top of page
  • Снимка на автораHOT FARM

Лютото като част от здравословното хранене ЧАСТ 2

- Разкажете ни повече за сосовете. Един сос № 4 на колко сковила се равнява?

- За всяка чушка, която е люта от - до, никога не може да се каже с точност, защото много зависи от лютивината и слънчевото греене. Най-лютите чушки в България са през месец август, защото има най-много топлина, светлина и е най-благоприятно да си развиват тук.


Ние имаме различни партиди и берем чушки до началото на декември, но тогава са малко по-слабо люти. Затова винаги е "от-до". Да кажем, че сос № 4 е между 2 500 и 5 000 сковила, което не е толкова люто.


- Какви други сосове имате и как са номерирани?

- Имаме сос № 5, № 6 и после директно скачаме на № 9. Нямаме 7 и 8, защото не сме открили правилната чушка, от която да го направим. След № 9 имаме сос №10 и следват два соса, които са № 10+ и № 10++, които са от най-лютата чушка в света.- Значи на лютия тур се тръгва от сладката и се стига до сос № 10++?

- Да, от сладката, които са около 1 000 сковила, което не е много люто, и се стига до сос, който е около 2 милиона сковила.


- С тези разлики в степента на лютивост е естествено да не Ви харесва консумация на люто, ако някой не Ви преведе. Следователно, ако някой иска да опита и да разбере как може да консумира люто, без да му е неприятно и същевременно да е полезно, е по-добре да дойде при Вас и да премине през този лют тур, на който ще хапне хем вкусно, хем ще получи много интересна презентация за историята на лютите чушки. Ще получи и технологията за това по какъв начин може да консумира люто и дори може би ще си намери и своя таван на консумация?

- Да, при нас винаги тече приятелски разговор с гостите, тъй като самата ферма е в нашия дом и всички хора, които посрещаме, чувстваме като наши гости, дошли в дома ни. Обикновено се получават много приятелски разговори, в който всеки казва : "Ето тук е моят идеален таван на консумация или идеален вкус".


Винаги има един момент, в който всеки сам определя нивото си на лютивост, което също е важно, защото в България ние, започвайки да се занимаваме с люто, осъзнахме че като цяло българите обичат люто, но те нямат култура, защото лютата култура в България по никакъв начин не е развита.


Обикновено те си казват, че много обичат люто, обаче едно е да ядеш прясна чушка, типично българска, наречена "шипка" и просто да я консумираш така. Да може да изядеш 10 чушки и да си мислиш, че ядеш много люто, но те имат някакъв таван на лютивост, и хората си казват: "Аз ям много люто и мен нищо не може да ме подлюти". И често пъти се срещаме с такива хора, но реално няма човек, който да не може да бъде подлютен.


Обикновено хората си мислят, че много толерират лютото, но реално, ако мога да направя едно такова заключение за българите и техния толеранс към лютото, обикновено са в границата между сос№ 6 и № 9. Тоест, сос№ 9 е вече над средното ниво за България и при него достигаме лютивина между 300 и 500 хиляди сковила.


С други думи, при нас някакви средни нормални граници са около сос № 6, между 30 и 50 хиляди сковила, което дори пак е силно люто. По време на лютия тур всеки човек може само да определи докъде обича люто и реално да намерим нивото, до което му е приятно, вкусно и му харесва.


- Как може хората да си запазят място за лют тур при Вас в с. Страшимирово?

- При нас идват хора от цялата страна, за което сме изключително щастливи и често го съчетават, тъй като сме на 15 минутки от морето и от центъра на Варна. Могат да се запишат през сайта ни, където имаме страница, през която може да се резервира тур. Туровете ни са петък, събота и неделя. Задължително са с предварителна резервация, тъй като имаме подготовка.Също така може да ни се обадят по телефона или да резервират дата и час - в случая или в 17:00, или в 18:00, тъй като е изключително топло в оранжерията, а идеята е да ни е приятно. А пък, ако е сутринта, не е много приятно човек да започне с толкова люто, хубаво е първо да е закусил, да не идва на празен стомах. В социалните мрежи също може да се резервир.


- Като казвате сайта, какво ново в него?

- Ние доста дълго време разработвахме нов сайт, защото за нас беше важно, тъй като лютото е като култура и има много информация за него. За нас беше важно да направим един много по-образователен сайт, които същевременно да бъде и лесен за използване, с повече информация за чушките, откъде идват, много повече информация как се отглеждат.


Буквално миналата седмица пуснахме чисто нов сайт, изцяло обновен, цветен и много красив, лесен за използване, с всички наши продукти. Включили сме и рецепти, а също и наръчник за отглеждане на люти чушки. В сайта може да откриете и какво представлява лютия тур, както и да резервирате в реално време един такъв тур.- В предварителния разговор Вие споменахте, че сега влизате в сезон. Защо сега?

- Ние винаги сме в сезон, просто при нас работата е много различна. Сега влизаме в сезон означава, че сега започваме да берем чушки и да се подготвяме за зимата. Най-често сме подготвени да консервираме туршийки, сосове, люто и консервирани продукти през зимата.


При нас сега тече тежка офанзива, в която берем чушки, преработваме ги, тъй като при нас суровината е прясна, тоест от оранжериите директно суровината влиза в цеха за преработка. Така че за нас сега е един доста динамичен етап от годината, в който трябва да се подготвяме за сезона, който предстои, а именно, когато хората консумират повече люто.


Другото нещо е, че хората смятат, че лютото затопля организма им, а и през зимата има повече вируси и болести и имаме нужда да предпазим организма си, затова консумират повече люто. Това, което сега предстои, е официално да обявим и нашия нов продукт, който до броени дни ще пуснем, а това е тинктура от люти чушки. Тя е абсолютно готова и вече изпробвана.


Самите ние, вече може би два месеца, я консумираме и е като хранителна добавка, тоест, вече влизаме в един малко по-различен сегмент. Това е хранителна добавка, която се използва по-скоро като превенция и е от чушка "Кайен", която се води най-полезната в света. Ползите от консумацията на тази тинктура са, че се балансира кръвното налягане, кръвообръщението, нормализира се цялата циркулация на кръв, отделно ни дава тонус и енергия, забързва метаболизма, което е подходящо за хората които искат да го включат в диети или се опитват да свалят някой друг килограм.


- Какви са тези туршии, за които споменавате?

- Имаме две туршии от халапеньо. Едната е с пресни чушки, нарязани на шайби, както например в Subway има такива чушлета халапеньо. Който я е опитал наистина много я е харесал. Бих казала, че води до пристрастяване, защото е хрупкава и месеста. Това е разликата на нашата туршия с останалите на пазара, защото те обикновено омекват заради това, че са консервирани, има оцет, а нашите са пресни, хрупкави, много хубави и много приятно люти. Прекрасно върви с бургери, с пица, със сандвичи и с месце.


Имаме и още една трушия, която вече е от пукано халапеньо. Всичко правим ръчно и слагаме в бурканчето. Буквално подреждаме чушчица по чушчица в него заедно с малко чесън, моркови и копър. Това е типичната българска туршия с една по-нестандартна и екзотична чушка, каквато е халапеньо. Имаме и една туршия, която е микс от всички световни шампиони и е от най-лютите чушки в света. Някой може и да има нужда от пожарогасител за нея, тъй като е доста люта.


- Разкажете ни какви са инструкциите за употреба на тази тинктура от люти чушки в такъв случай?- Тинктурата е 20 мл. и е удобна за пренасяне, аз лично във всяка една чанта имам по една. Приема се два пъти на ден, като в 30 милилитра вода се слагат по 10 капки, като тя е с пипетка. Ние сме свикнали на люто и за нас не е проблем директно си слагаме капки в устата без вода.


Това е продукт, който е регистриран като хранителна добавка с дневната доза от 20 капки, съдържащи 90 милиграма активна субстанция. Какво значи това? Активната субстанция е капсаицина, които балансира и има тези всички полезни качества, които изброих по-рано - много витамин С, витамин А витамин В, бета каротин.


Аз конкретно използвам тинктурата, защото имам изключително ниско кръвно, но тъй като не обичам да пия кафе, го замествам с тинктурата и това ми дава тонус, балансира кръвното налягане, дава ми енергия и отделно, когато се консумира люто, се отделят хормоните на щастието и ни прави по щастливи.


- На колко сковила се равнява лютивината на тинктурата?

- Води се между 10 и 30 хиляди сковила, но тук е около 15 хиляди. Приятно люто е между другото. Сестра ми, която има две деца, дава от тази тинктура на единия ми племенник, който е на 6 години и ходи на детската градина, където децата често боледуват и имат вируси. Въпреки че пише, че не е подходяща за деца, ние я консумираме под всякаква форма и сме я изпробвали от вече доста време, и тя наистина действа, определено работи.


Славена, много Ви благодарим за този разговор, беше интересен и полезен! Всеки път научаваме по нещо ново за лютите чушки от Вас. До нови срещи!0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page