден отговор преди началото на приключението и „Какво научих?“ – отговор, който децата попълниха в края на екскурзията.


Из дневника „Екскурзия ‘Старите столици на България’“ на Йоана Лазарова
  • Работа в екип: осигурихме тениски с български шевици, с които всички бяха облечени при посещение на историческите обекти – децата се превърнаха в повод за гордост и възхищение от привързаността към родната земя, историята и традициите.
  • Награди: „Ваканция М“ осигури образователни книжки за всички деца, за да поощри тяхната любознателност.Интересни факти, които впечатлиха децата и които ние навярно сме забравили:


Плиска – столицата на Първото Българско царство. Открита е случайно от чешко-български археолог Карел Шкорпил. Говори се, че като размери, Плиска е била по-голяма от Константинопол. Голямата базилика е катедралният храм на българската столица и най-големия християнски храм в Югоизточна Европа.


Велики Преслав – градът става втората столица на Първото българско царство и се свързва със славянската писменост и със Златния век на българите.


Велико Търново – столица на Второто Българско царство. Средновековният Търновград бил разположен на хълмовете Царевец, Трапезица, Света гора, Момина крепост и днешния квартал "Асенов" по поречието на река Янтра. По време на управлението на цар Иван-Александър (1331— 1371) Царевград Търнов се превръща в център на вторият златен век на българската култура.


Посещението на Мултимедийния център „Царевград Търнов“ (Музей на восъчните фигури) допълни представата на децата за исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство.


И завършихме нашето пътуване в средновековната ни история с мост към съвременния период, като посетихме Парк „Мини България“ – знакови сгради , които са символ на днешния облик на редица български градове и села.


Постигнати резултати:


Учениците от 3-ти Д клас на г-жа Марчева са със стабилни знания по история и обща култура, готови за бързо възприемане на новия материал през следващия 4-ти клас.

Породихме чувство за гордост и патриотизъм в едно младо поколение.


Ние – Виолета Желева, управител на „Ваканция М“ – образователен туризъм за деца и Виолина Марчева, класен ръководител на 3-ти "Д" клас от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", град Варна, сме готови за нови проекти в сферата на образованието!
НИАР – Плиска


НИАР – Плиска
Двор на кирилицата, гр. ПлискаНИАР – гр. Велики ПреславАрхитектурно-музеен резерват Царевец, гр. Велико ТърновоМултимедийният център „Царевград Търнов“ , гр. Велико Търново0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page