top of page

Кои инвестиции носят най-висока и сигурна печалба и можем ли да правим пари, докато “си почиваме”?

Настоящата публикация е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и Нов Дом 1 с цел развитие на мисията на фондацията.


Как да запазим парите си от обезценяване? Къде да инвестираме, за да си гарантираме печалба? Ковид криза, инфлация... Краят на 2021 е изпълнен с въпросителни. Както за всичко останало така и по тези казуси се обърнахме към специалист, но не кой да е специалист, а такъв, който подкрепя своите тези с неопровержими резултати за своите клиенти. Запознайте с човекът, който знае как да прави пари, докато "си почива" - Йордан Йорданов - създател и управляващ собственик на модерната компания за недвижими имоти "Нов Дом 1"

Здравейте, г-н Йорданов! Вие сте създател на една иновативна компания за недвижими имоти. Защо се захванахте с този бизнес?

Това е изключително добър, приятен и високо продуктивен бизнес за хората, които имат търговски умения, умеят да мислят, състезателни са и искат да успяват. Незатихващ пазар


С какво се различава вашия подход от този на една стандартна агенция за недвижими имоти?

“Нов дом 1” бе създадена през 2011г. в центъра на най-голямата световна финансова криза, който момент беше изключително неблагоприятен за целия бранш. В такъв момент, за да оцелееш и да се развиеш бе необходимо да си много, много различен.

Така създадохме нашата компания, като изключително иновативна винаги използваща много различни и качествени подходи за достигане до клиента. Освен това разработихме и въведохме в България нови нестандартни услуги, които са с изключителна добавена стойност за клиентите на компанията, а също така и за хората в нашия екип. Днес компанията разполага с екип от около 50 висококвалифицирани специалиста, има офиси във Варна, София и Москва.

Не е ли мит, че от имоти се печели? Все повече лица от бранша споделят, че доходността от имот на година е едва 6% и то при добър късмет. Какво мислите за това?

:-) Спомняте ли си думите ми от преди малко за иновативността? Инвестицията в недвижим имот е един от най-старите способи за инвестиране и извличане на печалби свързан с покупка на имоти с цел отдаване под наем. Естествено важен е момента колко се печели. Много хора, разчитайки на собствената си интелигентност и умения, се хвърлят в този тип инвестиции без необходимите познания, но с мнението, че печелят, което не е точно така. Много компании за недвижими имоти „проповядват“ този тип инвестиция.

Нашата компания, обаче я отхвърля, като добра инвестиция. Ние не подкрепяме и не препоръчваме на клиентите си да инвестират в имоти с цел получаване на дългосрочен наем в България. Изчислили сме, че стандартната доходност от такава инвестиция преди Ковид достигаше 5%, но реално бе около 3.5% на година. Днес, обаче при тези нива на цените на имотите е безсмислено да си купуваш имот с цел отдаване под наем, защото доходността е около 1,5%, а най безсмислено е да го правиш в София. Логика бих намерил единствено ако човек развива бизнес с отдаване под наем на имоти за нощувки. Там определено доходността е по-добра и достига 11%, тази година дори и много повече, за сметка на миналата 2020г. Тук, обаче говорим за допълнителен бизнес, който „харчи“ време.


Възможна ли е високата доходност от недвижими имоти в България?

Бихте ли дали подобни примери от вашата дейност?

Да разбира се! Ако знаеш какво правиш всичко е възможно! „Нов дом 1“ от 2014г. предлага инвестиционна програма за свои клиенти, с която компанията им предоставя имоти на изключително добра обикновено подпазарна цена, като след закупуване на имота той се връща обратно на пазара вече на по-висока цена, в която са калкулирани минимум 20% чиста печалба + всички направени разходи, след което ние имаме задължението да го продадем. Цената е съобразена с пазарна разбира се. Така клиентът ни си връща главницата, възстановява всички направени разходи и генерира минимална печалба в размер на 20%. Тук важният момент е кога ще бъде освободен имота, защото реализирана 20% печалба за 3 или 6 месеца не са 20% печалба реализирана за една година. Главното тук е, че:

  • Инвестициите са доста краткосрочни

  • използвате парите си постоянно, защото плащанията са на части и финансите ви не са блокирани, а в края на инвестицията са обратно при вас.

  • „правите пари“, докато не правите нищо 😊

  • инвестицията е високодоходна, но в същото време е нискорискова

  • не се изискват сериозни познания, ние управляваме процеса

Какви са вашите очаквания за цените на имотите през следващата година? Защо мислите така?

Годината ще е много динамична, а ситуацията силно специфична. Въздържам се от прогнози, защото има много фактори, които могат да изменят пазара. Ако трябва все пак да направя прогноза то в следващите до 6 месеца ще има допълнително покачване на цените на имотите и обезценяване на наличните пари. Точно затова обичаме краткосрочните инвестиции, защото с тях човек е много гъвкав и бързо може да се възползва от пазара, като така постоянно увеличава капитала си.


Какъв инвестиционен съвет бихте дали на нашите читатели?

Ако не сте специалист се доверете на специалистите !Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.
0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page