Не можете да помогнете на бедните, когато сте един от тях.


Има много разлики между бедните и богатите хора. В най-общия случай те са в начина на мислене и в съзнателното управление на финансите. Ето и някои от основните различия:


Бедните харчат всичко, което печелят, а богатите влагат спечеленото.

Сред голяма част от населението се наблюдава тенденция в желанието за бързо и лесно забогатяване. Вече има редица професионални, финансови консултанти, даващи съвети как моментално да увеличим доходите си. Това действа примамливо за обикновения и не дотам заможен човек, който няма търпение да натрупа богатство и всичко да стане като на магия. Това е една от най-видните разлики в начина на мислене. Богатите хора са наясно, че всичко изисква време, усилия и съзнателно насочване на енергия в посоката, която са избрали, с цел увеличаване на доходите. За тях е важна максимата за това колко пари ще печелят периодично във времето, а не каква сума ще имат в даден момент. Затова много от богатите използват метода на инвестиране, с който да задействат колелото, осигуряващо им постоянен поток от приходи.

За разлика от тях, бедният човек насочва своите усилия в това да изкара една определена сума на месец, разпределена до стотинка за битови и други нужди, докато дойде другия месец. С други думи богатите влагат в това, което ще им осигури още доход, а бедните в това, което ще им донесе разход.


Богатият никога няма излишни пари, бедния – има.

Това произхожда от знанието как точно и за какво да се разпределят средствата. Богатите харчат разумно и предпазливо. Не дават пари за излишни продукти и забавления. Тук много от нас ще си кажем, че това поведение граничи със скъперничество, подобно на героя от едноименната анимация Чичо Скрудж, който цял живот трупа състояния и не иска да харчи за нищо. Нека сложим границата, и тя е, че богатите всъщност харчат, като основно влагат средства в образование за усъвършенстване и както вече споменахме, в инвестиции.

От своя страна бедните винаги имат излишни пари. Ежедневно правят необмислени и не чак дотам необходими покупки, а също са и по-щедри по отношение на бакшишите. Такива хора непрекъснато мислят и говорят за пари, но трудно могат да контролират разходите си.

Ако сте гледали достатъчно високооборотни филми, то със сигурност сте обръщали внимание на интериора в имотите на богаташите. Те изглеждат просторни, подредени, без излишни мебели или сувенири по стелажите. Единственото, което се откроява при всички от тях, са библиотеките с книги. И това си има своята символика относно стремежа да продължават да се образоват и да трупат знания за поддържане на интелектуалното и материалното си богатство. А сега нека се пренесем в дома на бедния човек. Всичко там изглежда претрупано с вещи, техника, мебели и какво ли още не. Някои от нещата, дори не се използват с години, но бедният не би ги изхвърлил, знаейки колко труд е положил, за да си позволи да ги купи.


Разлика в умствената нагласа

През последните години все повече се дава гласност на идеята, че каквито мисли имаш, такава реалност създаваш. Начинът, по който мислим ни кара да предприемаме съответните действия и да правим своите избори.


В тази връзка Робърт Кйиосаки пише в своята книга ‘’Богат татко, беден татко’’, че ако не сте планирали как да станете богати, то вие планирате да сте бедни. Поведението на бедните хора е това на жертва и предимно се хвърлят обвинения върху външни фактори за собствената обезпеченост. В повечето случай, държавата и системата са срещу тях, все не получават достатъчно за положения труд и т.н. Тези мисли, дори и подсъзнателно, затвърждават позицията на бедния, докато богатия в това време търси решения. Най-аналогичният пример, който може да се свърже с тази закономерност е за хората, настанени в психиатрични клиники. Тяхното поведение сякаш само затвърждава диагнозата им и ако дори едно от тези лица би могло да помогне на друго в същото състояние, то съответните отделения биха били празни. Затова и колкото по-подобни са начинът на мислене, нагласите и поведението на бедните, толкова по-малка е вероятността те да си помогнат един на друг.


ПОПУЛЯРНО СРЕД АБОНАТИТЕ

БЪЛГАРСКИ ПРЕДПРИЕМАЧ ПРЕПОРЪЧВА:

bql fon.png
resource (46).png
Smartmoney-Logo-New.png (1).webp

Получавай новини от списание "Български Предприемач"

©2020 by Списание "Български предприемач"