top of page

Победителят на Di Vino за най-добро бяло вино в България

Наградата на DiVino Top 50 за най-добро бяло вино в България за 2023 година е вече факт за Винарска изба Salla Estate. Техният Chardonnay Barrel Aged, реколта 2021, блесна със златни отличия, отразяващи страстта и иновациите в производството на вино. Това признание е не просто знак за качество, а символ на постоянството и майсторството на избата. Днес те ще ни разкажат малко повече за това великолепно вино. 


Кое е виното, което спечели награда на конкурса DiVino Top 50?

Нашето вино Chardonnay Barrel Aged, реколта 2021 бе оценено като най-доброто бяло вино в България за 2023 година на престижния конкурс DiVino Top 50. Отлежалото ни шардоне спечели и още една награда - трето място за най-добро българско бяло вино в класацията на DiVino Top 10. Награждаването се проведе на 24 февруари 2023 под формата на специално събитие – отворена за любителите дегустация на Top 50 Най-добрите български вина, оценени и класирани от дегустационния екип на DiVino. Виното спечели сърцата на журито с красивия си златист цвят, със своя интензивен и комплексен нос с нотки на сандалово дърво, канела, масло и сладка ванилия и сочното, гладко тяло с комплексни дъбови аромати и маслено-пикантен финал.


Какъв е процесът на производство на Chardonnay Barrel Aged?

Chardonnay Barrel Aged е вино, което се произвежда от грозде шардоне, отглеждано в нашите собствени лозя. Процесът на производство се състои от първична ферментация, която се осъществява чрез използване на най-новите технологии, както и без никакъв контакт с кислород по време на целия процес. След това виното отлежава във френски дъбови бъчви за около 8 месеца. Някои от тези бъчви са нови и отдават силен аромат, докато други са вече използвани и влияят по-деликатно.


 vineyard with rows of grapevines, Salla Estate Winery

Какви са предизвикателствата при отглеждането на грозде за това вино?

Шардоне е един от малкото сортове бели вина, които имат потенциал за отлежаване. Също така това вино се произвежда в лимитирани количества, което е едно от изискванията за участие в конкурса Di Vino Top 10. При отлежаването на виното, балансът играе ключова роля в постигането на желания краен резултат. Целта е да се запазят автентичните вкусови качества на виното и същевременно с това да се придаде допълнителна дълбочина и комплексност. Този баланс е от съществено значение, за да съчетаем нюансите на плода с ароматите и текстурата, които дъбът придава. В резултат на този процес, виното придобива своя характерен профил и вкусово богатство, което го прави уникално и вълнуващо за сетивата на почитателите на вино.


An ornate black iron gate with gold accents, Salla Estate Winery

Какви вкусови нюанси могат да усетят ценителите в Chardonnay Barrel Aged?

Бялото сухо вино Chardonnay Barrel Aged е с искрящ и наситен златисто-зелен цвят.

Елегантен, парфюмен нос с нотки на сладки тропически плодове в пудра

захар и ванилия, землисти нотки и подправки.


Какво означава тази награда за Винарска изба Salla Estate?

Малко хора знаят, че „салла” произлиза от думата „салих”, което означава

„чисто, хубаво, добро”. Това е в идеален унисон със замисъла и философията, които са в основата на създаването на избата. Вината от нашата линия Salla Estate се отличават със собствен облик, характер и индивидуалност, различими и разпознаваеми в лимитирани серии. Чрез експериментиране с технологичните практики, ние се стремим да дадем максимална изява на тероара и микроклимата на нашите лозя. Отнасяме се с много любов и внимание към всеки един детайл – от засаждането на лозето, през отглеждането на гроздето до получаване на готовия продукт – виното. Именно заради това тази награда, спечелена в силно конкурентна среда от реномирани изби, за нас е голямо признание. Тя ни дава увереност, че правим нещата правилно и нашето вино, направено с много любов, печели любовта на ценителите. Виното се произвежда в лимитирани серии и само месец след спечелването на наградата, реколтата вече е изчерпана.


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page