top of page

С образование към прогрес: Обученията на Мариела Спиридонова - регистриран одитор, Дипломиран експерт-счетоводител

Във времена на икономическа несигурност и променливи пазарни условия, правилното управление на финансите може да определи бъдещето на всяко предприятие. В новия брой на "Български предприемач" разглеждаме важността на качествените обучения в областта на счетоводството и финансовото управление. Разкриваме как тези обучения помагат на различни групи професионалисти - от начинаещи счетоводители до опитни финансови директори и бизнес собственици - да разширят знанията си и да подобрят своите умения за ефективно управление на финансите. Статията подчертава специфичните нужди на участниците и как обученията се адаптират към тях, предоставяйки им възможност да вземат информирани и стратегически решения, които са жизненоважни за стабилността и растежа на техните предприятия. Не пропускайте да разберете повече за предстоящите семинари, които могат да преобразят вашите бизнес практики и да предоставят нови перспективи за развитието на вашата фирма.Към кого са насочени обученията, които предлагате?

Обученията ни са насочени към две основни групи:

·         специалисти в процес на обучение или със завършено счетоводно образование, счетоводители, главни счетоводители и финансови директори. За тях обученията са по-детайлни и наситени с терминология, като теорията е поднесена в дълбочина и с много примери от близо 30-годишната ни практика.

·         бизнес собственици и управители на предприятия, които целят да придобият основни знания и умения да използват информацията, създадена от счетоводството и да могат да вземат по-осъзнати и ефективни управленски и бизнес решения.

Често срещан проблем в бизнеса е неправилното ценообразуване. Хората се информират от обучения и статии в интернет и прилагат на пръв поглед интересни схеми. Но без да сравняват очакваната заложена пазарна цена с действителната себестойност, генерирана по правилен начин в счетоводството, доста фирми не успяват да просъществуват дълго. Фирмите фалират не защото пазарната ниша се е запълнила, а защото се управляват на сляпо, без да използват услугите на подходящите специалисти.


Понякога счетоводството се води на ниски цени, които не отразяват реалната себестойност на услугата. Тази лоша практика и схващането, че счетоводството е само за данъчни цели, води до грешния извод на бизнес собственици, че „счетоводството ги е фалирало“. Всъщност ги е фалирала тяхната неправилна преценка за счетоводителя, на когото са се доверили или желанието да спестят от услуга, която е жизненоважна за техния бизнес.

В България има много отговорни хора, които искат да правят бизнес по правилен начин, но често взимат грешни управленски решения, защото не разбират и не използват качествена счетоводна информация. Обученията ни са насочени към тях, за да стават все по-добри професионалисти и да бъдат отговорни към себе си, своите контрагенти и държавните институции.

 

Коя тематика се радва на особено голям интерес?

·         Промени и актуална практика по данъчните закони;

·         Важни аспекти в ценообразуването, които често се подценяват на практика;

·         Счетоводство и анализ за собственици и управители на бизнес.

 

Има ли връзка между обученията, които предлагате и актуалните промени в законодателството?

Обученията ни са адаптирани към актуалните промени и текстове на данъчните закони към момента на провеждането им.

 

Как адаптирате обученията към нуждите на различните бизнес сектори?

При подготовката на обученията ние следим бизнес областите на участниците и адаптираме към тях практическите примери и акцентите на обучението, с цел да им бъдат максимално полезни и разбираеми. Счетоводството на практика е международен език на бизнеса, така че правилата на събиране и обработване на счетоводната информация по целия свят са идентични.


Планирате ли въвеждането на нови теми в програмата си?

Постоянно следим състоянието на бизнесите на нашите клиенти, промените в данъчното законодателство и ежедневно комуникираме с НАП. Когато забележим тема, която се възприема по-трудно в бизнес практиката, веднага се стараем да подготвим подходящо обучение, с което да сме полезни. Превенцията е най-добрата защита и спестява много време и пари на бизнеса.


Как измервате успеха на проведените обучения?

По време и след всяко обучение се стремим да получим обратна връзка и да подобрим материалите, примерите или подхода на представяне на информацията. Много от нашите клиенти сами ни търсят, когато има промени в практиката или проблеми. По този начин ни дават теми и идеи за нови обучения.


Какви Предстоящи обучения провеждате?

На 18 април 2024 г. предстои обучение „Данъци и вино“ на тема: Промени в данъчните закони и актуална данъчна практика през 2024 година. Решихме да разчупим статуквото, да излезем от офисите, да обсъдим проблемите и да обменим опит на живо. Накрая ще имаме възможност да дегустираме три топ европейски вина:

·         I Frati Lugana DOC;

·         Roseblood d’ Estoublon;

·         Finca San Martin Crianza Rioja.

Тези, които разбират счетоводството знаят, че добрите счетоводни и данъчни решения са въпрос не само на опит, но и на въображение и креативно мислене, на правилен подход към клиентите. Каня всички колеги счетоводители да си позволим един ден безвремие, в който ще открием интересни решения, с които да помогнем на бизнеса в България да бъде по-печеливш, осъзнат и спокоен.

През месец май ще има двучасово онлайн обучение за бизнес собственици и управители на фирми на тема: „Важни аспекти в ценообразуването, които често се подценяват на практика“.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page