Кожата ‘’говори’’ ли ни? Разбираме ли правилно сигналите?

Написването на тази тема или по-скоро започването и ми отне много време. За мен тези въпроси са ежедневие и точно това ги прави най-трудни. За 17г. практика често се сблъсквам с ‘’НЕразбирането’’ на кожата и когато трябва да събера това в статия, която да не е дълга колкото сценарии на индийски, турски или какъвто и да е друг сериал….. нямам идея как да ги обобщя без да пропусна нещо важно!

НАЧАЛО:


  1. ’’Кожата ми е много мазна’’ - Дали?

Омазняването на кожата е естествен процес,който е свързан с нейната защита.

Факт е, че през пубертета по-голяма част от хората имат прекомерно омазняване, но то е свързано с хормонален дисбаланс и след този период симптомите отшумяват. До тук добре, но точно в този период започват и основните грешки!!!

Използват се много агресивни измиващи продукти /сапуни, анти-акне лосиони, спирт и др., пудри, матиращи и много покривни фон-дьо-тени и какво ли още не, който обаче нарушават естествения микробиом на кожата, тя се чувства ‘’опъната’’ и естествената реакция на организма е… да произведе още себум за да може да се защити! Това ни вкарва в омагьосания кръг - колкото повече ‘’сушим’’ кожата, тя толкова повече се омазнява и ако не спрем на време се стига до увреждане на мастните жлези и до заболявания като себорея, розацея и т.н.

Честото измиване на кожата с гореща вода, парната баня, сауната, дори само постоянното попиване със салфетка или още по-лошо с мокра кърпичка също стимулират работата на мастните жлези

Употребата на пикантна храна ежедневно, приема на по-големи количества алкохол, енергийни напитки в това число и кафе също има такъв ефект

сладкишите с висока концентрация на захар, консерванти, хидролизирани мазнини /както им казвам общо ‘’неща в пакет’’/ също активират отделянето на мастен секрет

Има и лекарства, които действат на мастните жлези и е добре да се запознаете със страничните ефекти изброени в листовките на всички медикаменти

Накратко - преди да си поставите диагнозата,се замислете колко от гореизброените ситуации важат за ВАС и дали не провокирате сами ‘’МАЗНАТА КОЖА’’, а тя просто да се ‘’ЗАЩИТАВА’’!


  1. ’’Кожата ми е суха и нищо не ми помага. Слагам и мазен крем, а вечер даже масло /кокосово, арганово/ и НИЩО!’’

ТОВА ми е ЛЮБИМО!!!

Обикновено диалога продължава с въпрос от моя страна:

‘’Когато си жаден какво пиеш?’’ и отговорът е: ‘’Вода.’’

А защо очакавате кожата Ви да ‘’пие’’ МАСЛО?!?

Сухата кожа има нужда от ХИДРАТАЦИЯ, както от продукти нанесени върху нея,така и чрез прием на достатъчно количество вода. Едното без другото са почти неефективни!

Често допускана грешка при избор на хидратант за тяло е той да е силно ароматизиран, колкото по силен е аромата, толкова по-малко е хидратацията!

Прекомерното излагане на слънце,вятър,студ също води до дискомфорт на кожата. Затова е важно да използвате правилно подбран за сезона и вашата кожа продукт, той ще е ‘’дрехата’’, която ще пази…, защото едва ли излизате без дрехи от вкъщи дори през лятото?!

Горещата вода, сауната и парната баня и тук са противопоказни, защото сухата кожа е с по-малко рогови клетки на повърхността и затова по-лесно губи естествената си хидратация

Лекарствата и тук могат да са причина за дискомфорт на кожата и да причиняват или да засилват сухотата в кожата /някой от най-масовите болкоуспокояващи дори предизвикват и лющещи се участъци/, така че четете страничните ефекти.

3. ’’Устните ми много често се ‘’напукват’’, даже в ъгълчетата са болезнени и кървят’’

Това е много срещан проблем в последните няколко години и особено много се наблюдава около смяна на сезона есен-зима, зима-пролет. За съжаление той рядко е козметичен и не винаги може да го решим препоръчвайки добър продукт за домашна грижа.

Козметичен проблем е когато е предизвикан от - лош навик като- ‘’гризане на устните’’, или от използване на продукт, който изсушава /обикновено това са дълготрайните червила и гланцове, които не оставят следи по чашите или друг продукт, който предизвиква дискомфорт като парене, щипане, понякога и подпухване. В тези случаи може да помогнем с подходяща процедура или продукт.

НЕ Е козметичен проблем когато нямаме някое от гореспоменатите причини и имаме болезнено усещане, сухота, зачервяване в ъгълчетата, напукване. Тогава имаме проблем с липса на важни витамини и това е сигнал, който не трябва да пренебрегваме! Тук аз няма да дам никакъв съвет, защото смятам, че ще е непрофесионално от моя страна, но горещо ви препоръчвам да не го подценявате!!!

Смятам да оставя темата отворена и да я продължа в следващ брой, надявам се да съм ви била полезна или поне да съм ви замислила ‘’Какви ги вършите?’’


ПОПУЛЯРНО СРЕД АБОНАТИТЕ

БЪЛГАРСКИ ПРЕДПРИЕМАЧ ПРЕПОРЪЧВА:

Получавай новини от списание "Български Предприемач"

©2020 by Списание "Български предприемач"