top of page

Пасивни къщи: бъдещето на енергоефективното строителство в България

С нарастващите цени на електроенергията, ефективното ѝ използване престава да бъде избор и се превръща в категорична необходимост. Инж. Димитър Иванов, основател на Чех Пласт, е посветил професионалната си кариера на изработването на висококачествена ПВЦ и алуминиева дограма, което поставя основите на пасивните къщи – иконата на енергоспестяването.„От 2007 г. развиваме концепцията на прозорци и врати за пасивно строителство и отбелязваме, че тя предизвиква все по-голям интерес,“ споделя Димитър. Заедно със сертифицирани архитекти и проектанти, той работи по възможностите за изграждане на пасивни жилища на българския пазар, които предлагат минимално енергийно потребление.


„Само 15 кВтч на кв. м. годишно е необходимата енергия за отопление и климатизация на пасивните къщи. Това е значително ниско потребление,“ подчертава инж. Иванов.


Въпреки че първоначалните разходи за строеж могат да надвишат обичайните с до 30%, в дългосрочен план, благодарение на икономиите от енергия, тези инвестиции се оказват изключително разумни. „Това е особено важно при сегашните тенденции на пазара и нарастващото търсене на устойчиви решения“, добавя той.


Пасивната къща преосмисля стандартите за строителство, като всеки елемент - от топлоизолацията до прозорците - е насочен към максимална ефективност. „Интегрирането на високоизолационни прозорци не нарушава комфорта и приветливостта на дома“, заявява Димитър.


Той акцентира върху значението на пасивните къщи за опазване на околната среда, което също е много важно за устойчивото развитие на страната ни. 


Чех Пласт посочва пътя към повишаване на икономическата и жизнената ефективност чрез строителството на пасивни къщи, давайки пример със свой успешен проект в Пловдив.


Иновацията на Димитър Иванов и неговия екип се проявява чрез впечатляващите резултати на тяхната пасивна къща в Пловдив – въпреки своите 250 квадратни метра, къщата е със символичен месечен разход за отопление от едва 105 лева. „Това е конкретен пример за ефективността на пасивното строителство – минимални разходи и значително намаление на въглеродния отпечатък,“ акцентира Димитър. 


Чех Пласт не просто предлагат строителни решения, те популяризират цялостна философия за енергийна ефективност и топлоизолация, представяйки най-добрите практики в отговорното строителство. „Виртуозното владеене на топлоизолационни техники и създаването на интелигентни системи за слънцезащита са това, което ни утвърждава като предпочитан партньор в областта на устойчивите иновации,“ споделя Димитър.


Екологичността надхвърля границата на самата строителна технология, простирайки своето влияние до използваните материали – техният произход и начин на доставка. „Избираме само местно произведени, екологично чисти материали, за да намалим въздействието ни върху околната среда и да създадем домове, които са топли и уютни“, заявява Димитър.


Що се отнася до бъдещето, Чех Пласт не само рекламира своят подход, но и се стреми да запознае обществеността с предимствата на пасивните къщи. Брошури, уъркшопове и лични консултации са част от активния ангажимент за повишаване на осведомеността.


Нашият разговор с Димитър Иванов за списание „Български предприемач“ затвърди вярата ни, че информацията за енергийната ефективност може да насочи много домакинства към едно по-чисто и икономично бъдеще. Пасивните къщи не са просто временна мода, а осъзнат избор за тези, които търсят енергийна независимост и устойчивост.


Ако и вие се интересувате от енергоефективни решения, свържете се с Чех Пласт на chehplast.com за допълнителни въпроси и консултации.


0 коментара

Comments


bottom of page