Нека да поговорим за промяната

Случвало ли ви се е да се вълнувате да направите промяна в живота си ... само за да се почувствате напълно забити от нечия реакция на така желаната ви промяна?

Или някога да сте се сблъсквали с изключително трудна промяна ... която да се влоши от реакцията на някой друг?

Хората около нас - приятели, семейство, колеги - не винаги са толкова подкрепящи, колкото бихме искали, особено във времена на промяна. Може да ви предложат много съвети - знаете, че имат добри намерения, но все пак ви влудяват. Те могат да бъдат много негативни по отношение на промяната, като ви казват, че никога няма да се получи - и това често е последното нещо, от което имате нужда.

Няма едно универсално решение за това: не можете да накарате хората около вас да реагират на вашите новини по начина, по който искате. Можете обаче да се подсигурите, че сте емоционално подготвени за потенциално не толкова приятна реакция ... и можете да контролирате начина, по който предоставяте новините.


Когато промяната отнема време

Ако се впуснете в промяна, която неминуемо ще отнеме известно време, може да искате първо да помислите на кого да споделите, когато още е рано.

Например, ако започвате нова диета, може да предпочетете да не казвате на всички свои приятели, семейство и колеги - тъй като може да получите безполезни коментари. (Всичко от сорта на „О, не е нужно да се лишаваш!“ До „Докато не видя, не вярвам!“)

Разбира се, някои хора смятат, че социалната подкрепа помага - но може би първо искате да придобиете увереност, като изчакате, докато от диетата ви има видим резултат, преди да се доверите на някой отвъд близки приятели и семейство.

Същото се отнася и за други отнемащи време промени, особено тези, които може да не са напълно под ваш контрол. Ако вие и вашият партньор се опитвате например да имате бебе, може изобщо да не искате да казвате на никого - по този начин няма да имате постоянни питания „Има ли хубави новини?“

Запомнете: Вие контролирате кога ще решите да говорите за промяната. Опитайте се да изберете подходящо време, за да кажете на хората, може би след като се почувствате уверени и силни.

Когато промяната може да предизвика неодобрение

Понякога просто знаете, че определени роднини, приятели или колеги ще се опитат да ви разубедят - или да ви кажат, че сте глупави.

Някои промени в начина на живот могат да провокират силни реакции. Може би се развеждате и смятате, че някои от вашите роднини ще се ядосат или разстроят. Може би напускате работата си, за да станете предприемачи и подозирате, че приятелите ви няма да разберат.

Обикновено зависи от вас дали да кажете на хората за конкретна промяна или не, но има някои обстоятелства, при които всъщност нямате избор. Ако се разведете, например, вашето семейство и близък кръг ще знаят за това рано или късно.

Нещо, което обаче ще разберете е, че хората не винаги реагират така, както очаквате! Вашата крива леля може да покаже внезапен изблик на подкрепа. Вашият приятел с мечтаната работа може да си признае, че също мечтае да напусне.

Запомнете: Не можете да живеете живота си, за да угаждате на други хора, така че не бъдете прекалено тревожни от негативните реакции. Може да откриете, че сте прекалили с притесненията в собствената си глава - някои хора ще бъдат по-подкрепящи и окуражаващи, отколкото очаквате.

Когато промяната не е под ваш контрол

Понякога ще бъдете принудени да направите промяна. Може би сте били съкратени по време на кризата или сте открили, че имате здравословен проблем. Може да се почувствате тревожни, ядосани, разстроени ... но и може и да се опитвате да се съсредоточите върху позитивните неща от ситуацията.

Споделянето с хора в някои случаи може да ви накара да се почувствате по-зле от промяната. Може би сте решили да извлечете най-доброто от загубата на работа, например, най-накрая да преследвате мечтите си ... и все пак близките ви може да говорят сякаш това е краят на света.

Помислете предварително как искате да представите промяната. Ако започнете с „Трябва да ти кажа нещо…“ със сигурност предразполагате към негативна новина. Може би искате да започнете с факти - „Нямам работа“ - и след това да добавите нещо положително, като „Въпреки че, няма да харчим особено много, и без това исках да стартирам нещо ново. "

Запомнете: Когато сте позитивни, дори и в трудни обстоятелства, вие давате знак на другите хора да реагират по същия начин. Ако се притеснявате да не се разстроите или да се ядосате, когато говорите за трудна промяна, помислете дали да кажете на хората писмено или да помолите общ приятел да предаде новините.

Възприемане на промяната ... Това е болезнена тема за някои, а за други вълнуваща. Никой не обича да говори за това от страх как хората ще реагират. Когато става въпрос за промяна, има два начина хората да са склонни да реагират. За някои това е ново и вълнуващо. Създава мотивация. Но за други е страшно, неизвестно е и може да бъде център на тяхното безсилие и отчаяние.

Но възможно ли е отхвърлянето на промяна да ви попречи да станете още по-добри? Възможно ли е да ви предпази от по-голяма ефективност? Може ли да ви попречи да постигнете целите си?

Джордж Бърнард Шоу казва: „Прогресът е невъзможен без промяна и онези, които не могат да променят мнението си, не могат да променят нищо.“ Промяната може лесно да бъде определена като „преобразуване в нещо друго“. Това може да бъде нова процедура, нова структура на отчитане, нов софтуер или система или дори промяна в персонала. И да, страшно е. Но в крайна сметка промяната прави нещата по-добри. Вероятно нещата се променят отново и отново, само за да стигнат до мястото, където са днес и където принадлежат. А с новите технологии и новите поколения, влизащи в сила, те ще продължат да се променят.

Но не е необходимо да е трудно.

„Нашите умове жадуват новост и растеж и ако не започнете да възприемате промяната, напредъкът никога няма да бъде възможен.“

Затова следващия път, когато мозъкът ви каже нещо, е различно, опитайте се да го погледнете от друга гледна точка. Може би не е нужно да спирате. Може би можете да продължите с повишено внимание. Нашите умове жадуват новост и растеж и ако не започнете да възприемате промяната, напредъкът никога няма да бъде възможен.

Промяната не е просто естествена, тя е наложителна. Не може да очакваме нещо, което е работило преди 50 години да работи и занапред. А промяната се прави от нас. През призмата на еволюцията.

ПОПУЛЯРНО СРЕД АБОНАТИТЕ