top of page

От Русе до Дубай. Как се разбиват ограниченията в бизнеса?

Имаме възможността отново да разговаряме с българския дизайнер Пламена Вияреал, веднага след ревюто, което проведе на сцената в Дубай. Вижте, какво сподели тя с нас:

От Русе до Дубай, как е възможно?

Здравейте, отново! Възможността да отида в Дубай и да покажа моята работа там дойде на първо място от дизайнера Иван Донев, който вече няколко години покоряваше модния подиум на това събитие. Тъй като той е човек, който винаги е подкрепял младите таланти, тази година се беше споразумял с организаторите на VIE Fashion Week Dubai да доведе студенти от България, за да участват на таз годишното им събитие. Беше се свързал с моят доцент от ВСУ доц. Капка Манасиева за подбор на студенти и тя съответно ме потърси с предложението. За мен беше огромна чест и възможност да се явя на събитие от такъв ранг, така че изобщо не се и замислих.

Чухме се с Иван, той ми обясни детайлно за всичко свързано със събитието, участието, даде ми много ценни съвети, за което му благодаря безкрайно много. Още с първия ни разговор си паснахме страшно много. Освен, че е уникален творец, той е и невероятен човек. Изключително съм щастлива, че съдбата ме срещна с него. След като се запозна с моята работа и я хареса, ме свърза с организаторите на събитието, от които трябваше също да получа одобрение, да подпиша договор и всякаква последваща информация свързана с участието ми.

Абсолютно всичко беше на изключително високо ниво там. Невероятно топло отношение, както от организаторите, така и от всички, които взеха участие в това събитие. Уникална емоция, много положителна енергия имаше зад кулисите, всички от организаторите до дизайнери, модели, гримьори, фризьори и т.н. се подкрепяхме, помагахме и се радвахме взаимно на успехите си. За тези три дни ние станахме като едно семейство. Страшно много контакти и приятелства създадохме при престоя си там. Завърнахме се изключително заредени и вдъхновени.


Кое вдъхнови новата колекция?

Идеята за последната ми колекция дойде от чисто практична гледна точка. Осени ме още миналото лято при едно от семейните ни посещения в Испания. Дъщеря ми Мая беше на около година и след плажа ни ,който завършва в късния следобед на път за вкъщи тя редовно заспиваше в колата, така че на мен ми се налагаше да я местя в количката и да я разхождам из града за около час, докато тя си вземе следобедна дрямка. И тъй като непосредствено след плаж бях мокра с полепнали по мен дрехи, а и се свечеряваше ми се искаше да съм обвита в мека хавлия, да ми е сухо и приятно. Така ме връхлетя идеята да създам облекло, изцяло изработено от хавлиен плат, което да е с модерен и интересен дизайн, за да има възможност веднага след плажа или басейна, да се отдадем на дълга разходка в града или да седнем на някой бар или ресторант. Важното е да се чувстваме комфортно, удобно, да сме подсушени и едновременно с това модерни и стилни.

Мисля, че успях да го постигна. В Дубай колекцията предизвика фурор, много се хареса. Интересното беше, че се хареса от много мъже, които искаха на място да си закупят някои от моделите. Така че непосредствено преди ревюто се наложи да сменя цялостната си концепция, която бях замислила за представянето си на сцената и освен, че показах хавлиените си модели на сцена, ги облякохме и на мъже. Така, че вече мога да се похваля с Унисекс модели, които смятам да развивам и за напред. Освен това успях да покажа на гостите на събитието, както се изрази водещия за моето представяне- "три степенно меню", което включваше- небрежно и удобно облекло за сутрешния плаж, след това брънч с приятели с интересно, модерно и стилно ежедневно облекло и завършване на деня с вечеря и парти визия. Така, че останаха много впечатлени от моето представяне и дори получих много поздравления и коментари, че за първи път имат подобно представяне на тяхната сцена.


Има ли разлика между модните тенденции в Дубай и в България?

Имайки в предвид, че националните граници в модата са доста размити, говорим за интернационални брандове и глобална мода, а освен това Дубай е страна с малка история зад гърба си и много малък процент местно население, всички други са хора от цял свят, което го прави изключително цветен и космополитен. Въпреки това географския фактор си оказва влияние и се усеща ориенталската нотка в модата. За сметка на това пък тук в България все още не можем да избягаме от поп- фолк "културата", която има доста последователи и привърженици. Така, че да, въпреки глобалната мода, има известна разлика в модните тенденции в Дубай и у нас.


Кой е перфектния летен тоалет?

Всичко зависи от стила на човека, ежедневието му и повода, но за мен лично това е дълга, шифонена рокля, с флорални мотиви и много воали, което я прави подходяща за всякакво ежедневие и различни поводи.


Какво следва, Париж, Милано, Ню Йорк...?

Сега следва така дълго чаканата семейна ваканция в Испания за презареждане на батериите:) Иначе имаме покана за едно събитие в Дубай от същите организатори през Октомври, през Ноември от организаторите на Интернационалната седмица на модата в Дубай. Те организират такива събития и в Париж, Милано, Лондон, Ню Йорк и Дубай. Имаме покани за всички техни събития в тези градове. За сега нямаме точен план, къде ще бъде следващото ни участие, но мисля, че може би ще бъде вече през следващата година, а през това време започвам да работя върху следващата си колекция, за да има какво ново да показвам по тези събития. В главата си имам много нови проекти, които са доста различни, от това, което съм правила до момента и които чакат да бъдат осъществени.


Какво е чувството да си дизайнер от световна класа?

Имам още доста път да извървя, за да съм дизайнер от световна класа. Искрено се надявам след време да мога да се нарека така, но в момента съм доста далеч от това определение. Това обаче в никакъв случай не означава, че това, което влагам като работа, чувства, емоция, талант в моите модели са доста по- различни от това, което предлагат някои от световните дизайнери. Просто в момента съм на съвсем друг етап от работата си, за да мога да се сравнявам с тези дизайнери. С постоянство, работа, креативност и страст обаче може и някой ден да ви разкажа какво е чувството да си дизайнер от световна класа :). Това, което мога да кажа е, че моделите ми се възприемат доста добре, харесват се, което е първата голяма стъпка напред, сега трябва много промотиране и разпознаване на марката, което е задача, за която се изисква време и средства. Аз продължавам да творя и да се развивам и се надявам усилията, които полагам да бъдат забелязани.


Как те приеха твоите колеги в Дубай?

Изключително топло, както споменах по-рано, всички бяхме като едно семейство. Нямаше абсолютно никаква завист и конкуренция сред дизайнерите, напротив всички бяха изключително дружелюбни и отворени. Всеки беше дошъл да покаже своята работа и уважаваше и ценеше труда на колегите си.Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

Подобни публикации

Виж всички

Секси през 2022

Comments


bottom of page