top of page

Природни мотиви в интериорен дизайн


Днес ще си говорим за природни мотиви в интериорен дизайн, а наш гост е Александра Карпузова, собственик на интериорна къща The Fever Lab.- Здравейте, Алекс! Много се радваме, че ни гостувате!

- Много ми е приятно и на мен.

- Защо напоследък е толкова нашумяла тенденцията да има природа в интериорен дизайн?

- Една от причините за това да има все повече запитвания относно това какво може да бъде добавено в интериора по отношение на природата, е факта, че хората имат вече все по-забързано ежедневие, те са отдалечават все повече и повече от природното и от естественото, и всъщност, искат по някакъв начин да скъсят тази дистанция.

- А този интерес само в интериорен дизайн по домовете ли се изразява?


- Тенденцията показва, че не е само за жилищните интериори. Имаме доста клиенти, които искат да прибавим нещо зелено или природно, което може дори да е материал или да е нещо естествено, като цвете или зелена стена. Имаме клиенти, които поставят подобни природни мотиви в ресторантите си, в хотелите, дори в училищата, където може да има, и има, такива красиви пана, които облагородяват атмосферата. Различно е усещането, когато се учи в среда, в която е обърнато внимание на грижата към природното.

- Всъщност, в какво се изразява природата в интериорен дизайн - в естествени материали или по-скоро в материали, които ги наподобяват?

- В естествените материали. Да, те са в по-високия ценови клас, но когато искаме усещането да бъде наистина природно и да се свържем с природата, е важно материала да бъде естествен, защото материалите, които наподобяват естествените, малко или много на допир, не само на външен вид, подсказват, че са изкуствени. Подсъзнателно това ни влияе. Всъщност, мозъка разбира, че ние искаме да го излъжем не по някакъв начин, но не винаги като усещане, затова това е най-доброто решение.

- Има ли някаква по-специална грижа за естествения материал?

- Ами естествените материали изискват малко по-различни материали за почистване и грижа, защото по този начин го съхраняваме във времето, за да бъде достатъчно добър и след 10, 15 или 20 години, и да изглежда по същия начин. Затова е много важно как се грижим за него.

- Добре, когато става въпрос за природа в интериорния дизайн, допускате ли, че това го прави да изглежда по-изчистен и по-малко претрупан? Какво е Вашето мнение? И ако не е тайна, разбира се, бихте ли могли да ни покажете различни снимки от Ваши проекти за клиенти и техните имена?

- Ами, когато имаме естествен материал в интериора, той изглежда доста по-изчистен и луксозен, дори модерен, както обичат да казват клиентите, защото ние внасяме свежест вътре.


Това, което виждате в момента, е студио за естетична красота, казва се Diyana Esthetic House и се намира в София. Всъщност, в този случай клиентът ни помоли да направим само рецепцията, или входното пространство, като това, което искаха от нас, е задължително да има някакъв свеж елемент, тъй като цялото помещение е в бял цвят.


Ние внесохме свежестта и природата чрез зелена стена, която е направена от естествени материали и мъхове - в случая жив мъх. Дървеният материал на тавана, който виждате, а също и осветителните тела, наподобяващи, малко или много, на капки, на скала, дори на на кубче лед, допълват това усещане.


Освен това в самото пространство внесохме и материали като метал и мрамор, защото на докосване те влияят много добре на самата кожа, чисто като усещане. Разбира се, разчупимхе дизайна с абстрактни картини, които са принтирани директно на стъкло и с едни много интересни керамични плочи.


Всъщност, получи се много свежо пространство и по пътя на дизайна ние забравихме, че всичко около нас е бяло и внесохме тази природна свежест, която искаха от нас.

Вторият проект, който ще покажа, е на Green Deli Shop.


Това е марка, свързана с "Green Deli Cafe", която отново се намира в София. В магазинчето продават само и единствено натурални, естествени и био продукти, които, между другото, са от български ферми, намиращи се около столицата и в региона, което е страхотно.


Това, което ние направихме, беше да сложим една огромна зелена стена, отново от естествен мъх, която да освежи цялото пространство, тъй като то е доста малко и имаше нужда от нещо цветно, от нещо зелено. Дизайнът е съобразен с магазина, така че да изпъкват продуктите и да може да се подчертават, като по този начин да насочват вниманието на клиента към тях.


Ето, тук можете да видите зелената стена. Върху нея сме сложили едно светещо лого на магазина, което освежа доста самото пространство. Разбира се, отново имаме естествени материали като метал, имаме плочки, които наподобяват бетон на пода и като цяло следваме природните форми и елементи в този дизайн.


Имаме точно три или четири цвята в цялата концепция, като по този начин отново помагаме на клиента да забележи продуктите.Друг проект с природни мотиви, на който ще се спра в този разговор като пример, е Gallery Coffee House в Ловеч. Този проект спечели награда от Годишните награди за интериорен дизайн тази година, взе трето място в категория Bar and dinner.


В този проект няма естествена зелена стена. Той е малко по-бюджетен и всъщност природното беше донесено чрез цветовете и материалите. С него искам да покажа, че е възможно да се доближим до природата и без да добавяме цветя или зелен мъх. Тук има доста дървен материал. Имаме картини, които малко или много наподобяват зеленина и листа.


Това е елемента, който вкарахме, за да може да внесем външното вътре и да го направим в този наситен синьо-зелен цвят.


Ето тук може да се види и колко много дървен материал има. Имаме бетон в осветителните тела, а също и мозайка - това са все естествени материали. Специално в това заведение прозорците са огромни и се отварят лятно време, което пък е още един начин да сближим границата между онова, което е навън и това, което е вътре, за да се почувства клиентът, малко или много, в по-натурална и естествена среда.


- Всъщност, аз съм била в това заведение по някаква огромна случайност. Видяла съм всичко това, но без да разполагам с информацията чий труд е, и усещането ми беше изключително, защото ми беше удобно и уютно. Бях седнала на пейките в ляво, които бяха точно до лампите...

- Много се радвам, че се е получило така. Мога да ви кажа, че винаги, когато съм в Ловеч, не пропускам да отида и в Gallery Coffee House и там винаги е пълно, което е доста показателно и за начина на обслужване на клиенти, и за това, че на клиентите, всъщност, им е приятно да седят в това заведение.

- За финал, като обобщение на показаните снимки, бих могла да кажа, че природния дизайн не е задължително да бъде с естествени растения, а е допустим и по-бюджетен вариант, в който отново да присъстват природните елементи - които да успокояват и ума, да карат човек да се чувства по-добре. Но тук искам да отворя една скоба, тъй като знам, че Вие се грижиш не само за дизайна, а и за изпълнението. Разкажете малко повече за това, защото, доколкото ми е известно, Вашите клиенти идват и всичко е готово.

- Да, така е. Грижим се и за управлението, и изпълнението на всеки един проект, по който работим. Всъщност, когато дойде един клиент при нас, започваме с концепцията или с идейния проект, минаваме през задължителната техническа част: чертежите, 3D визуализациите, за да може клиентът да види какво точно му предлагаме. И това, което е видял на визуализациите, се случва в действителност, когато минем на етап строително-ремонтни дейности и изпълнение на проекта.


За мен е много важно това, което той е одобрил на хартия, или на екран, да се изпълни в действителност и очакванията да не се разминават. Управляваме проектите по възможно най-добрия начин за клиента и за всички хора, които са свързани с изпълнението му, било то доставчици на материали или майстори. Дори ние, като дизайнери, посещаваме обекта в процеса на работа, за да се уверим, че всичко върви по план. Доставките на материалите се правят по точно определен график, за да може да няма изоставане или избързване и неща, които да пречат в процеса на работа.

- В такъв случай вероятно още в началото определяте бюджета на клиента и според него изготвяте след това и дизайна. И така този природен мотив може да бъде вкаран дори в по-малък бюджет, нали така?

- Да, точно така. Клиентът сам определя бюджета. Един от най-важните въпроси, които задаваме, е свързан именно с този въпрос, но не питаме от голо любопитство, а за да знаем какъв дизайн да предложим, какво може да си позволи този клиент, защото интериорния дизайнер знае откъде може да се направи компромис, като материал, както и откъде не бива да се прави такъв.

- Какво друго бихте добавили по темата за природните мотиви?

- По темата бих добавила само един съвет към клиентите - да не се страхуват да използват естествения материал, защото във времето той се оказва много по-устойчив и по функционален. Ще дам прост пример с паркет - това нещо е вечно тъй като клиентът го слага днес и след години може да се изцикли, да се лакира, да изглежда като нов. Така че да не правят компромис с нещата, които се използват най-много.

- Вие се местите в новото си жилище, в което сте използвали и природни мотиви, така че може да споделите какви материали използвате и да посъветвате хората, които са в същата ситуация или на които им предстои такава.


- Материалите, на които лично аз наблегнах, това са дърво, стъкло и естествен камък, защото на мен комбинацията от тях ми носи радост. Разбира се, всеки човек е различен и има различни усещания, но пък тези три материала могат съвсем спокойно да се комбинират в различни варианти и всяко едно помещение, всъщност, да изглежда по-различен начин, въпреки че се използват навсякъде.


Когато се прави дизайн на жилища, разбира се, това важи и за обществените интериори, само че в жилищата е много важно да следваме една цялостна линия. Тоест, да има материали, които се повтарят във всяко едно помещение, защото по този начин самото жилище има линия на дизайн и усещане. В проекта за моето жилище има и естествена стена от мъх, която аз лично мисля да сложа в коридора, защото по принцип коридорите са едни от най-тъмните помещения в жилищата поради липсата на прозорци, и едно такова нещо би освежило целия коридор.

- Чудесно! Благодаря Ви много за това интервю, беше ми изключително интересно. Определено в новия проект, по който работим заедно, ще вкараме и такива неща. Съвсем скоро ще разкажем на аудиторията повече за него, засега ще го запазим в тайна. Само ще издам, разбира се, че ще бъде много красиво, защото го правите Вие!

- За мен е изключително удоволствие, че можем да работим заедно и красотите, които ще видят зрителите съвсем скоро, просто ще са уникални.

- Благодаря Ви още веднъж! Пожелавам Ви прекрасна седмица и до съвсем скоро!

- Много ви благодаря и аз. Слънчева седмица и от мен, и до скоро.0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Commentaires


bottom of page