top of page

Перфектният бизнес план с Галин Димитров

Здравейте! Днес ще говорим за предприемачеството с един човек, който има много натрупан опит в тази сфера. Това е Галин Димитров.


Моля ви да се представите по-разширено.

Аз започнах на 15-годишна възраст. На тези години имах удоволствието да вляза в една такава менторска програма с неформална форма на образование. Обясняваха ни счетоводство, контрол, маркетинг, продажби, производство, как да структурираме продукти, характерните неща за търговските процеси, преговори. Ако не бяха тези хора, аз нямаше да ги имам тези знания сега. Бях в техникум с електроника и разширен английски език, където изобщо не изучавахме такива понятия.

Когато бях на 19, през първата си година като студент, проявявах засилен интерес не към работа на заплата, а към идеята да реализирам някакъв собствен бизнес. Тогава с мои приятели, колеги от университета, започнахме да правим записи на дискове, но парите не стигаха за всички. Тогава започнахме да се занимаваме с компютри – ремонти, преинсталация, инсталация на игри и т.н. След това и с компютри втора употреба, за да може да е по-достъпно за хората.


През 1997 година направихме сериозна компютърна фирма. Вече имаше екип от хора, търговци, сервизна база. И до 1999-та вече имахме две компании. Запознахме се с много хора, започнахме работа с доста партньори в тази сфера. До 2002 година сигурно имахме клиентска база от 20 хиляди души, от които 5000 различни фирми.

Откъде и кога ви дойде идеята за сайтове като Елмаз и Ам-Ам?

Идеите реално не бяха мои. Това бяха хора, които дойдоха с идея при нас или по някакъв начин е достигнала до нас информация за техни проекти. Те срещнаха в мое лице и в това на партньорите ми, екип с финансови възможности, ресурси и технологични знания, с които да можем да ги подкрепим да си реализират проектите.

Беше предизвикателство, защото ние вдигнахме целия проект за един месец на принципа на стартъп. Реално това, което правите вие в момента, със Start Young, аз съм го изживял на живо.

Каква е реалността на предприемачите в България в момента?

Първата една година гладувахме, когато започвахме да правим бизнес и нямаше към кого да се обърнем нито за помощ, нито за съвет. Но това беше ‘96-97-ма година.

Сега това, което правим, Start Young, което правя аз в Източен акселератор, както и програмата BASE, е да спестява тази една година глад.

Ако вие сами започнете да правите нещо, има много предизвикателства, които ще ви затруднят целия процес. Но сега имат нас, а ние сме минали по този път и нямаме нужда някой да повтаря нашите грешки.

Менторът, между другото, е нещо различно от коуча. Менторите са повече хора от занаята. Тоест, аз го работя и отделям време, за да преподавам на други хора това, което правя, ако е възможно, без моите грешки.

Коучът, по принцип, е треньор, но не участва в самия процес, а мотивира, информира, предизвиква и т.н.


Това, което обявихме в началото на тази година е, че Започни млад вече увеличава своето влияние върху проектите, съответно чрез вас ние свързваме нашите организации. От Започни млад се получават близо 50 часа менторство, но след това всеки от тях, който желае, може да получи 3-месечно обучение през вашата програма, в която да създават истински бизнес план, който, евентуално, да могат да представят пред потенциални инвеститори. Разкажете какво е това цялото нещо, защото звучим като гурута.

Програмата BASE е създадена с доста внимание и е с най-голямо приложно и практическо значение за мен от тези, през които съм минал. Достъпна е за всички и безплатна. Създадена е от Америка за България и всичко тук е приложимо. Целта е да се помогне на млади хора с идеи да ги развият, дори да намерят инвеститори. Така че чуждестранно влияние няма. В BASE има хора от много различни сфери, с натрупан голям опит.


Как по-точно създават бизнес планове, защото това не е лесно?

Ще кажа моята система. Съобразно учебника за BASE програмата, ако човек има желание, може да седне и да разпише доста голям процент от нещата, които трябва да се направят. Тоест, самата програма отговаря на един от най-съществените въпроси за предприемачите и младите хора – Откъде да започна и какви са всички фази?


Предприемачът, като такъв, трябва да поработи върху себе си, не само върху бизнеса. Когато навлиза в някакъв бизнес, той трябва да придобие нови умения, знания, да усвои методики. Изисква се предварителна подготовка.


Чрез нас повечето хора могат да придобият представа какво им липсва, за да са успешни в даден сектор или поне да имат представа на какво трябва да наблегнат, за да могат да приложат знанията си.


На второ място са методиките в учебния процес.


На трето място са нетуъркинга с подходящи контакти, партньори и колеги от самата BASE, или Започни млад общността. Нетъуркингът е много важен, защото информирани хора, действащи и мислещи, могат да предложат качествена обратна връзка относно това дали даден проект ще пожъне резултатите, които се очакват от него. Или ако има скрити някакви тесни места, да предупредят още в самото начало, за да могат да бъдат изчистени и изгладени като концепция. По-хубаво е човек да знае истината, отколкото да загуби пари.


Колко са основните точки на един бизнес план и колко са те?

Бизнес планът има административна част, в която се описват реквизитите на една фирма. Това е и първата категория информация.


След това е съществената част, като икономическа информация, финанси, разходи, приходи, бюджетна таблица, прогнозни резултати, ако има, като в бизнес плана е много подробна и изчерпателна информацията.


Друго много съществено за бизнес плана са ключовите експерти, като експертиза, опит, задължения в компанията и т.н.


Като точки имаме организация, взаимоотношения, ако имаме физически магазин или верига магазини, как ще се движи стоката, документооборота и парите. А също и ключови партньори, ако има такива, сключени договори, в това число и предварителни.


На 4-ти февруари започваме. Всички участници в Започни млад, които са били през 2021-ва, могат да се запишат в програмата BASE онлайн. Кажете ни малко повече за това.

Искаме един ден в седмицата (сряда) след работно време за час-два.


Ще публикуваме информация как минава и някаква програма, предварително преустановена, и започваме след първия Start Young за 2022.


Форматът след това е персонализиран, в зависимост от хората, които влизат и предизвикателството, което ще имат всяка седмица. Това е отворен формат за всички участници. Ще се прави вероятно в Zoom.


Ще изнеса информация за всички физически срещи в цяла България и съществуващите програми. Така, ако човек желае да мине на офлайн формата, ще може да получи достъп и информация къде има такива групи.


Отделно от програмата всеки един от участниците ще може да получи достъп до мен, ако има нужда от консултации, съвети и т.н., извън тези формати.


Скоро давах интервю по БНР Пловдив и ми зададоха въпрос за краденето на идея. Много е важно да успокоим всички участници, че това не е формат, който има такава цел. Това е формат, който ще подкрепя предприемаческите идеи и дух, и ще спомага да се развиват бъдещи проекти.

Искам да кажа нещо конкретно по отношение на краденето на идеи. Аз до момента, за всички тези години, не съм видял някой да успее да реализира крадена идея, защото предприемачът, който я е измислил, е вложил душата в тази идея.


Често ме питат защо лекциите на BASE в Zoom не ги записвам. Една от причините е точно тази.


За финал ще ви помоля да направите едно обръщение към читателите на списание „Български предприемач“.

Да вярват в процеса и в себе си. Всяко едно нещо, което започнат да правят, да го правят със 100%-во сърце и душа. Може първите 2-3-5 идеи да не са супер, но самото упражняване на мозъка да реализирате от край до край подобен процес, става навик. Става навик да решавате проблеми качествено и по-бързо. Започнете колкото се може по-млади и по-рано.


Целият разговор можете да гледате тук:0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page