top of page
  • Снимка на автораSmallTalk

Търсиш ментор? Тази статия е за теб!

Настоящата публикация не е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и SmallTalk с цел развитие на мисията на фондацията


Здравейте, ние сме SmallTalk.BG - платформа, в която стартиращи и вече реализирани професионалисти срещат личен ментор (Вдъхновител).Той им помага, мотивира, снабдява с материали и споделя опит в първите крачки на дигиталната кариера. Онлайн. Напълно безплатно.

Ние сме екип от шест човека, заемащи ключови позиции като продуктов мениджър, UI/UX дизайнер, софтуерен разработчик, мениджър “Бизнес развитие и стратегия”, както и мениджъри в сферата на Човешките ресурси.

За по-малко от две години с нулев бюджет успяхме да изградим мрежа от над 70 Вдъхновители, 150 участника и над 200 осъществени срещи, напълно обновен уебсайт, брандинг и визия.

Всичко това с безвъзмездни усилия, водени от мотивацията, вдъхновението и каузата - да помагаме за всеобщото развитие. Отдадени на проекта, спечелихме над 2000 последователи в социалните мрежи.
Каква е същността на Вашата дейност и защо решихте да се занимавате с нея?

SmallTalk.BG стартира преди година и половина. Пандемията ни накара да се замислим колко хора остават без работа и колко от тях обмислят кариерна преориентация, но няма към кого да се обърнат за помощ и съвет. След разговори в приятелски и професионални кръгове усетихме нуждата от създаване на платформа, която да ориентира хората коя сфера е за тях, какви са възможностите за развитие в нея и какъв е пътят, който трябва да изминат за намиране на работна позиция и място. Мисията на SmallTalk.BG е да съдейства на хората точно с това, да открият своя пътеводител и вдъхновител за професионално развитие.

Така възникна идеята ни и заедно с Борис Рангелов решихме да помогнем на хора, останали без работа, като използваме натрупаните си контакти и знания през годините. И SmallTalk.BG се превърна в реалност. В началото започнахме

подкрепяйки близки и приятели. Тръгнахме с нагласата, че дори и на един да помогнем, усилията ни няма да са напразни. Идеята ни бързо се разпространи чрез познати и приятели. За наша радост и убеждението ни, че помощта никога не е излишна, проектът набра скорост - както в набора на Вдъхновители, така и в подбора на нашия екип. Той в момента наброява шест човека (за по-малко от година), които работят безвъзмездно.

SmallTalk.BG е платформа, чрез която всеки може да намери онлайн безплатно личен ментор, който да му помогне, да го посъветва, да го вдъхнови и да отговори на всички въпроси свързани с дигиталния и технологичен свят.

Първата стъпка е всеки участник или Вдъхновител да кандидатства на www.smalltalk.bg. Нашият екип разглежда кандидатурите, анализира профилите на участниците и Вдъхновителите, провежда индивидуален мачмейкинг процес и ги свързва. Срещите са най-малко две, а темите са професионални, но без

определена рамка на комуникация - участниците получават помощ относно изготвянето на автобиография/портфолио, мотивационно писмо и подготовка за техническо/нетехническо интервю. В допълнение, Вдъхновителят предоставя насоки спрямо кариерната ориентация - подходяща професия и компания в дигиталния сектор, както и актуални знания и практики от сферата.

Ние от SmallTalk.BG сме горди да споделим, че като помагаме на хората да намират подкрепа, съвети и информация, достъп до най-сериозните и уважавани професионалисти, вече някои участници започнаха работа в дигиталния сектор.Защо в България?

Винаги сме вярвали, че България е едно прекрасно място, пълно с възможности и хоризонти, които тепърва започват да се разгръщат и все повече хората осъзнават това. Учейки в чужбина, много хора разбират, колко е труден професионалният път и как нуждата от подкрепа е с основополагаща роля. Желанието на нашия екип е да внедрим концепцията менторство на българския пазар, за да може повече хора да разкриват потенциала си и намират мотивация за развитие чрез разговори с професионалисти. Вярваме, че е важно да сме тук и да създаваме проекти, които имат добавена стойност, развивайки екосистемата. Целият екип на SmallTalk.BG е изграден от хора, които осъзнато са избрали да се усъвършенстват професионално и да живеят в България.


Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли в професията

Най-голямото предизвикателство пред нас е да разпространим менторството в България като похват за реализиране на цели на личностно и професионално ниво.

Един ментор може да бъде изключително полезен при кариерен избор, при усвояване на нови умения, мотивация, увереност, информираност, професионално и личностно развитие.

Процесът е двустранен - помага и на самия ментор да се самоусъвършенства, развивайки лидерските и междуличностни умения.

Научно доказано е, че все повече и повече хора имат нужда да потърсят съвет при развиването на лидерските си и професионални умения. Да имаш ментор е важно и необходимо за задържането на кадри в дадена компания.


Как се справиха Вашите клиенти, партньори и Вие с новата КОВИД19 реалност?

За нас Ковид 19 беше “двигател” на това, което създадохме и развиваме. Пандемията ни накара да се замислим върху проблемите, трудностите и възможностите свързани с професионалната реализация.

Много хора загубиха своите работни места и започнаха да се замислят дали това не е правилният момент за кариерна преориентация и потърсиха отговори на много въпроси - как, къде, какъв е процесът, възможно ли е и пр. Тези времена насочиха вниманието им към социално обединение, което само по себе си е внедрено в метода на менторството. Така ние всички можем да променим себе си и света около нас към нещо по-добро.

SmallTalk.BG е решение на проблеми като липса на информация, смелост, знание, мотивация - защото ние свързваме тези хора с професионалисти, които имат нужния опит и са преминали по този път.


Защо участвахте в Startup Business Awards?

Startup Business Awards е място, в което можеш да откриеш много качествени, смислени идеи и проекти, които имат добавена стойност и значение за хората и за бизнеса. За нас беше важно да разберем къде ще се позиционираме сред всички проекти и дали журито намира потенциал в идеята ни.


Какво е чувството да си победител?

Благодарни сме на списание “Български предприемач”, както и на журито, че избраха нас за победител и, че ни отличиха точно в категорията ”Социално предприемачество”.

Изключително горди и радостни сме, че нашата мисия и нашата идея са признати и оценени от обществото. Тази награда ни мотивира да продължим с делото ни, а именно да вдъхновяваме хората около нас да помагат и споделят своя опит и история, които водят до положителна промяна в нечий друг живот.

Като победители се чувстваме особено отговорни да влагаме всичките си усилия, за да продължим да развиваме платформата.


Как приемате конкуренцията?

Ние сме първата платформата за менторстване под този формат в България.

Конкуренцията в нашата сфера, поради факта, че сме доброволен проект, позволява тя да се превърне в партньорски отношения - да си помагаме с всички подобни идеи, които се развиват в момента.


Какво планирате в близко бъдеще?

SmallTalk.BG стартира по време на пандемията и оттогава продължаваме с набиране на участници и Вдъхновители, подобряване на платформата, както и нейното популяризиране. През изминалата година преминахме през пълна трансформация - нова визия, нов уебсайт и нови идеи.

Целта на SmallTalk.BG е да предложи общност, чрез която хората да откриват контакти от дигиталната сфера, да разучават възможности за развитие и да получават информация. Нашата мисия е да създадем платформа, в която участниците да си помагат, да не се притесняват да задават въпроси, да обменят опит и да откриват нови хоризонти.

През следващата година, ще се стремим да наберем още участници и ментори, да осъществим повече срещи, да помогнем на повече хора да открият себе си, да добият самоувереност, да получат отговори на въпросите си и да намерят мечтаната си работа. В допълнение, ще се фокусираме върху партньорства с организации с подобна мисия, компании, които набират кандидати за работни места, както и гимназии и университети.


Какво е посланието или съвета Ви към читателите на списанието?

Търсете ментори в живота си, които Ви вдъхновяват и Ви предизвикват, за да откриете Вашата по-добра версия!

Бъдете за пример!


Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page