top of page

Теория на ограниченията през погледа на един бизнес консултант

Разкажете ни, кой е Валентин Борисов? От кога се занимавате с вашата дейност?

Кой съм аз? Труден въпрос. Дали мислите и емоциите, които непрекъснато се променят, или тялото, което също се променя и в което няма нито една от клетките с които съм се родил? Какво е това, което гледа през очите, слуша през ушите и преживява всичко, което ни се случва?

Роден съм в Русе, семеен с две момчета – близнаци на 17 години. Управлявам Прогресив Флоу България, консултантска компания, част от групата Прогресив Флоу с централен офис в Израел. Основа на работата ни е Теория на ограниченията(ТОС) – управленски метод, разработен преди повече от 40 години от Израелският физик Др. Ели Голдрат. Според ТОС резултатите на всяка организация зависят от много малко елементи – системните ограничения. Намирането и подходящото управление на ограниченията води до значително подобряване на резултатите, стабилността и хармонията на организацията. В България работим от 2015 г., започнах да изучавам ТОС през 2010.


Защо в България, изглежда бихте могли да изберете която и да е държава за развитие?

Вероятно защото тук съм роден. Не е имало причина да съм някъде другаде. А и светът стана едно. В България има много възможности.


Разкажете нещо интересно, свързано с професията ви?

През ноември 2010 участвах в обучение в Израел „Теория на ограниченията за непрекъснато успяващи компании“ и имах възможността да се срещна с автора на този метод –др. Ели Голдрат.

През първия ден на обучението, докато все още осмислях идеята, че всяка система има само едно главно ограничение, др. Голдрат дойде и ни разказа за новите неща по които работи.

Един от въпросите, който му зададох беше „Какво според вас е ограничението на света?

Отговорът на Ели беше интересен и вдъхновяващ: „Хората са добри. Докато има хора като Ганди и Мандела, които винаги действат от тази позиция, вероятно ще оцелеем като вид“, след това Ели каза: „Представете си съвършен егоист, някой който иска да бъде щастлив, но не се интересува от хората около него. Този егоист е дошъл при нас и се е научил да мисли. Скоро такъв човек ще открие, че ако иска да бъде щастлив – трябва да прави нещо за другите. И ако наистина влезе в дълбочина, ще открие, че може да бъде абсолютно щастлив, когато прави всичко за другите. Така съвършен егоист, който може да мисли, се превръща в съвършен алтруист.“ И след това Ели завърши: „За съжаление образователната система учи точно на обратното.“


Как се справиха вашите клиенти с КОВИД19?

Кризите са неизбежни. Често компаниите, които прилагат Теория на ограниченията са имунизирани срещу кризи. Като цяло клиентите ни в България и по света се справят добре със ситуацията.


Как приемате прекалената конкуренция?

В днешно време е много модерно всеки да е бизнес гуру и да предоставя безценни бизнес съвети без дори да има опит или квалификация.

Не знам какво да отговоря. Възприемам другите консултантски компании и колегите работещи в тях по-скоро като възможни партньори, не като конкуренти.

Даването на съвети без да си квалифициран и без да имаш опит е рецепта за интересна обратна връзка от света и интересни преживявания.


Какво планирате за следващата година?

Освен Теория на ограниченията, добавям два нови метода с които можем да създаваме по-добри условия за успех на организациите с които работим.

  • Метод за иновации. Създаден е през 2000-2005 година. Използва се от 2006 година в компании като Airbus, Metro Group, Ford, Raytheon, Estée Lauder …. В някои от тези компании се ползва от десетки хиляди хора, води до създаване на нови решения за кратко време и в някои случаи до финансов ефект от няколко милиарда евро.

  • Система за лидерство „Екстремна отговорност“. Морските тюлени са едни от най-добрите екипи в света. Два са ключовите фактори за това. Процес на подбор и лидерската система. Двама бивши тюлени Джоко Уилинк и Лейф Бабин създадоха компания за лидерско консултиране: Ешелон Фронт. Две от книгите в които е описана лидерската система са преведени на български език.

Какъв съвет ще дадете на нашите читатели?

Да се научим да мислим ясно.

За да имаме смислен живот, трябва да имаме смислени успехи. За да имаме смислени успехи, трябва да можем да мислим ясно. Което е свързано с преодоляването на четири ограничения в мисленето ни:

  • Приемаме реалността за сложна. В сложната реалност или не търсим решения или решенията ни са сложни и често не дават очакваният резултат. Корона кризата ясно показва това. Хората, които вземат решения не ги основават на реалността, а на това, което правят другите или на емоции. Реалността е проста и хармонична. Това е забелязал Нютон преди 300 години и това е основата на всички съвременни науки. Всичко е взаимо-свързано и взаимо-зависимо. Има причинно-следствени връзки, които дават възможност да видим простота и хармония навсякъде. Практически това означава, че дори при най-сложните ситуация има прости решения, които ги подобряват.

  • Приемаме конфликтите за даденост. Конфликтите са създадени от хората и тъй като хората, като част от природата са хармонични и имат способност да решават конфликти - всеки конфликт може да бъде премахнат. Напълно премахнат. Не трябва да приемаме компромиси, които замаскират конфликта.

  • Обвиняваме другите или някакви външни условия. Това ни блокира да търсим решение. Ако някой друг е виновен, защо аз да търся решение? Всеки човек се стреми към щастие. Конфликтите възникват когато не виждаме нуждите на другите или имаме погрешно допускане за ситуацията. Когато приемем, че реалността е хармонична, това означава, че хармония съществува и във взаимоотношенията между нас, във всяко взаимоотношение. Хората са добри, вместо да обвиняваме, ще открием, че винаги има решение, при което всички печелят.

  • Мислим, че знаем (или нищо не знаем). Това е най-трудно за преодоляване. Това, което знаем не са факти, а допускания. Някои допускания са валидни, други не. Зависи и от ситуацията. Когато прилагаме решения, основани на непроверени допускания, нямаме най-добрите резултати. Вместо да мислим "Аз знам(или нищо не знам)" приемаме че всяка ситуация може значително да бъде подобрена.

Когато променим тези ограничаващи допускания, ще можем да мислим ясно. От това има три важни следствия:

  • Изграждаме издръжливост да преодоляваме провали. Всеки учен, всеки инженер и всяко дете знаят, че обикновено не се получава от първия път. Каквото и да правим първият прототип не е успешен. Но заедно с неуспеха реалността ни дава обратна връзка и можем да разберем защо не работи както очакваме. Правим корекции и следващият прототип ще е по-добър.

  • Започваме да виждаме все повече възможности. Всеки човек има много възможности. Често обаче не ги виждаме. Блокират ни нашите ограничаващи допускания.

  • Способни сме, все повече да си сътрудничим с хората. Каквито и възможности да открием и последваме, ще имаме нужда от сътрудничество с други хора. За да си сътрудничим с хората ни трябват хармонични взаимоотношения.

Ако променим допусканията, ще променим мисленето си, ще променим действията си и ще имаме по-смислен живот. За себе си и за другите.


Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page