top of page

От хоби до успешен български семеен бизнес за пример - истинска история

Настоящата публикация не е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и Дарина Родинова с цел развитие на мисията на фондацията.


Казвам се Дарина Родинова и съм на 47 години. Родена съм в град Варна и винаги съм живяла в едно селце до града, Страшимирово. 2022 ще се навършат 30 години откакто съм омъжена за моя най-добър приятел и партньор, както в живота, така и в работата - Христо. Имаме две прекрасни дъщери Елена и Славена и съм баба на две внучета и това е нашата история:


Повече от 25 години се занимавам с частен бизнес в сферата на земеделието. Вярвам, че работата през годините ме е направила отговорен човек, тъй като винаги е трябвало да разчитаме на собствените си усилия, труд и постоянно да надграждаме себе си, знанията си и да черпим опит. Винаги съм била и продължавам да бъда изцяло отдадена на семейството и работата си. Често съм упреквана за това, защото в един момент, просто нямаш време за себе си, интереси и хобита, но това са нещата, които ме правят щастлива.


Каква е същността на вашата дейност и защо решихте да се занимавате с нея?

Всичко започна от едно колекционерско хоби на мъжа ми. Преди повече от 10 години той преоткри света на лютото и се влюби в него. Започна да колекционира най-различни сортове люти чушки от цял свят, като в един момент у дома имахме над 300 сорта люти чушки. До този момент ние винаги сме се занимавали със земеделие и по-конкретно разсадопроизводство и никога дори не ми е минавало през ум, че бих се занимавала с люто и с производсто на продукти, особено люти. Самата аз не обичах особено люто и новото начинание на мъжа ми не представляваше интерес за мен. Дори нямах желание да знам какво точно отглежда. Той обаче, изключително ентусиазиран и запален по лютите чушки, започна да ми споделя колко полезни са те и колко благоприятно въздействие имат върху нашия организъм.

Така той подбуди интереса ми, също така започна да ми разказва интересни истории затова, как са били създадени едни от най-лютите чушки в света и, колко широко приложение имат в кухнята. Не знам кога точно беше преломният момент, в който тотално се запалих по лютите чушки. Вероятно бе когато - в извинение към съпруга ми Христо, тъй като няколко години по ред той всячески се опитваше да ме накара да харесам поне и малко неговото ново хоби (ние винаги сме били заедно във всичко) - аз реших да му направя сладко от цели люти чушки, като предварително проучих дали има някъде по света точно такова сладко.

Резултатът беше повече от удоволетворяващ за мен и една вечер просто реших да експериментирам и направих вид сладко, което се оказа невероятно. Самата аз се пристрастих към него, Христо също. Много хора, днес го сравняват с мед. Бях удовлетворена от себе си, а знаете, тогава човек се чувства истински щастлив. Така, няколко месеца по-късно, заедно с Христо и моите две дъщери решихме да създадем официално Люта Ферма и бранда ни за люти продукти - HotFarm.

Люта ферма е първата ферма в България, която се занимава с отглеждането на екзотични, люти и супер люти чушки от цял свят, включително и най-лютата чушка в света Carolina Reaper. Фермата ни се намира на 14 км от град Варна. Там, където е нашият дом се намира фермата ни, нашият производствен цех и тази година открихме Дегустационно помещение, в което провеждаме люти турове и хапваме домашно приготвена храна. Зад HotFarm стоят нашите изцяло натурални, чисти гурме продукти с обединяващия елемент - лютото. Цикълът на производство е изцяло затворен - от семенцето до готовия продукт. Произвеждаме люти сосове, люти сладка, разядки, туршии, пюрета, пудри и др. продукти. Реализираме ги в подбрани обекти в страната, както и в наш онлайн магазин. За най-запалените фенове на лютото предлагаме турове и специални дегустации. Всеки, който желае да посети нашата ферма и да види как продуктите ни достигат да неговата трапеза е добре дошъл. Домакинът най-често съм аз, а срещата с нашите клиенти и фенове на този необятен, пъстър, красив, огнен и емоционален свят е винаги вълнение и трепет за мен.

Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли в професията?

Всичко за нас е било предизвикателство. От първата секунда, в която трябваше да се изправим пред това да си построим цех за производство, технология, разработване на автентични рецепти, документация, машини, счетоводство, да създаем марка, лого, етикети, патент, сайт, презентация… Всичко това бе ново и непонятно за нас. Всичко с наши собстени средства, без помоща на субсидии и еврофондове. Както споменах, ние винаги сме се занимавали със земеделие и наистина в началото дори и не предполагахме с какво се захващаме. Наложи се съвсем набързо да изкараме няколко университета. Всяка една стъпка, обаче, сме си извървяли абсолютно сами, с помощта единствено на нас, трудолюбието, което носим и непоклатимата вяра, че всичко е възможно. Особено, когато става въпрос до една простичка мечта. Дори и да звучи тривиално, да оставиш нещо след себе си.

Как се справиха вашите клиенти, партньори и вие с новата КОВИД19 реалност?

Знаете ли, много е важно как гледаш на една ситуация и каква е нагласата ти. Как се адаптираш. Важно е да се адаптираме към обстановката. Може и моят отговор да ви изненада, но аз ще бъда изключително честна с вас и ще се опитам и да не бъда многословна.

Клиентите ни станаха повече. Нашите клиенти “се върнаха на село”, така обичам да го наричам аз и то в най-хубавия смисъл на думата. Тъй като ние сме затворили целия цикъл на прозводство, предлагаме много хоби семена. И точно в първата вълна решихме да създадем един Наръчник в помощ на всеки, които има интерес да си отгледа сам някое екзотично растение. Пуснахме го като подарък за всички наши клиенти, за да можем да предадем нататък знанията, които сме трупали с годините. Тъй като никак не бе лесно да се приспособим към тези топлолюбиви и много капризни растения. Сбихме всичко и се опитахме да сме в помощ на всеки ентусиаст. Хората имаха повече свободно време и бяха по домовете си - чудесна възможност да отгледаш сам. Междувременно пуснахме в партньорство, с едно прекрасно момче, YouTube предаване, което нарекохме Люто - един водещ, популярна личност в открит разговор докато си хапват от люто до екстремно люто. Така успяхме да разширим аудиторията си и да запознаем повече хора с нашата дейност и продукти.

От там партньорите ни също се увеличиха, тъй като повече хора научиха за нас. А ние пък си казахме, че това е една прекрасна възможност да разширим производството си и да създадем едно различно място - нашата Дегустационна, която съчета в себе си духа на селото и модерния и бързо развиващ се свят, в който живеем. Та.. извън негативното, което сполетя всички ни, понякога става въпрос за това как гледаш на нещата. Когато нещо не зависи от теб, приемаш го, даваш своя принос към ситуацията, адаптираш се и продължаваш напред.


Как приемате конкуренцията?

Няма нищо по хубаво от конкуренцията. С голям респект и уважение, радвам се, че я има. Защото само тези, които се занимават с люто истински знаят трудния път и компромисите, които правиш със себе си в името на един нишов продукт и пазар и понякога дори невъзможността да си поемеш дъх от лютивина.

Ще отговоря по този начин. На вас ще ви е интересно ли да отидете на олимпиада и да спечелите, само защото няма друг участник?

Какво планирате в близко бъдеще?

В началото ни беше много трудно да планираме и когато някой ми задаваше този въпрос, често ми беше трудно да отговоря, защото докато утъпчеш една пътека, така че да я вървиш дори и със затворени очи, минава много време. Днес спокойно бих казала, че съм сигурна във всяка една стъпка и вече мога да планирам по спокойно, дори и да скоча в плевел. Планираме да развием фермата до такава степен, че всеки един човек, който желае да се докосне до света на селото, на лютото, на това да си приготвиш сам, да засееш сам, да си произведеш и дори да подготвиш зимнината си, да може да го направи за няколко дни в нашата ферма, Отделно от това работим по разширяване на продуктоватота ни гама и по няколко много интересни колаборации.


Защо семеен бизнес и какви са плюсовете?

В живота трябва да има баланс. Плюсовете са ясни. Аз ще ви кажа за минусите, те са по интересни и са тези, които ни изграждат и ни карат да се усъвершенстваме. Ние винаги сме били и продължаваме да бъдем много сплотено семейство. Но работата ни ни провокира да изпадаме в ситуации, в които не ни се е налагало никога и дори понякога ни е трудно да се справим. От няколко години насам, всички вечери са работни, винаги, когато сме заедно говорим за работа. Често спорим. Често се критикуваме. И изискваме много един от друг. Ако трябва да бъда честна, като майка, съпруга и същевременно една от водещите роли в бизнеса, понякога ми е много трудно, защото балансът в семейния живот и работния процес се пада на мен. Отговорно е, понякога и доста изморително. Това е нещото върху което непрестанно работя и вярвам, че всеки един ден научвам нещо ново и търся правилния път и подход.


Защо в България?

Тук съм родена. Тук е семейството ми. Тук са приятелите ни. Тук са 4-те сезона, които с настъпването си ме вълнуват. Тук е плодородна почвата. Тук е мястото, на което създаваме нови сортове чушки, с които искаме да прославим страната ни. Не бих казала, че съм родолюбец, заради това, какво е било преди - не го омаловажавам, просто обичам да гледам напред. Вярвам в децата ни и потенциала, които носят.


Какво е посланието или съвета ви към читателите на списанието?

Няма значение къде живееш, няма значение къде си завършил, няма значение дали имаш силен гръб зад себе си, няма значение колко пари имаш, няма никакво значение на колко години си. Значение има да вярваш, да мечтаеш, да си го представяш, с чисти намерения да вървиш напред, да даваш всичко от себе си и просто идва момент, в който всичко се случва, понякога даже по-хубаво отколкото си очаквал. И тук ще кажа, че е много, много важно да намериш спътника, който върви в твоето темпо и крачи заедно с теб по пътя на живота.

Както простичко, но много смислено е казал Джон Стайнбег в книгата си “На изток от рая” - “Ти можеш”.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page