top of page

Най-добрата инвестиция през призмата на здравето

Съвременният свят крие много заплахи за човешкото здраве - стрес, екологични проблеми, нездравословна храна или диета. Всичко това създава условия за разпространение и развитие на различни заболявания,намалена трудоспособност,намалена концентрация и производителност,забавено възстановяване,не напълно оздравяване и хронифициране на различни болести!!!

Защо са важни профилактичните изследвания?

Профилактичните изследвания имат изключително голямо значение за поддържане на здравето и диагностициране на заболявания в ранен стадий.


Въз основа на получените резултати от изследванията, лекарят ще определи необходимостта от допълнителни изследвания или задълбочени превантивни консултации.

Благодарение на редовните профилактични прегледи може да се назначи навременно и ефективно лечение на дадено заболяване.


За да се избегне развитието на различни заболявания в организма, е задължително да посетите клиника, в която да се подлагате на ежегодни профилактични медицински прегледи. Те не изискват много енергия и време от човек, а са изключително важни.


Профилактични изследвания при ендокринолог и кардиологични изследвания можете да си направите в Медицински център "Орто Пункт". Клиниката на д-р Камен Каменов разполага с отлично оборудвана лаборатория с професионална модерна апаратура. Прегледите извършват специалисти с над 20-годишен опит в областта.

В МЦ "Орто Пункт" се извършват редица изследвания на щитовидната жлеза: T4, T3,PTH, TSH, TAT,MAT,Vit.D,Vit.B12,HbA1C,Insulin,C-Peptid и редица други. Кардиологичните изследвания включват: пълна кръвна картина, липиден профил (изследване на триглицериди и холестерол), изследване на кръвна захар, кардиологичен преглед с ЕКГ,Холтер-ЕКГ,Холтер-АН,Велотест.


Прочетете още: Защо е важна профилактиката на сърцето?


Кардиологични изследвания


Профилактичните кардиологични изследвания са необходими, за да се сведе до минимум риска от развитие на хипертония, исхемична болест на сърцето, атеросклероза и съответно изключително опасни усложнения на тези заболявания като инфаркт на миокарда и остро нарушение на мозъчното кръвообращение (инсулт).


Какви са рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдови болести?


 • Високо кръвно налягане (над 140/90 mm Hg);

 • Повишен холестерол в кръвта (горна граница на нормата 5,0 mmol/l);

 • Повишена кръвна захар на гладно (нормална кръвна захар от 3,3 до 5,5 mmol/l);

 • Тютюнопушене;

 • Заседнал начин на живот;

 • Злоупотреба с алкохол;

 • Наднормено тегло. Коремното затлъстяване се отразява негативно на здравето. То може да се определи от обиколката на талията. При мъжете тя не трябва да надвишава 102 см, а при жените - 88 см;

 • Прекомерен прием на мазни и солени храни. Необходимо е да се намали консумацията на животински мазнини до минимум (свинска мас, масло, заквасена сметана, колбаси) и да се ограничи консумацията на сол до 3-5 g на ден (1 чаена лъжичка).

По отношение на предотвратяването на сърдечно-съдови проблеми е особено необходимо да се подчертае необходимостта от контрол на нивото на кръвното налягане. Високото кръвно налягане увеличава риска от инсулт и миокарден инфаркт няколко пъти. Оптималното кръвно налягане е 120/80 mm Hg.


Видове кардиологични изследвания

Електрокардиография

Електрокардиографията (ЕКГ) е метод за изследване и регистриране на електрическата активност на сърцето.

Резултатът от електрокардиографията е електрокардиограмата - графично представяне на разликата в електрическите потенциали, произтичащи от работата на сърцето и проектирани върху повърхността на тялото.

ЕКГ е най-простото и същевременно изключително информативно кардиологично изследване. ЕКГ представлява запис на лента (или монитор) на електрическата активност на сърцето.

По време на електрокардиографията пациентът лежи по гръб. На ръцете, краката и гърдите му на определени места се нанася гел и се поставят електроди.

ЕКГ позволява диагностицирането на различни видове сърдечни патологии:

 • определяне на ритъма на сърцето (синусов, нодален и др.);

 • определяне на честотата на сърдечните съкращения;

 • откриване на интракардиални нарушения на проводимостта - синоатриална блокада, атриовентрикуларна блокада и др.;

 • идентифициране на ритъмни нарушения - извънредни сърдечни контракции (екстрасистоли), предсърдно мъждене, възлова тахикардия;

 • диагностициране на исхемична болест на сърцето, остро или хронично увреждане на миокарда, белодробна емболия (внезапно запушване на белодробната артерия).

Стрес тест (велоергометрия)

Стрес тестът представлява диагностичен метод, който позволява да се оцени състоянието на сърдечно-съдовата система, причината за нарушаване на ритъма на сърцето или появата на болки в гръдния кош.

Стрес тестът помага да се оценят резултатите от лечението на пациенти със сърдечни и дихателни проблеми.

По време на стрес теста апарат регистрира ЕКГ, измерва се кръвното налягане, следи се общото състояние на пациента и възможните оплаквания, които могат да възникнат, докато трае изследването.

Стрес тестът се извършва на велоергометър. По време на изследването към гръдния кош се прикрепват ЕКГ електроди. Пациентът върти педалите на велоергометъра. Докато трае стрес тестът, натоварването се повишава на всеки 1-2 минути.

Степента на трудност се определя индивидуално за всеки човек. Продължителността на теста зависи от издръжливостта на пациента. Резултатите могат да бъдат получени веднага след приключване на стрес теста.


Холтер-ЕКГ и Холтер-АН

Това са най-информативните и качествени изследвания в областта на кардиологията,защото те се извършват на фона на едно нормално денонощие на пациента и така разбираме какво се случва в неговото ежедневие.По този начин се регистрират изменения в начална фаза.Другата особено ценна информация получаваме от тях за всички събития случили се по време на сън,защото знаем че най-често настъпват промени в зоната 4-6ч.


Изследвания при ендокринолог

Ендокринологията е наука за структурата и функцията на жлезите с вътрешна секреция, хормоните, които те произвеждат, начините за тяхното образуване и действие върху човешкия организъм.

Към ендокринните жлези се отнасят:

 • щитовидна жлеза;

 • паращитовидна жлеза;

 • панкреас (задстомашна жлеза);

 • надбъбречна жлеза;

 • тестиси при мъжете;

 • яйчници при жените;

 • хипофиза;

 • хипоталамус.

Нарушената функция на хормоните в тялото може да бъде предизвикана от следните причини:

 • Намалено производство на хормони вследствие на инфекции, инфаркти, автоимунни процеси, тумори, наследствени заболявания;

 • Прекомерно производство на хормони от самата жлеза;

 • Синтез на анормални хормони от ендокринните жлези при вродени генетични аномалии;

 • Резистентност (имунитет) към хормони, т.е. тъканите не реагират адекватно на нормален или прекомерен прием на хормони т.нар.метаболитен синдром! Това може да се дължи на генетични аномалии, дефекти в тъканните рецептори, поява на антитела срещу хормоните.

Правилното лечение на щитовидната жлеза изисква навременното диагностициране на заболяването, което да бъде открито във възможно най-ранен стадий. Поради тази причина профилактичните изследвания при добър ендокринолог са от изключителна важност.

Ендокринологичните проблеми и в частност метаболитния синдром изискват и коренна промяна в хранителните навици и недостиг на различни витамини,които са довели до съответната болест или нарушение.За тази цел можем да ви изготвим и индивидуален хранителен режим в съчетание на различни хранителни добавки,а можем да Ви включим и към специалната програма в клуб Попитай.Тя се занимава с постигането на трайни резултати.

Свържете се с МЦ "Орто Пункт"

Профилактичните прегледи на състоянието на сърцето и щитовидната жлеза могат да имат животоспасяващо значение. В никакъв случай не трябва да се прави компромис с отлагането им.

Добрата грижа за сърцето и ендокринните жлези изисква медицински прегледи поне два пъти годишно. За да ги направите, можете да се свържете с д-р Камен Каменов, добър кардиолог и ендокринолог с много професионални успехи по специалността.

Запишете си час за профилактични изследвания при ендокринолог или кардиологични изследвания в МЦ "Орто Пункт". Това можете да направите по телефона или чрез клик върху "изпрати запитване" в контактната страница на уебсайта на МЦ "Орто Пункт" на www.drkamenov.com

Профилактичните прегледи са важни за здравето – не ги отлагайте, а ги направете още сега!
Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.


Подобни публикации

Виж всички

Commenti


bottom of page