top of page

Манджера - здравословното място, където варненци хапват

Здравейте на всички, които четат днешното интервю. То е изключително вкусно, защото при нас гостува Маргарита Николова от Манджера - това е един семеен ресторант, който вече пета година присъства в град Варна и обогатява трапезата на варненци. Добре дошла, Марго. Заповядай да се представиш и да разкажеш малко повече за вашия семеен бизнес. Здравейте на всички. Много се радвам да съм за пръв път пред аудиторията на списание Български предприемач. Какво да разкажа за себе си и откъде да започна, много е дълго сигурно? Това, което е интересно е, че съпругът ми двамата сме автори на концепцията за Манджера. Искахме да направим нещо по-различно от това, което вече съществува на пазара. С една дума сме събирали много дейности под една шапка. Идеята е да може всеки посетител без много да обикаля из града да достави вкъщи и десерта, и виното, и мезетата и така да спестим време на всички. За нас ще кажа, че сме предприемчиви, изключително дейни, активни и иновативни. Така мога да ти се представя.


Защо решихте да се занимавате с тази дейност и как ви дойде идеята? Идеята дойде от нашия опит. Първо ние сме се занимавай с ресторантьорство преди много години, но стечение на обстоятелствата се наложи за 20 години да се прехвърлим в търговията. Нашето семейство е четиричленно. Децата не са вече големи, но когато бяха по-мънички аз прекарах изключително много време в кухнята и имах нужда така поне веднъж седмично да разтоваря някъде, да ги нахраня навън, но не можех да намеря нещото, което да ме удовлетворява и постепенно така се заради тази идея за за тази концепция. Смятам, че сме на прав път, защото очевидно и други хора разсъждават като нас. Хората са забързани все повече и искат да вземат храната да е готова и въпреки това, тя да не е от този тип fast food, който познаваме. Храната при нас се готви предварително и за доста часове, така че да бъде хем здравословна, хем вкусна. Разбира се първоначалната идея доста промени, но към момента това, което предлагаме наистина е нещо уникално.

Наистина е нещо уникално. Ние винаги, когато сме във Варна идваме на гости при вас да хапваме и сме изключително впечатлени от това, че има не само традиционна кухня, а и кулинария от целия свят и менюто ви е всеки ден различно и изключително интересно. Стараем се, защото има много хора, които се хранят ежедневна при нас, да не казвам, че дори по три пъти на ден, така че ние сме длъжни да им предложим разнообразието, което те очакват. В продължение на 14 дни всеки ден менюто е различно. Отделно правим тематични месеци. В момента сме в месец на гръцката кухня. За следващия месец сме избрали испанска кухня и ще има много испански ястия, испанска музика. Това е в допълнение към ежедневния ни бюфет. Предлагаме и хляб от пекарната ни, както и много вкусна питка. Ние сме известни с погачата във Варна. Ако някои не е хапвал в Манджера със сигурност обаче е пробвал нашата погача. Всички са възхитени тъй като аз много държа първо на продуктите, които използвам, второ на домашния вкус, колкото и банално да звучи това. Наистина прилагам домашни рецепти, така че хората са впечатлени.

Организирате ли събития в ресторанта? Ние работим сутрин от 7:30 до 22:30 вечерта и през целия ден има много посетители и много голяма обращаемост. Вечер организираме най-различни мероприятия. Във времето сме правили тематични вечери със сет менюта, които смятаме да подновим на есен. Например винени вечери, азиатската кухня, най-различни такива неща, които благодарение на нашия екип от готвачи можем да си позволим, те са изключително креативни и не ги заменям за никой друг. В момента правим всеки вторник едно мероприятие което се казва Open people networking, а в четвъртъците имаме друго мероприятие и планирам и още и още мероприятия, които да заемат вечерите. При нас обстановката е изключително приятна вечер да седнеш на лека хладилника в приятна градинка и усещането е за лежерно lounge спокойствие.

По-трудно ли е в момента да се занимаваш с вашия бизнес от преди Covid? Смяташ ли, че Covid повлия на хората да искат повече да ходят по ресторанти или по-скоро обратното? Определено след първи април, когато разпуснаха мерките, се усети сякаш хората бяха като изтървани по заведенията, но като цяло Covid го възприемаме като едно предизвикателство. Ние предизвикателства имаме доста откакто сме отворили. Като се започне с ремонт на едната улица, на друг булевард до нас, няма вода, няма ток и т.н. Covid беше наистина едно от тези неща, които спират развитието на бизнеса, защото плашеше хората да излизат, но не мога да го възприема като нещо повече от това. При нас дезинфекцията и спазването на мерки са на изключително високо ниво, така че няма от какво да се притесняват хората. Работим и върху разработка на доставка по домовете, така че за хората, които не искат да излизат от вкъщи ще направим собствена доставка. До края на годината ще сме готови , а иначе в момента работим с фирмите, които разнасят.


Кои са хората, които ви посещават и си поръчват от вас? Ние разбрахме, че улеснявате доста семейната трапеза със здравословно и бързо приготвяне храна, но освен семействата има ли други клиенти, които предпочитат вас? Разбира се имаме много широк диапазон от професии, които ни посещават. Нашите основни клиенти са от близостта ни с Майчин дом, това са лекари, стоматолози, пациенти, бременни жени, които след като родят после пак идват с децата и се хранят при нас. Много хора по време на учебната година предпочита да храня децата си при нас, преди и след училище. Като цяло това са заети хора, хора които са с изисквания към храната, към здравословното хранене, към разнообразното хранене и към подбора на продуктите. Някой клиенти ми казват "Благодарим, че успявате за тези години не само да се развивате, но и да запазите качеството", което за мен е най-важно, но не е лесно.

Сега да преминем на темата за бизнес. С теб се запознахме на събитие на дамски клуб BM Lady на което вие бяхте направили кетъринга и бях просто зашеметена от вашите хапки, защото след всички бизнес събития с кетъринг на които съм ходила смея да кажа, че няма по-добри хапки от вашите. Разкажи ни малко повече за вашите услуги и продукти за бизнеса. Как помагате на бизнеса, защо бизнеса ви харесва и защо всъщност аз бях толкова впечатлена от хапките? Много ти благодаря. Впечатлена съм от това, че ти си впечатлена. За мен качеството е много важно да е на висота и оттам тръгвам всичко това. Както готвим ежедневните си хапки , така готвим и хапките си за кетеринга. Освен това ние сме изключително адаптивни и гъвкави. Тоест, може ако днес кажеш че ще имаш гости в къщи, веднага да ти приготвим било то пържоли или каквото и да е, за половин час всичко може да е опаковано, готово и сервирано. По същия начин е и за корпоративни събития. Предлагаме не само хапки, а и мини пици, мини бургери, коктейлни шотчета със скаридка. Разнообразието е това което ни прави интересни и освен това начина по който поднасяме и презентираме това разнообразие.

Наистина е много впечатляващо, защото освен че са много вкусни са и много красиви и здравословни най-вече. Разкажи ни малко повече какво е посланието, което искате да предадете с начина по който презентирате храната, защото при вас изключително красиво изглежда и по витрините и кетъринга. Как успявате всичко да е на толкова високо ниво? Много често ни обвиняват в това, че поддържаме високи цени. Това е цената, която плащаме, защото трудно се поддържа в тези времена стандарт благодарение на екипа. Основното на което залагам е екипа от качествени готвачи и хора, които си разбират от работата. Ние успяхме да ги съхраним. Трудно се създава екип, трудно се и поддържа, но ние успяваме да ги съхраним тези хора и благодарение на това сме на ниво във всяка една стъпка, която предприемаме и по тази причина и цената идва за някой приемливо, за някой не толкова, но всеки си преценява.


Смяташ ли, че това че сте семейство е допринесло за вашия успех? Абсолютно. Ние с Николай сме от 30 години заедно и в работата, и в личен план и сме успели да се стиковаме до такава степен, че с поглед да се разбираме. По тази причина смятам, че нещата се развиват. Освен това успяваме да придадем нашата емоция и нашата мотивация на хората около нас и заради това нещата изглеждат по този начин. Но освен да се довериш на хората, трябва и контрол. Казвам го за нашите колеги, тъй като аудиторията на списанието е такава, че хората са в бизнеса с или без персонал, но ако успееш да хванеш юздите на тези хора нещата вървят добре.


Разкажи ни малко повече за Mongos кухнята на живо. Как решихте да го правите? До колкото знам сте единствените в България. Точно така. Благодаря ти че повдигна тази тема и предполагам, че ще бъде тема на някой от следващите ни разговори тъй като така това е много интересна. Mongos или Монголия грил, както е известна, е една концепция, която успяхме да внедрим под покрива на Манджера с идеята да предлагаме услугата сервиз и да могат хората да седнат на място или си поръчат, ако случайно не мога да си изберат нещо от голямата ни витрина, да си изберат нещо различно. Mongos се радва на огромен успех, тъй като се води здравословна линия, поради простия факт, че всички продукти, които комбинира клиента, са сурови и се приготвят за няколко минути на тази монголска плоча. Крайният резултат е изключително впечатляващ, тъй като комбинациите могат да бъдат над 1 милион с толкова различни продукти. Накрая завършека е с един сос по избор. Най-любимите ти съставки се съчетават в едно ястие и получаваш една готова купа, която хапваш с клечки, чувстваш сенякъде в Азия. Интересна е концепцията. Тя пак е дело на нашия технолог шеф Филип Петров, които до голяма степен ни помага за всички менюта и програми, които правим, включително и кетърингите. Всички хора, които знаят за Mongos водят свои приятели и се наслаждават на Mongos купите. Основата на тези купи винаги е някакъв протеин, било то месо, риба или веган предложения, като тофу, в комбинация със зеленчуци и въглехидрати. Призовавам всеки един, които не е пробвал да дойде да пробва. Нещо неповторимо е.

Сигурно ще обърнем по-голямо внимание на Mongos купите в някое от следващите интервюта. На мен започнаха да ми текат лигите вече след това описание. Сигурна съм, защото аз си говорих с една приятелка, че за храна се говори само с дегустация. Описанието на храна не са много препоръчителни.

Знам че имате детски кът и приветствате хора са деца да идват. От самото начало ли имате детски кът и как решихте да го направите? Както споменах преди малко, има доста клиенти, които си водят децата да се хранят при нас и за мен това е изключително голямо признание, защото знаем, че човек на себе си може да не даде най-доброто, но на децата си винаги дава най-доброто. Така че за мен това е висока оценка и с оглед на това, че клиентите сами се ориентираха да си хранят децата при нас и ние решихме да направим едно приспособление, което е подходящо за деца до към 4 години. Но тъй като виждаме, че има интерес към това нещо планираме да го развием още малко през септември и да стане и покрито, за да може и зимата да идват клиенти с деца, така че това е една ниша, която предстои да развием и сме го планирали.

Какво е твоето послание за нашата аудитория. Храната е в основата на начина ни на живот, тъй като това което приемаме това ставаме и това ни изгражда. Внимавайте какво хапвате и за да е вкусна храната тя трябва да е споделена, така че внимавайте и с кого хапвате. Това е моето послание.

Топло и приятно послание. Благодарим много и до скоро.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page